mandag 9. april 2012

Trening om morgenen - på tom mage

"Trening er sunt og bra hele døgnet, men morgenen kan være å foretrekke. Tiden om morgenen styrer man som regel selv, mens ettermiddagen eller kvelden ofte er mer travel. Trening om morgenen gjør dessuten at man blir mer opplagt utover dagen, og det har en spesielt gunstig effekt på blodtrykket. 
Fysisk aktivitet før frokost vil også bedre insulinfølsomhetten, noe som gjør at insulinutskillelsen etter frokosten, men også til de andre måltidene, blir mindre. Dette bidrar til økt bruk av fett som energikilde gjennom hele dagen. En spasertur om morgenen kan også bidra til mindre utskillelse av potensielt skadelige stresshormoner - og kan i tillegg fungere som en form for stressmestring. 
Har du problemer med uteblitte resultater, eller ønsker å se raskere resultater, kan trening om morgenen fort vise seg å være løsningen. 
Lege og kostholdsekspert, Flake F. Donaldson, som skrev boken The strong medicine i 1096, anbefalte å utsette frokosten ca. en time. Først skulle man bruke ca. 30 minutter på å la kroppen tilvenne seg en ny dag. Deretter skulle man gjennomføre en rolig spasertur på 30 minutter, før man spiste frokost. Donaldson hevdet at denne spaserturen får leveren til å begynne å produsere galle - så mye som en halv liter. Dette vil både kunne hjelpe leveren å kvitte seg med slagstoffer, men også bedre fordøyelsen av fett fra den forestående fettrike frokosten. 
Personer som spiser et karbohydratdominert kosthold vil være mer sårbare for lavt blodsukker og muskelnedbryting etter en lang natt uten mat. Dette problemet er lite problematisk for en fettadaptert kropp, som vil bruke mer fettsyrer og ketonlegemer som erstatning for glukose. En fettadaptert kropp vil følgelig omdanne forholdsvis lite muskler og annet fettfritt kroppsvev til glukose. Den lille nødvendige mengden med glukose, kan kroppen produsere fra en liten del av det nedbrutte fettet. Dette betyr at man kan ha stor nytte av å trene intensiv trening som styrke- og intervalltrening også før frokost. Er du ikke vant med å trene om morgenen, bør du øke intensiteten gradvis, og husk oppvarming.
Trening på tom mage om morgenen kan vise seg svært nyttig siden både insulinmengden og glykogenlagrene er forholdsvis lave på dette tidspunktet, vil trening om  morgenen lettere og mer effektivt mobilisere fett som energikilde. Selv om studier viser at den fysiske prestasjonen gjerne er dårligere om morgenen sammenliknet med ettermiddagen, vil trening på denne tiden av døgnet kunne ha andre svært spennende effekter:
* Det vil bedre kroppens evne til å bruke fett som energi
* Det vil bidra til spesielt god insulinfølsomhet
* Det vil føre til bedre hormonbalanse
* Det vil korte ned restitusjonsperioden etter treningsøktene
* Det vil bedre muskelstyrke og muskelvolum"
Teksten er hentet fra Bjørn Ferry`s meget inspirerende bok "Treningssuksess med lavkarbo"
I dag startet vi dagen med en tur i Stoltzen. Denne turen ville vi ta før frokost for å kjenne hvordan det føles nå, for så å gjøre dette igjen så snart jeg er i ketose, og se om det blir lettere da. Resultatet ble ganske nedslående, 6 minutter over pers og et sant slit å komme seg opp bakken. Kanskje ikke så rart, jeg har spist mer karbohydrater i påsken enn jeg gjør i hverdagen, så kroppen min var ikke innstilt på å ta energi fra fettlagrene.
Jeg legger opp til mye tur/trening i ukene som kommer og håper å være helt sukkerfri før fredag.

1 kommentar:

  1. Lykke til :) Gleder meg til å se hvordan det går med deg :)

    SvarSlett