mandag 9. september 2019

Drømmenes gud - ny bok fra Gard Sveen

Gard Sveen imponerer igjen! Etter å ha lest Den siste pilegrimen og Bjørnen, var det forventninger involvert da jeg begynte lesingen av høstens utgivelse. Jeg ble ikke skuffet, igjen gir han oss en godt puslet sammen historie med rystende minnebilder tilbake til Israels herjinger.

Forlaget om handlingen:
1982: I et Beirut revet i filler av borgerkrig, og med israelske tanks rullende inn, møter en sykepleier og en gift ambassadør hverandre. Sammen med et knippe andre nordmenn holder de stand. 

I sommervarmen i 2017 blir den tidligere ambassadøren Leif Wilberg sprengt i lufta av en bilbombe. Hans kone, Hanna Svarstad, er sporløst forsvunnet. Tommy Bergmann, fra PST, skjønner at han må begynne å nøste i fortiden for å finne sannheten.

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2019
Sider: 304
Kilde: Leseeksemplar


Historien er todelt og i begge handlingsforløpene møter vi stort sett de samme menneskene. Den tidligste historien gir oss grusomme bilder av hva ambassadør Leif Wilberg, ambassaderåd Annema Edvardsen, lege, Rødekorsutsending og journalist får oppleve under massakrene i flyktningeleiren Al-Shubra.

Det som skjedde i Beirut i 1982 får følger for observatørene 35 år senere, noe som går utover Wilberg, som tidlig i boken blir sprengt i filler. Det er Tommy Bergmanns etterforskning av dette forholdet, og når konen til Wilberg, fredsarbeideren Hanna Svarstad samtidig forsvinner, ser han en sammenheng mellom disse to sakene.

Drømmenes gud er velskrevet og engasjerende, Historien byr på kloke refleksjoner rundt hvordan vi mennesker samhandler og gir et realistisk bilde på hvordan prosessene i krigen kan ha foregått i kulissene. Gard Sveen har et godt blikk for detaljer, noe som gir historien et plott hvor leseren kan gruble litt på "løsningen" selv.

Boken anbefales på det varmeste!


Massakrene i flyktningeleirene Sabra og Shatila i 1982 har nok brent seg inn i minnet til mange av oss. Israel invaderte Libanon og beleiret Beirut. PLO-lederen Yassir Arafat og hans styrker forlot Beirut, og etterlot forsvarsløse menn, kvinner og barn til israelernes massakrering. Dette er utgangspunktet for Drømmenes Gud, en spenningsroman som er inspirert av historiske hendelser.

12 kommentarer:

 1. Noteres! Har enda Pilgrimsboka hans (debuten) stående ulest i hylla..

  SvarSlett
  Svar
  1. Den siste pilgrim er hans beste, les for all del den først! Denne var bra også, og jeg økte terningen med en prikk en uke etter jeg var ferdig med boken, rett og slett fordi den ikke har sluppet taket enda :)

   Slett
  2. Da må den ha gjort sterkt inntrykk.:)
   Ok, han fikk vel Riverton for den- Pilgrimen. Har lest så mye skryt om Gard Sveens bøker, så lese i alle fall den første må jeg få gjort en da.
   Nå går det på Peter Mays øykrim igjen. Ble ferdig med Drapet på Entry Island i går og skal begynne på Coffin Road i dag. Da har jeg lest alle hans som er oversatt til norsk..

   Slett
  3. Han fortjener all skryt han får :) Godt jobbet med May, jeg har Entry Island liggende klar, men jeg venter på din omtale, for den brenner ikke akkurat.

   Slett
  4. Noteres.;)
   May sin siste på norsk likte jeg veldig godt altså. Sånn type bok som det passer å lese nå, da jeg er syk. (en uke med øre/nese/hals/luftveisinfeksjon)

   Slett
 2. Jeg har lest de tre første bøkene til Sveen, men fikk ikke lest Bjørnen i 2018. (Jeg fikk ikke engang med meg at den var gitt ut). Siden jeg er fryktelig kronologisk av meg, må jeg nok lese Bjørnen først, før denne. Men jeg fikk Drømmenes gud overraskende på PDF her en dag så det kommer jeg nok til å gjøre. Jeg liker du sier den er velskrevet og engasjerende. Det syntes jeg om de tidligere bøkene og :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Alle bøkene hans er gode, så du kan glede deg til både Bjørnen og denne her :) og, kronologifreak er det helt greit å være!

   Slett
 3. Ser at dette er en bok jeg bør lese, har ikke lest noen av han før!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får samlese Pilegrimen med Anita, så er dere i gang begge to :)

   Slett
  2. Ja, kanskje det Ingun? Må bare lese ferdig et par bøker her først..

   Slett
 4. Jeg har akkurat levert en omtale av denne boka til Forsvarets Forums månedsmagasin og la omtalen ut idag. Det var første boka mi fra forfatteren, så nå har jeg gått og lånt meg Den siste pilegrimen. Likte svært godt Gard Sveen! Han minner meg på en måte om John LeCarré, uten å være fullt så komplisert. Her er det en forfatter jeg har flere bøker tilgode fra, og det er gøy! :-) Fin omtale, ser vi er helt enige!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leste omtalen din, gøy at du har blitt publisert :) Herlig å ha noen godbiter tilgode, tipper du vil elske Pilegrimen.

   Slett