søndag 11. juni 2023

Malma stasjon av Alex Schulman

Det er to år siden jeg leste Alex Schulmans roman Overleverne, som handler om hans mors alkoholmisbruk. Boken gjorde inntrykk på meg, så da Beathes bibliotek skrev varmt om årets utgivelse, var jeg ikke sen om å skaffe meg boken.

Forlaget om handlingen:
Fem personer sitter på et tog: et ektepar i krise, en alenefar med datteren sin, og en kvinne som vil finne svaret på en gåte moren etterlot seg.

Alle er på vei til Malma stasjon, men ingen av dem vet hvordan skjebnene deres er knyttet sammen, eller at det som skjer på holdeplassen og ved innsjøen, skal forandre livene deres.

Malma stasjon er en besettende fortelling om familiehemmeligheter og urettferdighet som har gått i arv i generasjoner – og jakten på sannheten som kan endre på alt.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2023
Sider: 256
Kilde: Leseeksemplar

Som i Overleverne handler denne romanen også om barn som har det vanskelig. Historien fortelles i flere lag, som brer seg over tre generasjoner, men som skildres på samme tid. 

Jeg brukte litt tid på å bli vant med skrivemåten, men etter et par aha-opplevelser, så føltes det naturlig. Togsymbolikken samsvarer med at historien skrives fremover, og til tross for at det er tre skjebner som skildres, så blir det etter hvert veldig klart, hva det er som foregår, og har foregått.

I starten møter vi Harriet som barn en gang på 70-tallet, befinner seg på perrongen på Malma stasjon, hvor hun venter på sin far, fotografen. Dette er to år etter hun har overhørt den fatale samtalen mellom foreldrene, som er omdreiningspunktet i romanen.

Så møter vi Oskar, som er på perrongen med sin kone. De kommuniserer dårlig, men leseren får høre historien om hvordan de ble kjent, og den er ganske morsom.

                I begynnelsen, da de nettopp hadde møttes, ble hun alltid så drita. De drakk shots mellom rettene, og han måtte støtte henne hjem etterpå, rope unnskyld til folk hun gikk på eller fornærmet, eller holde opp håret hennes når hun spydde mot en lyktestolpe. Nå satt de i stillhet på de samme restaurantene. De gikk hjem, lyden av hælene hennes mot brosteinen. Han hadde ikke noe imot det, kanskje tvert imot. Forholdet hadde endret karakter og blitt modnere. Det var en ro som passet ham. Når Harriet sier at hun vil tilbake til det de en gang var, får han nesten panikk. Han nekter å reise tilbake inn i grenseløsheten.


Når vi blir kjent med Yana er vi i vår tid. Hun sitter på perrongen med fotoalbumet hun mottok da faren hennes var død. De har ikke hatt noen kontakt på ti år, og det er en grunn for det. Yana reflekterer over hvordan et rom kan bli mindre på grunn av reelle eller innbilte følelser, minnes en mor som forsvant, og en far som det var best å passe seg for.

Dette er en roman til å få vont i sjelen av. Vi mennesker er så forskjellig, noen har mye frihetstrang, mens andre vil bare leve et rolig liv i tråd med konvensjonene. I denne velskrevne romanen skildres mellommenneskelige følelser på en usentimental måte, med brilliant innsikt i hva sjelen vår kan bære på av sår og savn. 

Har du lest den? likte du den?


6 kommentarer:

  1. Står på venteliste på biblioteket og gleder meg til å lese den. Skjønner at den falt i smak hos deg. Håper du har det like fantastisk sommervarmt som her ved innlandshavet. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bergen stråler på sitt aller beste for tiden, og jeg nyter det. Gled deg til Malma stasjon, når det blir din tur :)

      Slett
  2. Ja,sant denne var bra? Han skriver godt den godeste Schulman. Tusen takk for link :-) Nå har jeg nettopp laget en ny ladning med potetsalat og er snart klar for middag ute på terrassen. Bare å nyte finværet :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, veldig bra :) Det er så godt med potetsalat (og sommer). Vi skal sykle i Irland i år, så i dag har vi syklet 50 km. det blir ikke ny tur før om en uke, for jeg kjenner deg godt i unevnelighetene :)

      Slett
  3. Jag hade inget gott intryck av honom från media, men så läste jag Bränn alla mina brev, och den var riktigt bra. Kanske jag ska läsa mer av honom.

    SvarSlett
  4. Jeg las denne boka for kort tid siden og likte den veldig godt. Jeg syns Shulmann skriver mesterlig om menneskeskjebner. En bok jeg ikke glemmer så lett.

    SvarSlett