torsdag 5. november 2020

Vi er basert på en sann historie av Eivind Sudmann Larssen

Mitt første møte med Eivind Sudmann Larssen var debutromanen hans Ingen savner Edward Niema, siden leste jeg også Etter dette skal vi bestandig være fra hverandre, som jeg likte like godt. Årets utgivelse føyer seg inn i rekken av glimrende litteratur fra denne pennen, som etter det jeg forstår er bosatt i Bergen ☺

Forlaget om handlingen:
Han har satt familien foran alt. Han har skapt en solid og forutsigbar verden. Når det trygge samlivet likevel går i oppløsning, må han revurdere den familiehistorien han trodde han var en del av. Hva slags liv er det han har levd? Og får man egentlig noe igjen for å tilpasse seg? 
Vi er basert på en sann historie er en sterk og vakker roman der en families liv kommer til syne gjennom et grundig minnearbeid. Forelskelser, fødsler, dødsfall, skilsmisser – ja visst består livet av store hendelser, men kanskje betyr detaljene vel så mye når man i ettertid gjør opp status.

Forlag: Tiden
Utgitt: 2020
Sider: 199
Kilde: Leseeksemplar

Vi lærer hovedpersonen å kjenne, som en bunnsolid kjernekar, en oppofrende ektemann og kjærlig far. Men, der romanen starter, skimter vi en mann som leker med tanken på å vri halsen om på småfugler, og å provosere militante grupperinger, bare for å skape seg en fullstendig ny hverdag.

Han lengter etter at noe skal skje, noe som rykker ham ut av tilværelsen slik han kjenner den. Han lever i ørska, har radioen til selskap og er venn med det gamle vegguret, som gir lyd fra seg to ganger i timen. 

Avslutningen av den innledende delen, forteller leseren at noe har skjedd, og etter det jeg allerede har lest, må dette noe være ganske alvorlig. Fortsettelsen tar oss med tilbake i tid, og leseren er med når gamle minner vekkes til live, fra hans liv som det utviklet seg, etter en velkjent oppskrift. Livsbegivenhetene som skildres er kanskje ikke originale, men måten de blir presentert på, gjør dette til en roman med karakter.

Hovedpersonen vår ofret mye for at hans kone skulle få utvikle sin kunstneriske karriere, så når han mye senere i livet "endelig" opplever å bli rykket ut av tilværelsen, gjør det nesten kål på ham. Han er en person som ikke har hatt noe imot at andre bestemmer, og ikke tatt så mange avgjørelser på eget initiativ. Han har vært smurningen i maskineriet, som den voksende familien har trengt.

Når de skal kjøpe seg hus foreslår han at de flytter til Bergen hvor kona Therese kommer fra:

   Bergen, da? spurte jeg, men dit skulle vi i alle fall ikke flytte. Hun hadde vokst opp i det jeg syntes var en hyggelig del av byen, og hadde hatt en helt fin oppvekst der, det var ikke det, men aldri i livet om hun skulle tilbake dit for å bo.
  Nei, i Bergen skal man ikke oppholde seg mer enn et par dager om gangen, sa hun. Hun unte ingen de månedslange regnbygene, de langsomt tørkende klærne og den rå kuldefølelsen som kom  innefra ryggraden et sted når det nærmet seg høst.

Romanens essens bygger på det menneskelige behovet for samhold og tilhørighet, men setter et skarpt søkelys på det at vi må stå opp for oss selv og ha egne meninger. I denne historien viser Larssen oss hvordan hendelser kan få en annen mening og en annen verdi i ettertid, og hvilke konsekvenser det kan medføre å ikke være tro mot seg selv.

Flere av passasjene i boken traff meg kraftig, spesielt sønnen Jakobs eksamensbesvarelse fra videregående var heftig lesning. Også møtet med hovedpersonens mor på gamlehjemmet gjorde sterkt inntrykk. 

Eivind Sudmann Larssen har igjen skrevet seg inn i hjertet mitt, med sitt flotte språk, og innsiktsfulle skråblikk på livet, sånn som det arter seg for veldig mange av oss. Til tross for hverdagsrealitetene som preger handlingen, er romanen intens og uventet alvorlig.
- Anbefales!

10 kommentarer:

 1. Spennende. Har ikke lest noe av eller hørt om denne forfatter. Han har nok gått under radaren min. Noteres i minnet og takk for tipset Tine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig kjekt at du falt litt for denne :)

   Slett
  2. Oops, nesten litt flaut . Jeg har boka, den ligger i bunken nye bøker... ble vel så mange på kort tid, og jeg har ikke sett skikkelig på den enda. Men nu vet jeg det:)

   Slett
  3. Så bra at den dukket opp da, det er ikke så lenge siden jeg fikk min bok (ut av det blå) Fin overraskelse å få i alle fall :)

   Slett
 2. Henger meg på Anita her. Fullstendig ukjent for meg. Litt underlig likevel, at jeg akkurat kommer fra et venninnetreff i Stavanger der vi pratet om nettopp det at min kjære venninne ikke måtte tilpasse seg sin samboer så mye at kjernen i henne selv forsvant.. Det er nok mer vanlig enn uvanlig. Jeg ble nå nysgjerrig på denne boka. Kanskje jeg må lese den FØR jeg anbefaler den til henne. Takk for perfekt tips akkurat idag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres ut som noe hun vil ha glede/nytte av å lese. Veldig kjekt å høre at jeg kunne friste deg (og Anita) med et nytt forfatterskap, spent på hva dere synes

   Slett
  2. Jeg har bedt om et leseeksemplar, så får jeg se om jeg ennå har tilliten :)

   Slett
  3. Det har du helt sikkert :)

   Slett
 3. Ja jeg må også henge meg på de som ikke har lest denne forfatteren. Men du har klart å gjøre meg skikkelig nysgjerrig gjennom omtalen din, så den havner på biblioteklista mi.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har en skikkelig god-følelse med denne boken, siden jeg har presentert forfatteren for flere hvor han har gått under radaren. Takk for fin kommentar og riktig god helg Åslaug!

   Slett