mandag 21. februar 2022

Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas

Det er litt tilfeldig hvilken lydbok jeg velger meg fra Storytel, men da jeg så Alexandre Dumas sin kjente historie Greven av Monte Cristo, var jeg ikke vanskelig å be. Det er Knut Risan som leste inn de godt over 34 timene i 2015, og hans stemme tryllet meg tilbake til barndommens juleeventyr på tv. 

Forlaget om handlingen:
Etter å ha blitt utsatt for et komplott blir styrmannen Edmond Dantès dømt for forræderi og satt i fengsel på livstid. Fremtiden ser mørk ut, men ved hjelp av kløkt og utholdenhet makter Dantès å overleve i fengselet.

Da han etter mange år klarer å rømme, skifter han identitet til Greven av Monte Cristo. Og han har ikke tenkt å la sine gamle fiender få gå ustraffet. Det handler om vennskap, kjærlighet, forræderi, lojalitet, et skattekart - og så er hevnens time inne.

Det er litt av et eventyr dette her, men også en roman som gir oss fine bilder av, i alle fall deler av tidsånden. Vi befinner oss i Frankrike på begynnelsen av 1800-tallet, hvor hverdagen for rike og fattige arter seg veldig forskjellig. 

I starten blir vi kjent med Edmond Dantè, som er styrmann på en skute og kapteinens mest betrodde mann. Hjemme har han en kjæreste, og de to elsker hverandre over alt på jord, men hun har en annen frier, som passer på å gjøre sine hoser grønne, når Edmond er ute og seiler. Mannen som er fetteren hennes, strør etter hvert om seg med falske anklager, som fører til at Edmond havner i fengsel.

I fjorten år sitter han i fangehullet på øya Château d`If, han er ensom, kald og sulten og har ingen utsikter til å komme ut derfra. Han engster seg over sin syke far som nå må klare seg alene, og over Mercèdès, kjæresten. Etter mange år forsøker han å sulte seg i hjel, men så hører han en som graver i veggen. Dette er begynnelsen på et varmt vennskap med Abbed Faria, som har sittet fengslet lengre enn ham.

Han klarer å rømme, og med seg har han hemmeligheten om hvor uante rikdommer er gjemt, så han kommer seg på fote. Han har lagt en skikkelig slagplan for hvordan han skal få sin hevn, over dem som tok fra ham hans aller kjæreste Mercèdès, og lot faren sulte i hjel. Ved å yte velgjerninger i øst og vest, bygger han seg opp en krets av greve- og fyrstefamilier, som han bruker for å posisjonere seg best mulig for sitt mål.

Vi møter mye gammel adel, operaaftener, utstrakt manipulering av obligasjonsmarkedet, og i det hele tatt mye hvisking og tisking i krokene. Det gikk greit å følge historien, selv om noe av midtstykket kunne vært forkortet litt. Edmonde Dantè fremstår i forskjellige skikkelser i løpet av historien, og før jeg fikk helt taket på dem, var jeg litt forvirret, men det løste seg, og historien satt som støpt.

Jeg likte denne romanen godt, det er en røverroman, og vi ser stort sett fiffens problemer, fattigdommen som fantes i Paris og ellers i Frankrike på denne tiden, vies ikke stor plass. Romanen er underholdende og glimrende lest, men still deg inn på den tålmodige frekvensen for det går seint fremover siden Knut Risan leser med pauser og innlevelse. 

6 kommentarer:

  1. Spennende dette, en gammel klassiker. Ikke på Janne-lista?
    Når lydbøker blir trege skrur jeg opp temapoet med 20-25 prosent. Gjør du?

    SvarSlett
    Svar
    1. Tålmodig du som lytter til en så laaang lydbok..

      Slett
    2. Jeg har god erfaring med lange lydbøker, Dickens sine funker godt, og ikke minst Don Quijote :) Jeg har skrudd opp tempoet en gang, men det ble med den ene.

      Slett
  2. Greven av Monte Christo har stått på mi liste i årevis, men det blir bare med tanken :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Du som er så god på lydbok? det er bare til å kjøre på :)

      Slett
    2. Det er så mykje anna som frister :-)

      Slett