torsdag 23. september 2021

Filosofdronninger av Rebecca Buxton og Lisa Whiting

Denne boken ble til da to unge filosofistudenter gikk i bokhandelen og ikke kunne finne en eneste bok om kvinner i filosofihistorien. Det hjalp ikke mye å søke på nettet heller, så de bestemte seg for å lage en selv. Siden jeg nettopp hadde lest Marta Breens Patriarkatet faller, gledet jeg meg over, å finne igjen noen av feministene fra Breens bok, blant filosofdronningene.

Forlaget om boken:
Filosofihistorien har forsøkt å skjule dem, og langt på vei har den lyktes med det. De fleste har hørt om Platon, Kant, Nietzsche og Hume, men hvor mange kjenner Hypatia, Arendt, Oluwole, Davis og Young?

Filosofdronninger er en forfriskende, etterlengtet og høyst betimelig bok om kvinner i filosofien. Den trekker tjue bemerkelsesverdige kvinnelige filosofer frem i lyset. Deres ideer har hatt stor betydning, men de har bare unntaksvis fått den anerkjennelse de fortjener. 

De portretterte kvinnene – noen kjente, andre nesten helt ukjente – er alt fra historiske personer til kvinner fra vår egen tid, og de er hentet fra hele verden og er knyttet til ulike kulturer og religioner.


Det er en kjensgjerning at kvinner har vært underrepresentert i filosofien, så vel som akademia. I denne boken er det tjue kvinnelige filosofer, som blir portrettert av like mange bidragsytere. Disse er forskere, professorer, eller studenter tilknyttet filosofien som fagfelt. Disse akademikerne blir presentert bakerst i boken, og her får vi også en fyldig litteraturliste, sortert på hver filosof som det ble skrevet om.

Filosofene vi får møte blir hver presentert over 7-8 sider pluss et fargerikt portrett laget av Emmy Smith. Det var rart å ikke finne hennes navn på forsiden av boken, ei heller ble hun presentert som de andre bidragsyterne. Hun får et klapp på skulderen av Rebecca og Lisa, sammen med andre venner, som har heiet frem prosjektet deres. Hallo! intellektuelle akademikere, gi Emmy Smith den kred hun fortjener!

Filosofene i denne boken blir presentert i kronologisk rekkefølge, og første kvinne ut er greske Diotima fra ca år 400 før vår tid. Hun var en av få kvinner som Platon hadde sine filosofiske dialoger med, så hun burde ikke vært så ukjent som hun er. Neste kvinne ut Ban Zhao kommer fra Kina, og nå har vi bevegd oss så vidt over i får tidsregning. 

Det er bokens redaktør Lisa Whiting som skriver om Hypatia og antikken, før vi gjør et stort hopp til 1300-tallet og Lalla fra Kashmir. Når vi så har kommet til 1700-tallet begynner navnene å bli kjente. Mary Wollstonecraft ble berømt for det hun skrev i sin egen levetid, men har høstet mye anerkjennelse for sine radikale synspunkter i nyere tid.
Jeg kjente først Mary Wollstorecraft (bildet) som mor til forfatteren bak boken Frankenstein (min omtale), Mary Shelley. I denne boken fikk jeg vite mye om hennes oppvekst, og hvordan hun i hele sitt voksne liv jobbet for hvor viktig det er at kvinner også får utdannelse. Hun kritiserte de sosiale konvensjonene, som hindret kvinner i å bli det de evnet å bli.

Jeg har ikke ambisjoner om å skrive om alle tjue kvinnene i denne boken, men nevner i rekkefølge, Harriet Taylor Mill, Mill som i John Stuart Mill, han kjenner vi jo. Kanskje du har gjort den samme bommerten som meg, og trodd at George Eliot var en mann? Vi kjenner henne som forfatter, men i denne boken løftes hun frem som en filosofdronning. (bildet under).

Visste du at Europa har seks skytshelgener, og en av dem Edith Stein blir presentert i denne boken, som naturlig følger opp med den mye mer kjente politiske tenkeren Hannah Arendt

                Jeg visste alltid at jeg skulle studere filosofi. Jeg leste Kant. Du kan spørre hvorfor jeg leste Kant. For meg var spørsmålet enten å studere filosofi eller å gå og drukne meg.

Da hun i 1933 holdt Gestapo henne fanget i 8 dager, før hun sjarmerte seg ut av fengselet. Hun ble smuglet til Paris hvor hun ble venner med Europas intellektuelle elite. Når vi i denne korte presentasjonen ser tilbake på livet hennes, kjenner jeg at jeg må lese mer om henne.

Der filosofer tidligere har brukt fengselsmetaforer på den menneskelige tilstanden, bruker Simone de Beauvoir det på den kvinnelige tilstanden. Hun skrev en av filosofihistoriens mestselgende bøker Det annet kjønn som kom ut i 1949, og er en kvinne vi ikke kommer utenom. 

Iris Murdoch ga ut tjueseks romaner, og de fleste tenker ikke på henne som en filosof. Hun var utdannet moralfilosof, og underviste i filosofi ved Oxford i femten år. En annen moralfilosof som har fått plass i boken er Mary Midgley, som gjennom sitt lange liv utrettelig stilte spørsmål ved 1900-tallets analytiske filosofiparadigme. 

