mandag 7. oktober 2019

Dei sju dørene - ny roman fra Agnes Ravatn

Agnes Ravatn har blitt en favoritt, og den forfatteren som i sin tid fikk meg til å knekke "nynorsk-koden". Siden jeg har likt alt jeg har lest av Ravatn var det med stor forventning jeg startet lesingen.

Forlaget om boken:
Litteraturprofessor Nina Wisløff er i ei brytingstid. Arbeidet hennar kjennest mindre og mindre relevant, og huset hennar skal snart rivast. Mannen er travel helsebyråd, og forholdet til den kyniske legedottera er ikkje det beste.

Då leigebuaren deira, Mari, forsvinn sporlaust, går det ikkje lang tid før politiets etterforsking stansar opp. I det stille begynner Nina å nøste opp i kva som kan ha skjedd, og det ho finn, får store ringverknader.

Forlag: Samlaget
Utgitt: 2019
Sider: 249
Kilde: Leseeks


Roman står det på boken, men denne gangen tangerer handlingen mot krim, for hovedpersonen vår, Nina Wisløff utvikler seg til å bli en etterforsker med blikk for detaljer.

Dei sju dørene er bygget opp av ett historieforløp som strekker seg over seks uker. Vi blir fort kjent med karakterene, et par i sekstiårene, en litteraturviter og en lege med politiske ambisjoner. Datteren deres er helt spesiell, og selv om hun ikke direkte er hovedperson i historien, står hun for et par sterke scener. Jeg likte godt at de hadde et lite barnebarn å forlyste seg med, og ikke minst de litt spesielle eventyrene som mormor leste for henne.

Plottet fremstår som finurlig og med historiens mange vendinger, holdes leseren på tå hev, mens løsningen på spørsmålene holdes i skyggen (nesten) helt til det siste. Et par kjensgjerninger måtte aksepteres for at historien skulle holde mål, uten at jeg vil si noe mer om det, og legge føringer for din lesning.

Ravatn skriver med intelligens og humor, hennes satiriske skråblikk som vi kjenner fra de andre bøkene hennes, er absolutt tilstede.

Denne må du lese!


Åslaug og Elida har også skrevet varmt om denne

30 kommentarer:

  1. Tja,jeg er ikke helt overbevist ennå og endte opp med å begynne på en ny oversatt roman i stedet,mulig jeg har fått en for stor dose norsk samtid. Men heller ikke Ulmebrann ble en innertier hos meg så det er flere av favorittene mine som "skuffer" i år. Skal nok plukke denne opp igjen i løpet av høsten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Og jeg som syntes Ulmebrann var minst like god som denne. Sånn er det av og til, tid og sted og alt det der vet du :)

      Slett
  2. "Alle" unntatt Beathe har likt denne boka.;) Den skal leses, men jeg må først skaffe meg den. Har likt alt av Ravatn, borsett fra den filosofi-essay-samlingen, der stoppet det opp halvveis. Kan ha noe med timingen å gjøre i det tilfellet..

    SvarSlett
    Svar
    1. Den har fått et par terningkast 3 inne på bokelskere men ja,på insta og blogg er den godt likt. Har likt alt av henne jeg også og det kan jo snu seg her også, men først må jeg lese noe annet.

      Slett
    2. Ja, og anmeldelsene i avisene har vært jevnt gode, fra 4-6. 3 er jo heller ikke dårlig, er ikke det sånn passe middels bra da?

      Slett
    3. Ravatn har en helt egen stemme, og jeg synes hun gir leserne det de vil ha her også. Timing er nok viktig når vi leser, så det er med på å forme meningene våre. Leste du den ikke ferdig Beathe?

      Slett
    4. Anita:3 er vel å betrakte som et dårlig terningkast i mine øyne. Jeg har ikke lest ferdig så jeg vet ikke om jeg havner så lavt🙂

      Slett
    5. Ok, fordi? Fordi man velger bøker som man tror man liker, så havner 3 som dårlig, kanskje? Når jeg gir subjektive terningkast så er forsåvidt tre ganske lunkent også.. Mens 3 på Goodreads er bedre, fordi det er over snittet, mens 2 er under..

