mandag 17. desember 2012

Nærmer vi oss verdens undergang med stormskritt??


Tror du at verden skal gå under 21:12:2012? 
Denne datoen sies å være slutten på Mayakalenderen, (i entall) og folk som liker å krisemaksimere, hevder at på denne dagen vil verden gå under.
Sannheten er at datoen er sluttdatoen på en 5125 år lang kalender. En av mange kalendere i Mayakulturen. De har solenergikalender på 18 måneder, en 260 dagers kalender, og langtidskalendere. En av disse slutter kl. 11.11 den 21 desember i år. 
Mange har laget seg hypoteser og oppfatninger om at katastrofale eller transformerende hendelser vil skje på denne datoen. Hypotesene utledes gjennom spekulasjon, alternative tolkninger av mytologi, tallsymboliske konstruksjoner eller påståtte profetier fra utenomjordiske vesener.
Lærde av ulike slag har bestridt ideen om at en katastrofe vil skje i 2012, da spådommer om forestående undergang verken finnes i maya-mytologi eller i moderne vitenskap.
I alternative miljøer forfekter de et litt mer positivt syn. Der fortolkes overgangen som, at rundt denne datoen kan planeten og dens innbyggere gjennomgå en positiv fysisk eller åndelig transformasjon, og at 2012 kan markere begynnelsen på en ny æra.
«Mayakalenderen» er ikke en kalender, men et system av bestemte kalendere og almanakker som ble benyttet av mayasivilisasjonen. Kalenderen identifiserer en dato ved å telle antall dager fra 11 august 3114 f.Kr. i den Gregorianskekalenderen (den vi har brukt siden 18 februar 1700), eller 6 september 3113 f.Kr. i den Julianske kalender, som ble innført av Julius Cæsar i år 46 f.Kr.
Jeg synes det er spennende at en så mye omtalt dato nærmer seg og har lest litt om den. Sjekk ut linkene hvis du har lyst å lære mer.

2 kommentarer:

  1. Ja det skulle virkelig tatt seg ut om verden gikk under på fredag... Men vi får nok feire jul i år også :)

    SvarSlett
  2. flott innlegg ! eg tar det hele med knusende ro, men det er interessant å lese om slike ting, og hvordan mennesker tolker det. historie er gøy ;)

    SvarSlett