søndag 14. august 2022

Du er min historie av Trine-Lise Rygh

Mitt første møte med Trine-Lise Rygh sitt forfatterskap var debutromanen Hundedager, som kom ut i 2020. Den traff meg midt i hjertet, så det var med forventning jeg startet lesingen av roman nummer to, som lanseres til uken. En liten smakebit fra boken deles i dag, ha en fin søndag!

Forlaget om handlingen:
Kvinnen i denne romanen lever i et forhold som gradvis har sviktet i sammenføyningene. Mannen er deprimert, han har alltid vært det, lever et liv litt på siden av alle andre. Han går. Forsvinner ned veien fra huset der de håpet å finne lykken. Noen ganger går han til andre.  

Du er min historie beskriver ett år i et ekteskap og gir oss innblikk i parets felles historie gjennom fortettede tilbakeblikk. Reflektert, vakkert og vondt skrevet frem med en sterk og tydelig litterær stemme.  


Forlag: Vigmostad Bjørke
Utgitt: august 2022
Sider: 206
Kilde: PDF fra forlaget


Denne historien er nydelig og hjerteskjærende på samme tid. Handlingen følger årstidene, så på den måten finnes det en kronologi, men de mange tilbakeblikkene røsker godt opp i fortellingen. Det gjør godt å lese, som å slippe unna en asfaltert vei og komme ut på en ujevn sti - lykke!

Her møter vi mor og far og datteren deres Lea. Mor er observatøren som ser tilbake på livet deres sammen. Dermed er det hennes perspektiv vi blir bevist på, men, hun er en reflektert dame, som vektlegger menneskene rundt seg, sine beveggrunner. 

Det er sammen med andre vi blir klar over vår egen utilstrekkelighet


Uten å gå i detaljer om diagnose og symptomer, skjønner vi fort at mannen hennes har en psykisk utfordring. Den har vært der gjennom hele forholdet deres, men nå etter tjue år, begynner hun å bli sliten. Samlivet minner mer om sameksistens, og gjennom flere metaforer skildres følelsen av at livet raser. 

Selv om mitt liv ikke minner om det som skildres her, så fant jeg mye å kjenne meg igjen i. Som når de er på ferie, hun går rundt som en kjempe parabol i konstant beredskap, mens han er avskrudd, et skall uten innhold. 

I tillegg til å bekymre seg for sin mann, så har hovedpersonen tenåringen Lea å tenke på. Hun spiser ikke, eller bare litt, og bare når hun selv vil. Problematikken blir ikke overdramatisert, og heller ikke her får vi en mulig årsak til problemene eller en uttalt diagnose.

Du er min historie var en roman som fikk meg til å puste dypt, både inn og ut. Den tillater leseren å tenke og føle selv, enkelte plutselige forflytninger ga meg noen støkk, men den informasjonen jeg, i noen sekunder, savnet, viste seg å ikke være påkrevd for flyten og forståelsen. 

Den gode leseopplevelsen fikk jeg da jeg ga romanen den stillhet og vilje til ettertanke som den fortjente. Jeg anbefaler den gjerne videre!


I henhold til markedsføringsloven er jeg forpliktet til å merke bokomtaler som er skrevet på grunnlag av et mottatt leseeksemplar fra forlaget,
med «reklame». At jeg har mottatt et frieksemplar påvirker ikke det jeg skriver om boken.

12 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Jag har inte läst din bok.

  SvarSlett
 2. Tack för smakbiten! Hade inte hört talas om din bok.

  SvarSlett
 3. Okänd bok för mig, låter som stark läsning. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 4. Låter som en stark läsupplevelse. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 5. Hm, virker interessant. Står i teksten fra forlaget at han er deprimert, tenker du at det kan jo være en annen lidelse i bunn? Ikke at diagnose er så viktig å henge seg opp i, men det kan jo si noe om fungering, selv om det er grader av lidelser. Ble bare nysgjerrig...
  Og så ble jeg nysgjerrig på det du brukte som eksempel fra ferie, håper ikke mannen din er et tomt skall på ferie? ;)
  Her i Trondheim er det sol i dag, sommerlig, men jeg er syk kjedelig. Skal våge meg ut på verandaen og lese litt i Tangens siste, blir ferdig i dag. Sitte der og svette en stund,.. God søndag Tine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Historien var ganske åpen, tenker leseren selv kan vurdere hvor mye "lidelse" han bærer på. He he... bra at han ikke leser bloggen min :) Nei, han er ikke et tomt skall på ferie, men vi ser forskjellige ting, og for meg som ser detaljer han ikke ser, så kan det føles sånn av og til. Ellers har vi det helt fint altså :)
   Synd at du er syk, håper solen hjalp litt da. Jeg har vært masse ute i dag, i solen, ser ut til å bli lenge til neste gang dessverre.

   Slett
  2. Ok, kan tenke meg det.
   - hehe, leser han ikke bloggen din?
   Har ellers inntrykk av at dere har det fint på ferie altså, av bilder og blogginnlegg. :)
   Varmt på verandaen i dag, men fikk nå litt sol.:)

   Slett
  3. Vi har det alltid fint, feirer 25 års dag i dag (siden vi traff hverandre) og 20 års bryllupsdag i morgen. Jeg er litt misunnelig på de som har filter, jeg er så åpen for all slags påvirkning (lyd, lys, lukt, dårlig feng shui, skravlete mennesker...) kunne ønske jeg kunne stenge av.

   Slett
  4. Godt å høre:)
   Sliter med det samme som deg, særlig sensitiv for slike stimuli. Slitsomt å jobbe i åpent landskap feks.
   Går det bra i barnehagen? Der er det vel støy og diverse hele tiden..

   Slett
  5. Støyen fra barna som jeg har ansvar for er ikke så farlig, for da er vi liksom i samme flow. Men alt det som går på tvers av min konsentrasjon stresser meg litt, men det går stort sett bra.

   Slett
 6. Jeg ble nysgjerrig på denne boken på grunnlag av det du sier om at vi ikke får all informasjon. Jeg liker antydninger hvis de ikke er irriterende svake, men slik at ikke alt blir overtydelig og all informasjon blir gitt med en gang. Takk for at du gjorde oppmerksom på denne boken!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre at den fanget din oppmerksomhet. Enig med deg, antydninger er helt topp hvis det fører til at leseren bygger ut sitt eget bilde underveis. Vi er så forskjellig, så vi legger nok merke til ulike ting, og det er jo bra :)

   Slett