lørdag 4. september 2021

Gode naboer av Mattias Edvardsson

Mattias Edvardsson gjorde stor suksess med sin forrige bok En helt vanlig familie, også hos meg. På boken står det at dette er en roman om en forbrytelse, så jeg leser den som en roman, selv om det også står et lite "krim" stempel nederst.

Forlaget om handlingen:
Micke og Bianca flytter til et idyllisk nabolag som virker perfekt for dem og deres to små barn. Men etter hvert som de blir kjent med naboene sine, kommer det en ubehagelig følelse krypende.

Da Bianca blir påkjørt rett utenfor huset deres, ser det først ut som en tragisk ulykke. Mens hun ligger på sykehuset og svever mellom liv og død, vokser tvilen både hos naboer og politiet.

Micke har alltid trodd at sannheten vil seire, men hva skjer den dagen den eneste utveien han ser, er å ta loven i egne hender? 

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2021
Sider: 352
Kilde: Leseeksemplar

Da jeg lyttet meg gjennom Edvardssons forrige bok, gikk jeg meg faktisk vill i tåken, så denne gangen var det et trygt valg å sitte hjemme og lese. Gode naboer er en psykologisk spenningsroman, som greier å holde på oppmerksomheten fra begynnelse til slutt. Nå skal det sies at lesingen føltes litt seig, jeg ventet liksom på at det skulle ta av, men mot slutten (da jeg for lengst hadde skjønt plottvrien) tok det seg opp.

Den fortelles fra to ulike tidspunkt, to år før, og etter ulykken, og det er tre forskjellige fortellerstemmer. Micke er mannen til hun som blir påkjørt, også er det Jaqueline, naboen som kjører på hans kone, pluss hennes sønn, som skildrer livet i nabolaget to år før, ulykken og følgene denne får.

Fortellerstilen er helt grei, her handler det om de samme menneskene og det samme nabolaget i begge periodene, så for å unngå forvirring, må du huske å følge med på merkingen av kapitlene.

Plottet som bygges opp spinnes rundt forholdene i et koselig lite Astrid Lindgren-nabolag, hvor alle kjenner alle. De sladrer og baksnakker og stikker nesene inn hvor de ikke hører hjemme. Det ser så koselig ut, men dette ormebolet hadde ikke jeg ønsket å bo i. 

        Hvordan har du det egentlig?
        Det var et vanskelig spørsmål. Ikke et spørsmål man bare svarer bra på og later som ingenting. Det gikk rett inn i meg og rørte opp så mange følelser.
        Jeg svelget. Jeg klarte ikke å si noe.
        Kom, sa han. Jeg blir med deg inn.
        Hver celle i kroppen skrek nei. Det var en utrolig dårlig idè. Likevel landet den ledige hånden min i hans, og vi tok ikke øynene fra hverandre et øyeblikk mens vi gikk gjennom hagen. 
        Du burde ikke være alene i natt.


Den karakteren som bærer hele fortellingen er Jaquelines femten år gamle sønn, som har en litt trøblete personlighet. Moren bærer med seg mye skam, og nabolaget hjelper absolutt ikke med å gjøre livet som alenemor enklere for henne, sånn som de slarver.

Litt mange relasjonskonflikter tok brodden av spenningen, så jeg fikk aldri den creepye følelsen, som er så deilig når en leser psykologisk thriller. Jo kanskje helt på slutten, men da mener jeg de siste sidene ☺

Er du lettskremt og liker litt rolig krim, så er Gode naboer midt i blinken, men selv likte jeg Edvardssons forrige bok En helt vanlig familie, hakket bedre. 


Bokstabelig talt og Hverdagsnett har også blogget om boken


18 kommentarer:

 1. Tror dette blir for sakte for meg. Rart hvordan jeg kan lese romaner hvor ingenting skjer, men med en gang det står krim på omslaget forventer jeg tempo og spenning.
  Håper du har en fin lørdagskveld :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig, krimstempelet krever spenning. Lørdagskvelden er over når jeg har lest ferdig Hjerteknuseren. Måtte trekke inn fra terrassen nå, for noen naboer hoyer sånn utenfor (veldig uvanlig...)
   Håper dagen din var fin.

   Slett
  2. Støyete naboer ... argh! Bra det ikke skjer hver helg :)
   Spent på hva du synes om Hjerteknuser - og nyt søndagen

   Slett
 2. Mattias Edvardsson är en av mina favoritförfattare, har läst alla hans böcker, även de i andra genrer :-) Jag tycker "psykologisk spänning" är mer rättvisande för hans senaste romaner

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre at du og Monica leser ham, jeg kommer nok til å lese den neste boken som blir oversatt til norsk :)

   Slett
 3. Säger som Lotten här ovanför, Mattias Edvardsson är en av mina stora favoriter. Jag tycker det är riktigt synd att de genrebestäms som deckare/krim, för de är så mycket mer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sant, dette er mye mer enn en krim :)

   Slett
 4. Tack för smakbiten, det är fler som har rekommenderat Edvardssons böcker, så jag kanske borde läsa.

  SvarSlett
 5. Det där är en bok jag vill läsa. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 6. Har läst denna och två av hans andra böcker En helt vanlig familj och En familjetragedi.

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper forlaget også oversetter En familietragedie til norsk, da skal jeg lese den :)

   Slett
 7. Mattias Edvardsson är en bra författare. jag tänker läsa denna också. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 8. Inte min "cup of tea" men hade tänkt tipsa dottern. Dock är hon väldigt noga med att det måste var spännande och action hela vägen så...
  Tack för smakbit!

  SvarSlett
 9. Husker jeg vurderte å lese hans forrige bok, men det ble ikke (enda). Noterer denne likevel. God søndag til deg:)
  P.S.Spent på hvordan du liker Hjerteknuser btw. Har fått blandet mottakelse, men Adressas anmelder liker den veldig godt.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du setter jo pris på litt rolig krim, så jeg tror du vil like denne. Legger ut omtale av Hjerteknuser i morgen, så du (og Augusta) får leve i spenning :)

   Slett
  2. Ja, det kan hende:) Ser frem til din mening om Hjerteknuser og moren Joletta (?) som lot den voksne sønnen bo hjemme i evigheter og bare kreve..

   Slett
 10. Ännu inte läst något av Mattias Edvardsson. Troligtvis tillhör man på så vis minoriteten. ;) Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg legger ofte ut smakebit fra svenske bøker, og veldig ofte så er det mange som ikke har lest noe av forfatteren. Denne gangen ble jeg overrasket over hvor mange som har lest Edvardsson, du får hive deg med i gjengen :)

   Slett