fredag 31. juli 2009

Et hav av valmuer

Denne boken anbefales for deg som liker å føle varmen på huden, kjenne lukter og smaker mens du leser. En virkelig fargerik bok som tar følelsene med på en skikkelig rundtur.
Det er Amitav Ghosh som har skrevet denne boken. Han er selv født i India, og handlingen er lagt til Calcutta på 1830 tallet. Bakgrunnsbildet er opiumdyrking, og han gir oss et fælt bilde på hvordan de britiske koloniherrene tvinger bøndene til å dyrke opiumvalmuer. Grusomhetene med det indiske kastesystemet kommer en ikke utenom denne gangen heller, og det er alltid like fasinerende å lese om hvordan mennesker kan være så ond mot hverandre.
Det som er spesielt ved denne boken er språket. Radarparet Kari og Kjell Risvik som har oversatt boken har gjort en kjempejobb i å få formidlet "cocknyen" fortellingen er skrevet i. Det er et skikkelig sjørøverspråk, som jeg mange ganger ikke skjønte meningen av før jeg leste setningen høyt. Jeg måtte ofte ta fart, legge på litt rytme og la det stå til. Der er også veldig masse indiske ord iblandet, men forståelsen går fint for det.
Jeg syntes den bråstoppet litt, men forstod senere at dette er nr. 1 av 3, så jeg har noe å glede meg til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar