søndag 15. november 2020

Speilmannen - ny Joona Linna krim fra Kepler

Speilmannen er den åttende boken i serien om Joona Linna. Jeg har lest dem alle sammen, så det var med skrekkblandet fryd, og en god dose forventning jeg satte i gang med årets utgivelse fra ekteparet Kepler. Boken som er på 496 sider, kom ut i år, og jeg var så heldig å raskt få tak i den på Bookbites. 

Forlaget om handlingen:
En ung kvinne forsvinner på vei hjem fra skolen. Fem år senere blir hun funnet drept på en lekeplass midt i Stockholm. Gjennom overvåkningskameraer klarer Joona Linna å spore opp et øyenvitne. Når det viser seg at vitnet er en psykisk syk mann som overhodet ikke husker noe av det han har sett, kontakter Joona hypnotisør Erik Maria Bark.

Som sedvanlig med "The Keplers", så møter vi ofrene før de blir tatt livet av. Historien innledes med flere korte handlingstråder, hvor vi blir kjent med Jenny som brutalt blir dradd inn i et vogntog, og med et ektepar og deres lille datter, når de er på isfiske og spahotell. Det er to brutale historier, som fikk pulsen min til å øke, og det samme skjedde med iveren etter å lese videre, gjennom natten.

Gjennom de syv tidligere bøkene om Joona Linna, har leseren lært ham å kjenne, og fått ham godt under huden. Han er en dyktig kriminaletterforsker i det nasjonale operative politiet, og når den antatte gjerningsmannen tidlig tilstår drapet, stiller Linna de helt rette spørsmålene. 

Den som det lokale politiet først tror er gjerningsmannen, har en kompleks posttraumatisk stresslidelse. Dette skildres på en troverdig måte, og mannens lidelser gjør at det kniper litt i hjerterota. Dessverre er ikke disse politifolka like dyktig som Joona, så de kaver rundt som elefanter i glasshus, mens de samtidig ødelegger den tilliten som Joona prøver å bygge opp. 

Historien utvikler seg hele tiden, med uventede vendinger og høyt tempo. Tematikken streifer innom fanatisk religiøsitet, menn med pompøst selvbilde og seksuell vold, det er heftige saker, men forfatterne gjør det aldri uutholdelig for leseren. 

Ikke noe er mer spennende enn å være med Joona og Aron på jakt inn i en forfallen bygning full av fugler:

  Øynene begynner langsomt å venne seg til mørket.
  Aron kikker opp mot andre etasje gjennom stolpene i rekkverket. 
  Joona fortsetter framover og sikter på de mørke klærne som henger fra kroker langs den ene veggen. 
  Det ligger et lag av støv og dun over tregulvet. 
  Aron huker seg ned og retter pistolen mot det mørke området under trappa. 
Det høres en svak skrapelyd der innefra- 
  Våpenet begynner å skjelve i hånden hans. 
  Noe glitrer svakt. 
  Aron syns han ser en langsom bevegelse, og flytter fingeren fra bøylen til avtrekkeren. 
  Han skvetter til idet en stor svart fugl flakser opp fra mørket. Den kolliderer med den slukkede taklampa, deiser inn i veggen, snur og flyr inn i neste rom. 
  Aron reiser seg med pistolen rettet mot gulvet mens han prøver å samle seg og puste rolig. 
  Det var like før han avfyrte tjenestepistolen sin. 

  

Begge kvinnene i Joonas liv er ute av bildet i Speilmannen, Valeria er på et lengre opphold i Brasil, og ikke før helt mot slutten går Joona på besøk til Saga Bauer, i hennes suite. Her får han titte på en beskjed som lover leseren en fortsettelse som inkluderer Saga. (og kanskje Valter Jurek også??)

Ekteparet Kepler har igjen imponert meg med det de leverer. Jeg var fengslet til boken, som føltes mye kortere enn sine nesten femhundre sider. Har du lyst å lese noe som tar pusten fra deg, så er Speilmannen å anbefale!

Serien i sin helhet:

Hypnotisøren
Paganinikontrakten
Ildvitnet
Lazarus
Speilmannen


17 kommentarer:

 1. Så fint å høre at du likte denne. Kepler holder fortsatt koken. Spenning fra første til siste side. Likte denne boken kjempegodt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Her i huset er vi skjønt enige om akkurat det du sier, Frode sitter med innspurten nå, og er ikke tilsnakkenes. Til tross for at de har holdt på en stund og det er bok nr. 8 i serien, så greier forfatterne å overraske.
   Ha en flott søndag Stig, her i Bergen regner vi vekk i dag, men jeg skal på fjelltur når mannen er på fotballkamp i regnet i formiddag :)

   Slett
 2. Jag har faktiskt aldrig läst någon Kepler men det är inte riktigt min genre heller.

  SvarSlett
 3. Jag har inte läst denna eller den som kom före. Kommer säkert läsa dem snart.Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 4. Jag har bara läst Paganinikontraktet av Kepler. Tyckte den var för grym för mig. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 5. Tack för smakbit, för otäck för mig

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten. Jag gav upp den här serien för ett tag sedan men blir lite lockad varje gång jag läser om en ny bok.

  SvarSlett
 7. har läst någon titel i serien och lyssnat på författarna när de berättade om sitt skrivande. men jag tycker att deras böcker är för råa. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. De er rå, men bøkene er velskrevet og spennende så det er bare til å knipe igjen ett øye, og lese forbi det ekle :)

   Slett
 8. Tack för en spännande smakbit. Vill verkligen börja läsa Keplers böcker. Har de fyra första i bokhyllan.

  SvarSlett
 9. Jeg har også fulgt Keplers serie, men har ikke lest Lazarus eller denne nye. Gleder meg

  SvarSlett
  Svar
  1. Da har du jo to bøker å glede deg til. Artig at du som leser ganske så annerledes enn meg, har fulgt denne serien, I like :)

   Slett
  2. Vi har nok flere felles litterære referanser enn det ser ut som:)
   Jeg liker jo makabre spenningsbøker

   Slett
 10. Skummet fort igjennom. Har den liggende i bunken, og skal lese den når jeg har god tid.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Perfekt julelesning dette her, du gjør lurt i å ha litt tid, for den er vanskelig å legge fra seg :)

   Slett
 11. Så bra! Eg er også veldig begeistra for Joona Linna-serien, og har store forventningar til Speilmannen. Gru-gleder meg til ei adrenalinspennande leseoppleving!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare til å klamre seg fast til boksidene :)

   Slett