mandag 26. desember 2011


Desember har sendt meg på galleien. 
Jeg føler nesten som jeg har det samme forholdet til karbohydrater (les: sukker) som alkoholikere har til øl og vin. Når jeg bare holder meg unna, er det ikke noe problem.
Jeg har ved flere anledninger vært i ketose (20 g karbo pr. dag), og trives veldig godt med det kostholdet. Da har jeg ingen ”cravings”, jeg går gjennom dagen helt uten sug etter mat som jeg innerst inne vet, kroppen min ikke er interessert i. Når jeg er ”sukkerfri” har jeg all verdens tålmodighet, både med trøblete ting, meg selv og andre. 
Sukkeret tar fra meg energien, og gjør meg lat, tiltaksløs og sur. Så hvorfor spiser jeg da de tingene som jeg vet jeg ikke har godt av? Jeg har jo ikke lyst på det en gang….
LovelyLiller har publisert dette en gang, og jeg syntes det var veldig lærerikt. Titt gjerne på hele innlegget hennes her.
Det er flere forskjeller mellom fysisk og psykisk sult:
1. Følelsesmessig sult kommer plutselig, fysisk sult kommer gradvis.
2. Når du spiser for å fylle et slags tomrom som ikke involverer en tom mage har du sug etter spesiell mat, som pizza eller is, og bare den maten vil møte ditt behov. Når du spiser pga sult er du åpen for forslag.
3. Følelsesmessig sult føles som om at det må tilfredstilles med en gang med den maten du vil ha. Er man fysisk sulten kan det vente.
4. Selv om du er mett vil du fortsette å spise uansett. Når du spiser av fysisk sult er et mer sannsynelig at du stopper når du er mett.
5. Følelsesmessig spising kan gi skyldfølelse og dårlig samvittighet. Dette får du ikke når spiser når du er fysisk sulten.
Nå som vi vet hvordan den følelsesmessige spisingen kan identifiseres, ser vi på de to ulike typene:1. Den overspisingen/trøstespisingen du gjør som resultat av slanking eller der du kutter ut visse matvarer. (Du har holdt deg unna sjokolade en måned før du sprekker og spiser 4 etter hverandre.) Her finner vi ofte kroniske slankere som går opp og ned i vekt.2. Den overspisingen/trøstespisingen du gjør for å selvmedisinere eller tilfredstille deg selv med mat som ikke har noe med et innskrenket kosthold å gjøre. (Har du noen gang spist en hel pose chips, før du oppdaget at den “plutselig” var tom?)
Desember er snart over, og et nytt år står for døren. En liten liste over nyttårsforsetter har begynt å ta form, og mitt ønske at det ikke skulle stå noen forsetter som har med kosthold å gjøre på den, blir nok ikke innfridd. Jeg MÅ komme meg ut av denne karusellen, så noen innlegg om antistress mat, detox, lavkarbo og ketose vil jeg nok komme med. 

2 kommentarer:

  1. ja det blir en god del følelsesmessig spising i jula,men så lenge det ikke er et problem eller fører med seg mye negativt er det ok. Jeg har aldri hatt nyttårsforsetter,men vurderer å lage noen til ny-året :)

    SvarSlett
  2. Jeg syns dette er et viktig tema, håper det er greit at jeg sakset fra innlegget ditt :)

    SvarSlett