      Slett
    6. Tine: Helt klart.. ( ble noe tull med kommenteringen, de forsvant og så måtte jeg logge meg inn på nytt..)

      Slett
    7. Anita:Når jeg brukte goodreads var 3 der som et terningkast 4 på bokelskere,i mine øyne er 3 i nedre sjikt selv om det er "midt på treet"på skalaen. Men dette kan være individuelt hvordan man deler ut poeng. Jeg gir sjelden terningkast 6,da må boken ha noe ekstra ved seg utover det å være en knallbra bok. Om en bok er knallbra og det tilsynelatende ikke finnes noe "feil" ved den så blir det 5.

      Slett
    8. Det er nok en del variasjoner i hvordan vi vurdere og bruker terningkast/stjerner. Jeg gir også svært sjelden 6. Det skal være noe ekstra, som du sier- ikke bare at jeg liker boka godt.
      Men jeg havner en del på 4 og 5. Og noen ganger 3. 2-erbøker er de som jeg ikke gidder å bruke tid på å lese ferdig.

      Slett
    9. Det er ikke så lett, særlig ikke når jeg sammenligner hva jeg ga den ene og den andre og jeg ser at kvalitetsmessig så er det forskjellige. Men det noe med humøret der og da som bestemmer også.

      Jeg tenker på terningkast/stjerner som et slags barometer der og da. I ettertid burde jeg sikkert ha justert en del av karakterene- men det blir jo aldri gjort..

      Slett
    10. Det er veldig interessant det du skriver der Anita, det har jeg tenkt mange ganger på selv også. Som oftest skriver jeg ferdig omtale dagen etter jeg har lest den for da har mest sannsynlig den voldsomme begeistringen over en bok lagt seg noe og jeg kan skrive en mer "ærlig" mening - det har hendt at jeg i vill begeistring har skrevet om boken umiddelbart for i ettertid tenkt at terningkastet var for høyt.

      Om man skulle sammenlignet bøker jeg har gitt samme karakter så vil disse være av ulik kvalitet, men det er ikke til å unngå og jeg tenker at det må være det man mente der og da når man satte den karakteren som må gjelde selv om jeg også har gått tilbake og gitt for det meste en lavere karakter.

      Egentlig vanskelig å sette ulike bøker opp mot hverandre også,da tenker jeg på sjangermessig, hvor det også vil være ulik kvalitet selv om man har gitt samme karakter.

      Slett
    11. Enig i det Beathe. Derfor bruker jeg ikke terningkast på bloggen. Man ser jo at forlag ofte bruker de til å blurbe, som reklame på sine bøker.
      Enig ang sjanger.

      Slett
    12. Nettopp! Derfor setter jeg terningkast kun inne på bokelskere(Goodreads)for at jeg selv skal ha oversikt. Ble en del blurbet før husker jeg, men nå prøver jeg bevisst å skrive lite sitatvennlig i selve innlegget.

      Slett
    13. Jeg er også bevisst på at jeg ikke skal skrive blurbete tekster bare for å gjøre det. Men jeg ser jo at de bruker tekst noen ganger , når jeg har vært begeistret. Ikke noe galt i det. Jeg synes det er bedre å bli blurbet på en tekstlinje eller to, for da kan folk eventuelt gå inn i bloggen og lese resten. Et terningkast- tror jeg- gjør at folk får en oppfatning uten å lese teksten, det er i alle fall lettere at det skjer, tenker jeg..

      Slett
  3. Denne skal jeg absolutt lese :)

    SvarSlett
  4. Takk for link! Liker alt Ravatn skriver, og denne føyer seg i rekka. Sidene bare føyk forbi då eg las denne :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, hun tar det meste på kornet :)

      Slett
    2. Anita og Beathe; for en herlig terningkastdiskusjon! Som dere vet, gir jeg ofte 6`ere, de bøkene som har sugd meg inn, og jeg gjennom hele boken har sukket henført, får 6. Jeg begynner lesingen med full pott, også "trekker" jeg for treghet, usansynligheter, og evt. tamt språk. Bruker jeg mye energi på å skjønne hva som egentlig foregår, ryker det også en prikk :)
      Mine terningkast speiler min helt egne leseopplevelse og er til hjelp for meg om jeg skal anbefale boken videre :)

      Slett
    3. Terningkastene speiler jo hva en har ment om en bok, jeg bruker det mest for egen del og jeg tenker ikke så mye på om jeg skal anbefale boken videre eller ikke.

