søndag 6. februar 2022

Det ellevte manus av Anne Holt

De fleste av oss har lest noe, eller mye av, det Anne Holt har skrevet. Det ellevte manus er den ellevte boken i serien med Hanne Wilhelmsen, hun er nå pensjonert, men de små grå har ikke meldt seg ut. Dette ble et kjekt gjensyn med henne, og ikke minst forfatterens morsomme skrivestil.

Forlaget om handlingen:
En pandemi har slått inn over verden. Hanne Wilhelmsen, for lengst pensjonert fra politiet, har levd i indre eksil i leiligheten sin i en årrekke. Da Norge stenges ned, opplever hun endelig å ta den folketomme byen sin tilbake.

Politibetjent Henrik Holme sliter samtidig med et drap ingen synes å bry seg nevneverdig med. En kvinne er funnet naken i bagasjerommet på en tilfeldig bil. Kroppen er intakt, bortsett fra at ansiktet er knust. Ingen har meldt henne savnet. Ingen vet hvem hun er. Han må ty til sin gamle mentor Hanne Wilhelmsen for hjelp.

Fra et trangt hjemmekontor må den ferske redaktøren Ebba Braut jakte på et svært verdifullt, forsvunnet manus fra en av forlagets bestselgende forfattere. 


Hun må også tvinge seg på Hanne Wilhelmsen, som nettopp har levert sin første kriminalroman uten å være videre interessert i å bli redigert.

Det er litt av et plott Holt har snekret sammen denne gangen, vi følger så mye som fire hovedpersoner. Leseren kan nok ane noe om hva og hvordan det henger sammen, men jeg så ikke løsningen før helt mot slutten. Det jeg opplevde gjennom hele boken var engasjement, selv om det egentlig ikke er spennende, så var jeg oppriktig nysgjerrig på hvordan det hele hang sammen, og slukte de siste to hundre sidene i ett jafs. 

Vi befinner oss i mars 2020, Hanne Wilhelmsens kone Nefis forsvinner til Geneve for å skjøtte sin jobb i WHO, og Hanne blir alene om ansvaret for deres 16 år gamle datter Ida, som ikke synes lockdown er noe gøy. Den tidligere stjerneetterforskeren trenger noe å gjøre, så hun hiver seg rundt og vil hjelpe, både redaktøren sin Ebba og politibetjent Henrik Holme, som begge har mystiske gåter de trenger å få løst.

Forlaget som Ebba Braut har fått jobb i, skildres på en morsom måte, får inderlig ikke håpe at det finnes noen sånne der ute. Komplikasjonene ser ut til å tårne seg opp for dem, og det virker som det bare er Ebba, som vil finne ut av problemene.

Politiet får et ansiktsløst lik å hanskes med, men når sporene kjølner, er det bare Henrik Holme som ikke slipper tak i saken. Patologen Sabina Bjerke kommer til ham med underlige biologiske funn på liket, som Holme jobber videre med.

Utenfor Oslogryta møter vi en kirkegårdsgraver som arver en gammel trekiste når et sognebarn går bort. Denne Gærne-Astrid som bygda alltid har kalt henne, døde uten arvinger, og det lille huset hennes blir gjenstand for brannøvelse, når hun er trygt i jorda. Graveren synes synd i henne, og har ikke så lite dårlig samvittighet for at han ikke har gjort noe for henne da hun levde. 

Denne spenningsromanen favner ganske vidt. Her diskuteres det virkelighetslitteratur, forlagsbransjen får sitt pass påskrevet, og det gjør sære forfattere også. Pandemien er med oss hele tiden, der noen romaner bare antyder denne allestedsnærværende irritasjonen, vi har levd med så lenge, gir Anne Holt full gass. Jeg må innrømme, det ble for mye av det gode, men jeg lot ikke denne uvelkomne påminnelsen om koronahverdagen, ødelegge for leseopplevelsen.

