fredag 31. juli 2009

7. Kosttilskudd

Kosttilskudd, antioksidanter og frie radikaler
De fleste av oss bor i en by, og handler mat i vanlige dagligvarebutikker. For oss er det ikke lenger like selvsagt at vi er sikret næringsfull mat, selv om vi vektlegger grønnsaker og frukt.
Produkter basert på husdyr blir påvirket på samme måte, da dyrene også spiser grønt som ikke har høy næringstetthet lenger.
Vi er syk som aldri før, samtidig som fokuset på ernæring har økt voldsomt.
Forbrukerens krav til lav pris, tilgjengelighet og utseende gjør at industrien må ta snarveien om kunstgjødsel og sprøyting for å komme i mål. Gårdene blir større og mer spesialiserte og det at bare en plantesort dyrkes gjør at jordsmonnet blir utarmet og mister innholdet av mineraler og sporstoffer som vi så sårt trenger. Så skal matvarene pakkes, transporteres og lagres. Alt vi gjør med matvarene etter vi har fått dem opp av jorden vil forringe kvaliteten, og dette er før vi har begynt å bearbeide dem. Tapet av vitaminer, mineraler, sporstoffer og enzymer er stort ved varmebehandling og frysing. Den utstrakte bruken av ferdigmat og halvfabrikata vi ser nå, gjør sitt til at maten vi spiser er kokt og fryst opp til flere ganger, og er helt tom for næring. I tillegg skreller vi av skallet og fjerner kjernehusene, vi hiver innmat og spiser ikke fiskeben, slik vi gjorde tidligere. I gamle dager var veien fra åkeren til matfatet mye kortere, og maten hadde en mye mer naturlig utvikling uten drivhus, sprøyting og kunstgjødsel. Vi går glipp av mye god næring her som vi fikk tidligere. Alt dette må vi ta igjen på et vis, og der er her kosttilskudd kommer inn i bildet.

Ensidig kosthold kan føre til underskudd på enkelte vitaminer og mineraler, som kan vise seg i kroppen som et utvalg av diffuse plager, eller i verste fall sykdommer. Vi trenger vitaminer og mineraler for å holde oss friske, og en mangel kan oppleves som manglede energi, humørsvingninger, pms, hyppige infeksjoner, dårlig immunforsvar. Listen er lang og et symptom kan være en mangel på flere ting.
Anemi for eksempel kan være mangel på Jern, Kobber, B6, Folsyre, B12 og Vitamin E. På samme måte kan vi se at, har du problemer med beinbygning kan mangel på Kalsium, Kobber, Vitamin A og Vitamin D forekomme. Det er også viktig å være klar over at mineralene virker sammen, en kan ikke pøse på med Kalsium for eksempel uten samtidig å ta Magnesium som virker sammen med kalsium i kroppen.
Noen mennesker er mer utsatt enn andre til å få mangler. Kroppens evne til å ta til seg næring avtar med høy alder, mens svangerskap og amming gir spesielle behov. Stress er en negativ faktor, samt annen ytre påvirkning som forurensning og stråling som vil gi øket behov for god immunhelse.

Oksidativt stress betegner den tilstanden som oppstår i kroppen hvis de frie radikalene ikke blir nøytralisert av et godt antioksidantforsvar. All forbrenning av energi, produserer avfallstoffer, i kroppen kalles disse frie radikaler. Disse inneholder oksygen og er et atom som mangler et elektron. For at de frie radikalene skal bli ballansert vil de stjele et elektron fra en annen molekyl. Når et molekyl blir frastjålet et elektron kalles dette oksidasjon. Oksidativt stress har en klar sammenheng med aldring, så vil du gi kroppen et godt utgangspunkt må du passe på immunforsvaret ditt og nøytralisere det oksidative stresst med antioksidanter.

Antioksidanter er molekyler som gir fra seg elektroner, og dermed senker det oksidative stresset. Dette er motstandsstryken i kroppen vår, som vi er helt avhengig av. Vi har noen vannløselige og noen fettløselige.
De endogene antioksidantene er de som kroppen selv produserer, mens de eksogene antioksidantene er de vi får i oss gjennom maten. Disse to i felleskap vil innaktivere de frie radikalene. Etter at antioksidanten har gitt fra seg et elektron til den frie radikalen vil antioksidanten være oksidert, og kan uproblematisk skilles ut av kroppen.

Vi kan ikke si at noen vitaminer er viktigere enn andre, da de har sine oppgaver alle sammen.
men vit C er vel den som anses som den viktigste antioksidanten. Den gir en god stressbeskyttelse og hjelper på synet, som også vit D gjør. For fett, er vit E den viktigste antioksidanten og den virker sammen med vit C og D bla. som beskyttelse av huden mot UV stråler. Du får det i deg fra alle frukter og frø som inneholder fett. Vit K er også fettløselig, og beskytter fett mot oksidering. Av B vitaminene er det bare vit B1 som har påvist antioksidanteffekt, mens B2, B3, B5, B6 og B12, har helt egne virkninger i kroppen men fungerer ikke som en antioksidant. Vit D blir forbunnet med utnyttelse av kalsium i benbygningen men er ingen antioksidant. Betakaroten er en viktig støttespiller.
Flere av mineralene virker som en antioksidant og er uunnværlig i kroppen. Sammen med vit A,C og E er Sink og Selen er de viktigste antioksidantene. De virker sammen i kroppen og gir en sterkere effekt sammen enn tatt hver for seg.

Kosttilskudd alene kan ikke ”trylle vekk” en plage eller gi energien tilbake, men ved å ta noen viktige steg i forhold til kosthold, og samtidig innføre tilskudd av viktige stoffer, kan mye utrettes. For familier som spiser lite fisk er det viktig å få i seg Omega 3, sammen med et multimineral og –vitamin preparat.
Probiotika eller ”de gode tarmbakteriene” gjør underverker for fordøyelsen. Dette kan tas som kosttilskudd eller ved å drikke Biola.
Mariatistel og Olivenbladekstrakt hjelper til når en vil rense leveren.
Fokuser på immunforsvaret og ta gjerne et preparat med en kraftig antioksidant, for eksempel blåbær.

1 kommentar:

  1. Hei, jeg er imponert over allt du vet om både det ene og det andre............
    pappa

    SvarSlett