lørdag 4. februar 2012

Må vi velge? Eller er det greit å være "Fleksitarianer"?

En fleksitarianer er en som plukker fra øverste hylle. En som lever ganske lavkarbo, ganske fritt for kjøtt, (men ikke helt), bruker lite korn og melkeprodukter, men er ikke fanatisk. Det er kanskje dette kostholdet som er det beste for oss mennesker.
For mange kan det virke uoverkommelig å skulle slutte med, eller bare trappe ned på inntaket av vanlige matvarer som melk og brød. Mange foretrekker heller å leve med sine plager og onter, fremfor å gjøre noe med kostholdet sitt. Hvorfor er vi så ømskinnet, når det gjelder vårt kosthold?
Når en først har begynt å "forske" på egen kropp med kosthold som virkemiddel, er det vanskelig å gå tilbake til den "tankeløse" måten mange tilfredsstiller kroppens behov for energi på. At det du putter i deg faktisk påvirker din kropps evne til å holde seg frisk og energisk, er noe alle "vet", men i det du handler, kokkelerer eller spiser er dette plutselig glemt, da er det kun smak som teller. Ja, for det må jo smake godt det vi spiser....

Hva er det da som bestemmer at noe er godt? Kan det være du selv som gjennom årene har vendt kroppen din til at, skal noe være godt må det være søtt og ihjelkokt? Smaken forandrer seg, og ting som du ikke syns var "kosemat" kan fort bli det, hvis du gir kroppen din en sjanse.
Har du lav energi og plukker opp hver eneste forkjølelse og influensa som passerer, har du en rennende nese, eller hoster du mye, eller kanskje du har smerter i leddene? Dette er helt vanlige plager som de fleste tror de bare må akseptere. Ikke gjør det, forsøk heller å endre litt på kostholdet ditt, så skal du se du blir kvitt plagene.
Hvordan går jeg frem tenker du gjerne? Med "babysteps", en ting om gangen. Velg hva du vil kutte ut, og pass på å erstatt det før du går over på noe annet. Bli godt vant med det nye, før du velger noe annet å kutte ut eller innføre.
* Kutter du ut kjøtt, spis gjerne fisk en periode
* Kutter du ut melkeprodukter lag deg en oversikt over erstattere
* Kutter du ut gluten, lær deg hvilke meltyper som er glutenfrie
* Kutter du ut sukker lær deg å bruke alternative søtninger
* Kutt ut salt og bruk krydder eller himalayasalt
Mat skal smake godt, men det skal også gjøre godt. Om ikke lenge vil du kjenne at maten som gjør godt for kroppen også blir den maten som smaker godt for deg. Tenk over når du spiser hvilke næringsstoffer du tilbyr kroppen din. Er maten stekt på høy varme gir den deg acrylamid som er kreftfremkallende, er maten kokt ihjel, er den helt tom for de livsviktige enzymene.
Husk: du klarer ikke være kreativ i et vakum. Skal du lære deg å lage sunn, god mat må du la deg inspirere. Lån deg kokebøker på biblioteket eller hos venner, let på nett etter gode tips og vær åpen for ideer og innspill.

10 kommentarer:

  1. Fint innlegg. Jeg spiser sært - men alikevel ikke holdt meg innenfor noen sjanger. Jeg prøver å spise mer rawfood, mer salat og grønnsaker - ikke nødvendigvis raw alikevel, mye fisk og kylling - men det blir også mye kjøtt som jeg kan bli flinkere på, brød/pasta/mel/ris prøver jeg å holde på ett minimum, lavkarboretter er spennende, men ikke av de feteste osv... Det er så utrolig mye man kan gjøre for kropp og sjel med kost og trening :)

    SvarSlett
  2. Fint innlegg, håper du synes det er greit at jeg deler denne på fjessida mi:o)

    SvarSlett
  3. Jeg synes fleksitarianer høres ut som et flott kosthold! Det å velge det beste fra alle retninger - ingenting er vel bedre enn det?!? Man kommer laaaangt ved å kutte ut sukker, hvitt mel, ris og pasta og velge rett fett. Så er resten individuelle tilpasninger man må finne ut av selv. Dessuten roper stort sett alle retninger på flere grønnsaker - så det er MYE å være enig om :-) Et skritt om gange = bra motto! Hvertfall når kostholdet skal tilpasses en hel familie!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er viktig at alle i familien får gjøre dette i sitt eget tempo. Vi som er ivrigst kan selvfølgelig "misjonere" litt, men alle må få ha et kosthold som de selv liker :)

      Slett
  4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  5. Flott innlegg!

    Hilsen en som får svi for perioder med sukker (har nå hatt en lang forkjølelse (etter en uke med sukker i jula). Det samme skjedde i høst etter en periode med litt slepphendt kosthold - rett i influensa etterpå.... Men - nå har jeg holdt meg på matta etter jul og ser fram til en vår med særdeles god helse! :)

    SvarSlett
  6. Jeg deler også denne på siden min på facebook, veldig bra skrevet :-) Jeg får symptomer i immunsystemet om jeg spiser for mye sukker (sår hals og hodepine), hvete gir meg og luft i magen (i tillegg til samme symptomer som sukker om jeg spiser det over en lengre periode), og melk gjør det samme i tillegg til å få slimhinnene til å produsere overflødig slim. Magen min var oppblåst og full av luft i 3-4 år før jeg la om kostholdet, og vips! Jeg trodde at det var noe normalt som jeg bare måtte leve med, som du skriver. Tull!

    SvarSlett