            At Hanne Wilhelmsen en gang i tiden var blitt skutt, visste Ebba allerede. At hun satt i rullestol, ante hun ikke før hun innså at det var den mulige debutanten på Forlagshuset Storkhøj, som kom rullende mot henne fra venstre side. Et googlesøk hadde ikke gjort Ebba særlig mye klokere, den tidligere politikvinnen nådde åpenbart høydepunktet av sin karriere i internetts spede barndom. 

            - Ebba Braut? spurte Hanne Wilhelmsen og stanset stolen.
            Ebba smilte, og håpte at det syntes i halvmørket. Hun reiste seg og gikk mot den andre med utstrakt hånd.
            - Det der er forbudt nå, sa den lamme kvinnen kort, rullet en halvmeter bakover igjen og låste hjulene. 


Som nevnt, jeg lot drittvær være drittvær og koste meg glugg i hjel med denne boken. Historien er ikke utpreget spennende, men her er intriger nok å forholde seg til. Karakterene er sterke og troverdige, til og med primadonnaforfatteren begynte jeg å tro på, da jeg skjønte hvorfor hun er som hun er.

Anne Holt har et språk spekket med lun humor, og treffsikre observasjoner. Teksten er krydret med 5-6 ord som jeg ikke har i min dagligtale, og da jeg fikk med meg betydningen av disse, følte jeg meg litt klokere.

Har du lyst å lese en, velskrevet roman, som er lettlest og fengende og byr på et dypdykk i familiehemmeligheter og triste skjebner? da er Det ellevte manus verdt å notere på "skal lese-listen" ☺

Bokblogger og Bokbloggeir anbefaler også boken på det varmeste.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2021
Sider: 416
Kilde: Biblioteket 


7 kommentarer:

 1. Denne har jeg hørt mange like. Noteres. Har ikke lest Anne Holt på noen år, men kanskje på tide å ta henne frem far mørket. Spesielt når Hanne Wilhelmsen dukker opp. Fin søndag til deg Tine. Her er det i alle fall ganske stille og oppholds i dag. Vertskapet dro ut på lekeplassen og jeg har en stille stund med bok, Macbook og kaffe:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så deilig med en liten pause da, det kan bli intenst med småbarn hele tiden, for oss som er litt avvendt :) Ja, det var en fin opplevelse å lese Anne Holt igjen, det gikk opp for meg at jeg ikke kjente Hanne Wilhelmsen så godt, kanskje jeg skal lese noen av de første bøkene med henne :)
   Nyt Lofoten, her i Bergen er det regn,sludd,haggel,opplett i dag, men turen er gjennomført, så nå er det Sør-Afrika som gjelder hos meg.

   Slett
  2. Ja, du har rett i det;)
   Takk, takk- mildere nå, heldigvis, men det veksler stadig. Bare det er bra flyvær når jeg drar hjem, er jeg fornøyd:)
   Nå blir det svenskekrim med innslag fra Chile her (Pascal Engman), måtte legge fra den Vanne blomster-boka, fenget ikke med kirkegårder og så mye prat om og med døde på senga.. får prøve siden.
   Ha en fin uke Tine:)

   Slett
 2. Tack för smakbiten!
  Har läst några böcker av Anne Holt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig at du fant frem til smakebiten hos meg, selv om Betraktninger ikke serverer i dag :) Kjekt at du har lest Anne Holt!

   Slett
 3. Jeg har hatt en komplisert relasjon med bøkene til Holt. Jeg likte dem ikke - men leste alle sammen. Underlige greier ..
  Usikker på om jeg tar sjansen på en ny bok av henne. Men - kanskje er bøkene hennes bedre skrevet nå, kanskje er jeg mildere :)
  Uansett - fin omtale, Tine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ble forundret da det gikk opp for meg hvor få av bøkene jeg har lest selv, kanskje det er Anne Holt sitt kjente navn som har lurt meg litt.
   Jeg gjorde akkurat det samme med Gert Nygårdshaug, jeg leste den ene boken etter den andre, og alle fikk 4 på terningen.
   Takk for fine ord, håper du har hatt en fin helg, og trives uten lørdagsinnleggene. Så nå at du har blogget i dag, jeg iler inn og leser :)

   Slett