lørdag 15. september 2012

Fantastisk teater på DnS: Fanny og Alexander

Fanny og Alexander er ikke en av de gode gamle klassikerne, sånn som jeg hadde trodd, jeg ble derfor litt  forbauset da jeg lærte at regissør Ingmar Bergman står som manusforfatter, på dette som opprinnelig var skrevet som en film.
Dette episke dramaet fra 1982 regnes som den best kjente filmen fra Norden på verdensbasis. Bergman sa selv at ingen fikk røre ”Fanny og Alexander”, men allikevel ble historien dramatisert på Nationaltheateret i 2009. Flere teatre har fulgt etter, og i år er det vår tur.
For å trylle dette om til godt teater for bergenserne, har DnS med hell brukt Vibeke Bjelke som regissør. Alt i alt er det 22 skuespillere med i oppsetningen, så det var til tider folksomt på Store Scene.
Handlingen trekker mange paralleller til Bergman`s eget liv , og er lagt til Ingmar Bergman`s hjemby Uppsala på begynnelsen av 1900-tallet. Det er mye pomp og prakt, men i kulissene skjuler det seg vederstyggeligheter som bla. barnemisshandling. Bergmans stykker handler ofte om eksistensielle spørsmål, dødelighet og tro.
Jeg var alene på teateret i går, og satt midt på siste rad. Dette la ikke demper på det jeg så, for det var fantastisk. Virkelig fantastisk! Sceneteknisk ansvarlig må få en ekstra stjerne, for de hyppige sceneskiftene, gikk så glatt og elegant at det var nesten som å se film. Hele handlingen er spekket med en spenning, som gjorde at jeg på slutten følte at jeg hadde lest en spennende bok, ikke vært på teater.
Biskopen er den store stygge ulven, og den rollen klarer Stig Amdam med glans. Om jeg skal holde frem en skuespiller som overbeviste stort så må det være Kirsten Hofseth som spilte farmoren. Det er utrolig så "ekte" det blir, når hun fyller rollen.
Har du ikke vært på teater på lenge, så er dette et stykke du bare må se :)

11 kommentarer:

 1. Så kjekt å lese en "god" anmeldelse av forestillingen. Jeg gleder meg masse til å se det! I kveld var jeg på premieren på "Drømmebyen". Anmeldelse kommer selvsagt på bloggen etterhvert;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt å høre at du syntes den var god. Jeg skal se Drømmebyen 3/10 så jeg gleder meg til å lese hva du synes :)

   Slett
 2. Så bra at du likte forestillingen! Gleder meg til vi skal se den, synd du ikke kunne være med den dagen.

  SvarSlett
 3. Så kjekt å lese. Googlet litt på Fanny og Alexander, og dukket opp her :) Datteren min er en av Fannyene, men om du var fredag eller lørdag så spilte ikke hun.
  Jeg synes det er en gripende historie, som blir veldig virkelig og intens på scenen. Helt enig meg deg ift Biskopen og farmoren. Jeg er uenig i aviskritikken om at biskopen skulle vært farligere...jeg synes nå han er akkurat passe farlig, men mest respektløs og arrogant.. Kjenner jeg blir skikkelig irritert når jeg ser på ;) Det må vel være en anerkjennelse til skuespilleren :)Farmoren er jeg blitt virkelig glad i. Koselig og trygg, og full av humor. Mange sterke og gode karakterer. Jeg liker mer og mer Karl og. Ganske krevende rolle vil jeg tro. Ganske varierende følelsesregister han spiller på, rene berg og dalbanen.
  Jeg var veldig spent på hvordan utfordringen med 32 scener og kulisser skulle løses. Uten å røpe for mye for de som ikke har sett, så er jeg helt enig med deg, GENIALT.
  Scenene glir over i hverandre, og det skjer noe hele tiden. Ikke en gang så jeg på klokken ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingunn. Tusen takk for et kjempefint svar. Du kan være kjempestolt av datteren din, som i det hele tatt får lov til å spille rollen som Fanny. Det er sikkert gøy, men hardt arbeid å være en så ung skuespiller. De jeg så gjorde i alle fall en utrolig bra jobb.

   Slett
  2. Ja, vi er superstolte. Tror ikke hun selv vet hvor stort det egentlig er, og heldigvis for det egentlig :) For henne er det bare gøy :) Alle 3 parene er veldig flinke :)

   Slett
 4. ӏ really love your website.. Very nice colors & theme.
  Did you make this wеbsite youгself? Pleаse reρly back as I'm looking to create my own website and want to know where you got this from or what the theme is named. Appreciate it!

  Here is my web-site; faire un site de jeux

  SvarSlett
 5. Informatiѵe artіclе, totally what Ι wanted tο find.  Feel fгeе to surf to my homерagе :: faire un site web gratuit,

  SvarSlett
 6. After checking out a number of the blog аrtіcles on уοur web рage, I rеally aρρreсiаte уour technique of writing a
  blog. I saѵeԁ it to mу boοkmark ωebsite list and will be checkіng bаck
  in the neаr future. Take a look at my web site too
  and tell me how you feel.

  my site ... website maken

  SvarSlett
 7. Нello, ӏ wish fоr to ѕubscribe for this ωebsite to get latest updates, so ωhere сan i
  ԁο it plеase assist.


  My web blog ... WEBSITE BOUWEN

  SvarSlett
 8. Haѵe уou еѵer conѕidеred about includіng a
  lіttle bit more than just youг articles?
  I mean, what you say is fundamental and eveгуthing.
  Hοweveг imagine if you added somе great visuals ог viԁeos to gіve уouг posts
  more, "pop"! Yοur content is excellent
  but with images аnd clips, this sіte could undeniably be
  one of the moѕt benefіcial іn itѕ field.
  Fantastiс blog!

  Here іѕ mу homeρage :: Création boutique en ligne

  SvarSlett