      Jeg tenker ikke terningkast underveis i lesingen så jeg tar heller en helhetsvurdering til slutt og gjerne også mens jeg sitter og skriver omtalen. Jeg er forsiktig med å gi full pott for det er godt å ha noe å gå på så det holder ikke at jeg er fra meg av begeistring for en bok om den ikke har "det lille ekstra" å by på i tillegg så blir det en 5.Ting du nevner som trekker ned gjør det samme hos meg også, men om den er ekstremt god og har andre kvaliteter andre steder så trekker det kanskje ikke ned. Om jeg må bruke mye energi for å forstå hva som skjer i en bok gjør at jeg gjerne begynner på nytt eller blar meg litt tilbake for å se om jeg har oversett noe, det trenger ikke nødvendigvis bety en "svakhet" i boken.Det kommer vel helt an på.

      Vi er alle forskjellige og gjør ting på vår egen måte,det er litt artig å høre hvordan andre jobber.

      Slett
    4. Det er derfor jeg har gjemt terningkastene, og bruker dem mest for min egen del for raskt å kunne komme på om jeg likte boken eller ikke.

      Slett
    5. Jeg "jobber" også mer likt som Beathe. Men det hender en del ganger at jeg i løpet av de første 100 sidene tenker at "dette er en firerbok"- (feks)- og det har med språket, flyten, hvordan det interesserer meg m.m. å gjøre. Som regel lander det der, men noen ganger kan det gå opp eller ned..
      Å måte jobbe med en bok er greit, noen bøker trenger det.

      Terningkast bruker jeg kun på bokelskere (når jeg en sjelden gang legger inn noe der, har blitt sjeldnere etterhvert- det samme med Goodreads. Kanskje ting begynner å dabbe av både her og der) - som et barometer og at jeg selv skal huske sånn nogenlunde.

      Slett
  5. Grunnen til at jeg ikke bruker terningkast er at jeg ikke liker å sammenligne bøker av ulik sjanger, og ikke minst at min egen situasjon eller dagsform kan påvirke hvordan ei bok faller i smak. Jeg skriver vanligvis min subjektive mening om boka når den er ferdiglest, og da kommer det fram om jeg likte boka eller ikke.

    SvarSlett
    Svar
    1. Sjangeren er utgangspunktet tenker jeg, derfor kan jeg gi en 6`er både til Jakob og Neikob, til en vegetarkokebok og til en roman. Mine tanker om boken er mine, men terningkastet er der for at jeg raskt skal kunne huske, når det har gått litt tid.

      Slett
    2. Åslaug: I dag så jeg at du var blurbet på terningkst på Jørgen Brekkes bok "Alle kan drepe"- pocketutgaven. Både du , Tine, Bjørn og Ann Christin. Jeg synes det er artig å lese på pocketbøkene, innimellom , og da ser jeg jo at en del av oss blir blurbet- dere med terningkast oftere.. Men jeg ser jo at du ikke bruker terningkast til vanlig på bloggen.

      Slett
    3. Det er alltid kjekt å bli blurbet, men etter å ha blitt sitert litt ut av kontekst noen ganger, justerte jeg måten jeg skrev på, slik at jeg ikke skulle bli sitert. Terningkast er helt til eget bruk, for en kjapp påminner i farta :)

      Slett
    4. Ja, man lærer av erfaring. Har sett at de tar det som passer seg, og det er ikke alltid det henger sammen med resten.. Men oftest er det kjekt som du sier å lese snutter fra egen blogg, så lenge en står for det som som står der. I dag leste jeg forøvrig i pocketutgaven av Vår egen grusomhet (Amanita Hall) en blurb fra bloggen min hvor de hadde tatt ut et ganske langt utdrag. Det var litt gøy for der kom argumentene med det jeg likte med boka veldig godt frem.

      Slett
  6. Gleder meg til å lese denne. Bra omtale!

    SvarSlett