tirsdag 10. november 2020

Et liv forbi av Helga Flatland

Helga Flatland har vært en favoritt hos meg helt siden hun debuterte som forfatter med Bli hvis du kan. Jeg har lest alle romanene hennes, og kom med et lite hvin 😊 da jeg så på bloggen til Elida, at høsten byr på en ny godbit fra henne. Forventningene var skyhøye, men det har ikke lagt noen demper på begeistringen.

Forlaget om handlingen: 

Sigrid er lege og bor i Oslo med barn og mann nummer to. Hun har reist fra bygda der hun vokste opp og har et anstrengt forhold til foreldrene sine, og til en oppvekst i skyggen av sin syke far. Anne, Sigrids mor, har investert mye av seg selv for å pleie sin syke mann. Da også hun blir alvorlig syk, må Sigrid ta stilling til roller som skifter, og til spørsmål om tilknytning, forpliktelse og forsømmelse. Hvem har ansvar for hvem i en omskiftelig verden?


Normalt sett så durer jeg i vei med en omtale så snart jeg er ferdig med boken. Tenker at følelsene som ble vekket og detaljer fra handlingen, er tydeligst da. Men, med Et liv forbi måtte jeg puste litt først, for hvordan klare å formidle hvor bra den er?

Det er fristende å bare si LES!!

Sigrid er mor til tenåringsjenta Mia og barnehagegutten Viljar. Hun er gift med Aslak, men i kulissene lurer følelsene hennes til Mias far Jens, som sviktet henne brutalt da datteren var baby. Når Jens plutselig viser interesse for sin datter, vekkes det noe i Sigrid.

Så er det Sigrids forhold til mor og far. Far fikk slag da Sigrid var 7 år, flere slag fulgte og han ble tidlig invalid og språkløs. Sigrid anklager sin mor for å ha forsømt henne og broren Magnus da faren ble syk, hun påstår at hun glemte alle forpliktelsene det å være mor medfører. Men, bak i hodet har Sigrid en murrende følelse at også hun gjorde urett i barndommen, for hun gjorde ikke noe for å hjelpe til, hun gjorde ikke nok.

Anne nærmer seg pensjonsalder, hun har gått i jobb, tatt seg av sin slagrammede mann og oppfostret to barn. Hun er en sterk dame som har prioritert tiden og følelsene sine, etter beste evne. Nå er hun syk, og vi følger henne fra hun endelig greier å si fra til sine barn at hun har kreft. Anne bor en drøy kjøretur fra Oslo, hvor Sigrid bor, noe også Magnus gjør, som bor i Stavanger. Romanen favner den store livskrisen som Annes kreftsykdom utgjør, men samtidig skildrer Flatland hva dette gjør med familiedynamikken. 

Helga Flatland skriver frem gode karakterer, språket flyter lett, og fortellerstemmen veksler ved hvert kapittel mellom mor og datter. Det er ingen sentimental historie, men en som skildrer følelser og refleksjoner som de fleste av oss har vært innom.

Denne romanen har jeg både lyttet til og lest selv, for den dukket opp på Bookbites, samtidig som jeg fikk den på lyd. Ane Dahl Torp og Liv Bernhoft Osa leser godt, men siden jeg bare lytter når jeg er ute og går tur, så ble det til at jeg leste mesteparten selv. Boken anbefales på det varmeste!!

Forlag: Lydbokforlaget
Utgitt: 2020
Spilletid: 6:55
Kilde: Lytteeksemplar


Bli hvis du kan. Reis hvis du må
Alle vil hjem. Ingen vil tilbake
Det finnes ingen helhet
Vingebelastning
En moderne familie


11 kommentarer:

 1. Leser i den nå og er litt usikker på hva jeg syns om den ennå. Har ikke lest noe av henne for de tidligere bøkene hennes har ikke fristet, men det gjorde denne. Liker den tunge tematikken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Serien hun debuterte med har også en tung tematikk, tror du vil like den :) Spent på hva du synes om denne, kanskje det gir mersmak.

   Slett
 2. Det er mange som leser - og liker denne om dagen.Jeg har fortsatt ikke lest noe av Flatland. Kanskje er det på tide? Hvem av bøkene hennes ville du startet med?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke rart at "alle" leser henne, siden alt hun skriver er bra. Trilogien (de tre første bøkene) er noe man aldri glemmer :)

   Slett
  2. Bestilt Et liv forbi på biblioteket. Det er 482 før meg på lista. Kanskje bør jeg lese triologien først.

   Slett
 3. Her raste jeg forbi alt, for ikke bli påvirket midt i lesingen. KOmmer tilbake når jeg er ferdig. Har lest 100 side av denne og mor er alvorlig syk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kos deg videre med denne, selv om "kos" kanskje ikke er det rette ordet. Mors reaksjon på at far ble alvorlig syk så tidlig, og hva den har gjort med barna deres, er en vanskelig pille og svelge, men jeg føler med henne. Spent på dine tanker om boken :)

   Slett
  2. Nei, kos er vel ikke riktig ord her. Var i tvil på om jeg skulle bryte meg på enda en bok om kreft og alvorlig sykdom nå, etter å ha lest Grimsrud og Koht, med min nylig avdøde søster i minnet, men det går greit.
   Pårørendeproblemtikk samt dårlig kommunikasjon og relasjon mor- datter er jo like sentralt her som mors kreft, men det gjør jo situasjon ekstra vanskelig og spisset.
   Interessant at Flatland veksler mellom to fortellerperspektiv- Mor og datter. Må lese ferdig i dag og senest morgen da den skal leveres inn.

   Slett
  3. Ferdig nå. God roman. Flatland er dyktig.

   Slett
 4. Ja, denne var helt topp! Likte denne bedre en Hjort sin bok, det ble litt mye lusking i buskene, men for all del DET ER OGSÅ EN BRA BOK!

  SvarSlett
  Svar
  1. Flatland og Hjorth sine bøker er sammenlignbar men også forskjellig. Opplever også leseroen som medvirkende årsak til om en bok får topp score eller bare nesten. Tror jeg er enig med deg, at Et liv forbi er et lite hakk kvassere enn Er mor død, men de fikk samme terningkast av meg :)

   Slett