torsdag 8. august 2019

Svømme hjem av Deborah Levy

Deborah Levy er født i Sør-Afrika men familien emigrerte til England da hun var seks år. Hun har gitt ut flere bøker, Svømme hjem kom ut i 2011, og året etter var den på kortlisten til den gjeve Man Booker-prisen. Hun er en allsidig forfatter som har mottatt mange priser både for poesi, sakprosa, noveller og romaner.

Forlaget om handlingen:
Den anerkjente og deprimerte poeten Joe Jacobs og journalistkonen Isabel reiser på ferie til Frankrike med tenåringsdatteren Nina og et vennepar. Når de ankommer feriehuset finner de en naken, ung kvinne svømmende i bassenget. 

Kvinnen er Kitty Finch - selverklært botaniker med grønnmalte negler og besatt av Joe Jacobs og poesien hans. Isabel tilbyr den ukjente kvinnen et rom i huset - til tross for at Kittys fascinasjon og tiltrekning til Joe er åpenlys. 

Forlag: Bokvennen
Utgitt: 2019
Sider: 174
Kilde: Leseeksemplar


Det er ikke tvil om at kulissene for historien er den typen vi alle kan kjenne oss igjen i. Da jeg leste boken på ferie med over 30 varme grader på termometeret, kunne jeg godt vært tilstede i fjellene overfor Nice, men heldigvis er ikke min familie av det dysfunksjonelle slaget, som familien vi møter i denne romanen. Til tross for sommerens gleder er dette en mørk roman med vendinger som kom brått på denne leseren.

Å elske med Kitty Finch hadde vært en fryd, en smerte, et sjokk, et eksperiment, men først og fremst hadde det vært en tabbe. Han ba henne enda en gang om å kjøre ham trygt hjem til kona og datteren, vær så snill, vær så snill. 'Ja', sa hun. 'Livet er bare verdt å leve fordi vi håper at det skal bli bedre, og at vi alle sammen kommer trygt hjem.

Sidene gikk fort å lese, og nysgjerrigheten min ble opprettholdt gjennom hele boken. Litt "snål" må jeg si at den var, for det var litt av noen karakterer som møttes i denne historien. I tillegg til de to familiene som ferierer sammen, møter vi hippien Jürgen som tar seg av utleiehusene, Madeleine Sheridan, en gammel engelsk dame, som viser deg å kjenne Kitty Finch bedre enn noen andre.

Den botanikkinteresserte Kitty ramler tilsynelatende inn i ferien til familiene ganske så tilfeldig, men etterhvert skal det vise seg at hun hadde en plan.

Romanen er fornøyelig, litt tankevekkende, men det svevende over den, gjør det vanskelig å si noe om hva forfatteren prøver å si. Jeg likte den godt, og anbefaler gjerne Svømme hjem videre.


Andre bloggere om boken: Artemisias verden, Beathes bibliotek, Elida og Clementine

4 kommentarer:

 1. Det var fint at du likte denne boka, selv om den var litt "svevende".
  Som du vet, likte jeg den veldig godt.:)
  Takk for link.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror du likte den hakket bedre enn meg, men sånn må det bli av og til :)

   Slett
 2. Det er nettopp dette som er litt artig, når man må reflektere litt over hva forfatteren vil fortelle oss med boken. At det nødvendigvis ikke ligger helt opp i dagen. Jeg var som deg noe smålunken(tolker omtalen din som du er det) med det samme jeg hadde lest den men så vokste den litt på meg i dagene etterpå.

  Jeg kan forstå hvorfor den kom på kortlisten til bookerprisen, og nå vneter jeg spent på om den nye også kommer dit.

  Tusen takk for link :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har følelsen av at de fleste nominerte bøker til Man Bookerprisen er litt "rare" for å si det enkelt. Jeg øver kontinuerlig på å lese roligere, for å få med meg undertekst og de kunstneriske kuriositetene som bøker som denne gjemmer. Enig med deg, den ble bedre etter jeg var ferdig å lese!

   Slett