tirsdag 18. september 2012

Les en kjempegod bok! Chris Cleave sin "Little Bee"

Det er ikke alle bøker jeg skriver om på bloggen min, selv om jeg har gitt dem høyt terningkast, men dette er en bok som sier noe viktig om verden vi lever i. Den kan også si noe viktig til oss priviligerte, som ikke har opplevd krig og forfølgelse. Boken har i alle fall gitt meg et mer nyansert syn på flyktninger.
I Chris Cleve sin roman følger vi to sterke damer. Moteblad redaktøren Sarah fra London og Little Bee som er flyktning fra urolighetene i Nigeria. Stiene deres krysset en gang på en strand, for to år siden da Sahra og mannen var på gratis tur til Nigeria, og Little Bee og søsteren hennes flyktet for livet fra soldatene som ville ta livet av dem.
Little Bee klarer å flykte med et te skip til London og blir sittende to år på asylmottaket før hun plutselig og uten papirer blir satt fri. Hun kjenner ingen i England men har et visittkort med telefon nummeret til Sarah`s mann.
Fortellingen gir oss innblikk i hvordan Nigeria taklet å finne olje, hva som skjedde med de mange landsbyene som måtte tømmes for folk, og hvordan masse mennesker ble drept og drevet på flukt. Sarah`s historie er en om kvaler og samvittighet, som vi kanskje lettere kan sette oss inn i.
Boken er veldig gripende, jeg leste den på et døgn, men den kommer til å sitte i mye lenger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar