tirsdag 18. desember 2012

Margarets frihet av Jessica McCann

Vi er i 1830 årene. USA`s historie er grundig preget av handelen med, og bruken av slaver, og i "Margarets frihet" er vi igjen tilbake dit. Jeg har lest mange bøker med dette temaet, og jeg sank litt sammen i begynnelsen av boken da det gikk opp for meg at også dette skulle handle om denne urettferdigheten.
Margaret var født i en slavefamilie, men hun hadde en god eier, som muntlig satte alle slavene sine fri. Denne avtalen ble gjentatt mange ganger, så da Margaret flyttet ut av delstaten Maryland og til Pennsylvania, var dette ikke rømming, og hun følte seg fri.
Fem år senere, når Margaret har familie og lever et fint liv, innhenter fortiden henne. Hennes tidligere eiers arvinger kidnapper henne og barna tilbake til godset, for å bli solgt videre. I denne historien blir vi kjent med problemene delstatene sto overfor når de en etter en ble kvitt slaveriet.
En rettssak settes i gang, som viser seg å bli noe mer enn en rettssak bare om kidnapping eller rømlinger, eller om de moralske aspektene ved slaveriet. Litt av handlingen er er bygget på faktiske hendelser, men det er nesten for utrolig til at det går an å forstå at det var sånn.
Boken viser seg å bli mer tradisjonell etterhvert. Det er Margarets liv videre etter kidnappingen vi hører om, og har du lest noen romaner med dette bakteppet før, vil du ikke lære noe nytt. Det er en god historie med mye handling, fart og flotte personskildringer.

1 kommentar:

  1. http://kjernesunn-nordkvinne.blogspot.no/2011/12/hasselnttroser.html

    DER er oppskriften, etter mye om og men.. :)

    God Jul Tine!!

    SvarSlett