Tjueen år etter at Storbritania opprettet storkolonien Nigeria ble Sophie Bosede Oluwole født. Hun er det første filosofen fra Afrika som blir presentert, og det er en spennende historie vi får presentert med henne. Hun døde i 2018, samtidig som Minna Salami holdt på å skrive om henne.

Angela Davies ble født i 1944 i Alabama, på en tid da afrikansk-amerikanere fremdeles ble utsatt for segregering. Til tross for at grunnleggende borgerrettigheter ikke var en selvfølge, ble Angela Davies feiret som et ikon allerede som trettiåring. Hun er en av tre filosofer i denne boken som fremdeles lever i beste velgående. 

Den som får avslutte boken er Azizah Y. al-Hibri. Hun er en libanesisk-amerikansk jusprofessor, som jobber i det vanskelige klimaet som besitter noen av verdens største problemstillinger. Kjønn og islam diskuteres høylytt, og denne damen har med sine kunnskaper rundt politisk, etisk og filosofisk analyse pondus til å uttale seg.

Etter et lite følelsesutbrudd på kunstens vegne, i begynnelsen der, er det tid for begeistring. Jeg kjente inspirasjonen og leselysten strømme på, etter som jeg gjorde meg kjent med alle disse flotte kvinnene. Tenk å ha gjort så mye for kvinnesaken, og allikevel være ukjent for de fleste, det er synd og skam. 

Neste gang du lar deg begeistre av Sokrates og gjengen hans, skal du vite at det finnes mange filosofer i historien som er mye mer enn bare store tenkere, de har faktisk sagt i fra, skreket ut og gjort noe også. Denne boken må du lese, den er lettlest og underholdende, lett å bla opp i for senere referanser, en skatt å ha i hyllen, når jeg nå skal dypdykke i kjente, og mindre kjente navn fra historien.

Forlag: Pax
Utgitt: 2020/på norsk 2021
Sider: 192
Kilde: Leseeksemplar


10 kommentarer:

  1. Virker som en interessant bok. Kvinnelige filosofer fra gamle dager er nok ikke særlig kjente bortsett fra noen få, som Arendt spesielt, Beauvoiar og de som er mer kjent som forfattere. Enig med deg, viktig å løfte de fram. Kvinner kunne også tenke, selv om en del menn ikke mente/trodde det før i tiden. Bra det går fremover:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er veldig bra at det går fremover, selv om vi stadig vekk får eksempler på at kvinnefokus er viktig. De navnene jeg kjente igjen fra denne boken, er som du påpeker forfatternavn. Det er kanskje ikke lett å utmerke seg som filosof i disse dager? i forhold til Sokrates og gjengen :)

      Slett
    2. Nei, det er kanskje ikke det. Jeg er jo interessert i filosofi, så jeg får med meg litt- men det er nok et ganske smalt område i vår tid.
      Simone B og Hanna Arendt er vel de mest kjente av disse du har nevnt. Den som har lest en del om Simone B vet at hun også var filosof i tillegg til forfatter.

      Slett
  2. Jeg tenker at boken er en fin introduksjon til å lære om de kvinnelige filosofene. Omtalen din er fin og oversiktelig.

    (men jeg er litt ferdig med de eldre kvinnelige filosofene. Jeg vil lære mer av og om de som lever nå. Som Martha Nussbaum, Julie Kristeva, Judith Butler og vår egen Mia Berner.
    Kvinner som deBeauvoir, Hanna Ardent og Simone Weil vil alltid være med meg, men det føles ikke som feministisk fremskritt å fokusere på de som har vært. Vi må lese de som leser og skriver nå.)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for fine ord, og jeg må medgi at du har helt rett, de nålevende filosofene er minst like viktig og verdt å lytte til, som de som levde før. Takk for innspill, har notert meg navnene, men finnes det noen gode titler på norsk, tar jeg imot tips :)

      Slett
    2. Det er viktig at vi vår historie, men vi trenger ikke å bli stående i fortiden :)
      Maggie Nussbaum har blant annet skrevet Litteraturens etikk.

      Du leser flere typer bøker nå enn da jeg startet å følge deg for mange år siden. Det er spennende. Alltid noe å lære her :)

      Slett
  3. Jeg fikk også denne boka fra Pax, og ser fram til å lese den. Må først lese Katti Anker Møller boka som jeg skal starte på i ettermiddag. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Møller er et ukjent navn for meg, gleder meg til omtalen din :)

      Slett
    2. HM, det er hun som fikk igjennom utrolig mange lover: Hun er mor til de Castbergske lover: Vi kan takke henne for fødehjem, morstrygd, barnebidrag og arverett for alle barn, osv. osv.
      Jeg har hedret henne med et smykke. God helg :)

      Slett
    3. Så kjekt å høre, hun er jo en lokal bauta hos deg. Leste litt om henne og begynte på en liste over kvinner jeg bare må lese mer om. God helg Ingun!

      Slett