søndag 18. august 2019

meg meg meg - ny vakker roman av Linnèa Myhre

Dette er ikke den første romanen jeg leser av Linnèa Myhre, så det var med forventning jeg startet på denne boken. Til tross for forventningene ble jeg positivt overrasket, og nøt å feire bryllupsdagen min på terrassen med meg meg meg ☺☺☺

Forlaget om handlingen:
Hun ankommer Los Angeles sammen med kjæresten sin. Han har en jobb å gjøre, hun er bare med. Han vet hva han vil, men hva med henne? 
Hun burde egentlig være en voksen, men føler seg fortsatt som et barn. Hun er redd for hva som venter, redd for å være for mye, redd for ikke å være nok. 
På mobilen får hun et varsel hver gang Britney Spears legger ut noe på Instagram. Hun begynner jakten etter tenåringsidolet, som fører henne tilbake til sin egen barndom. Hun leter etter svar, etter seg selv, hun leter etter Britney.
Forlag: Tiden
Utgitt: 2019
Sider: 271
Kilde: Leseeks


For en nydelig roman! denne du lese selv om tittel og omslag ikke lokker, eller du kanskje plasserer deg selv utenfor målgruppen. Myhre deler med oss observasjoner og tolkninger av livet, på en måte som treffer meg hjemme.

Når blir man egentlig voksen? Er det noen som vet det?
Hvis vi dør, dør jeg da? Eller er det slik man blir til noen?
Må jeg være alene for å bli meg selv?

I åpningssekvensen snakker hun om å lytte til kroppens signaler og spise, sove, trene. Jeg kjente meg igjen i det hun skriver, og kunne fornøyd klappe meg selv på skulderen og si, "dette er du god på". Mottakelsen hun fikk i passkontrollen i LA var ikke den jeg fikk da jeg reiste til NY, men så er det vel forskjell på femtiåringer som tydelig skal på ferie og en ung, vakker jente som kanskje, skal føye seg inn i rekken av mennesker som søker lykken i denne byen.

I denne romanen speiles hovedpersonens tanker og følelser mot livet Britney Spears har levd. Dette høres kanskje litt søkt ut, men det funker til tusen. Hennes besettelse motiverer henne til å takle kvalme og angst, for å få leve tettest mulig på Britney, nå når hun for en tid bor i hennes hjemby.

Hovedpersonen er ustabil og selvopptatt, men på en selvgranskende måte. Hennes dårlige selvbilde står i veien for at hun skal oppfatte hva kjæresten Zen føler for henne, og usikkerheten overfor om han vil bli hos henne, preger tankene hennes.

En smakebit:

   - Før eller siden er du nødt til å løfte blikket og se utover, om så bare i to sekunder! Er det så vanskelig? Hva er det som er så jævla farlig? Hva er det du er så redd for?
  Jeg stirrer ned i det mørke vannet og tenker på alt jeg er redd for. Slanger og edderkopper, pizza og pasta, å spise for mye, å spise for lite. For å si for mye, for å si for lite. Redd for å ta for lite plass, redd for å ta for mye plass. Redd for å være alene, redd for ikke å få være nok alene. Jeg er redd for framtiden og fortiden, redd for nåtiden. Jeg er redd for å bli frisk, redd for å miste kontrollen. Jeg er redd for at A4 liv og redd for å være fri. Jeg er redd for nye mennesker, og jeg er redd for meg selv. Redd for å bli voksen, redd for at jeg aldri blir voksen. Finnes det noe jeg ikke er redd for?
  - Jeg er redd for at du skal stikke av, sier jeg lavt. 

meg meg meg ble en sånn bok det er vanskelig å legge fra seg. Selv utsatte jeg handleturen i flere timer, drakk en ekstra kopp kaffe og lot verden klare seg uten meg. Jeg vekslet mellom å sukke tungt (og fornøyd) av måten hun skriver på, vente spent på hva som skjer på neste side og ikke minst humre litt over de litt syke innfallene hun etterhvert får.

Every time I try to fly I fall
Without my wings
I feel so small
I guess I need you baby


Britney Spears - Everytime


Som samtidsroman er boken uovertruffen, det er ikke en "bli kjent med deg selv bok", eller en prepubertal ungdomsskildring, men en velskrevet og reflektert roman av beste klasse. Anbefales sterkt!

19 kommentarer:

 1. Oj,nå ble det nesten som forventningene mine ble skrudd helt i taket etter disse lovordene. Jeg har boken men ikke begynt på den ennå, men jeg satt og så på Bloggerne i går kveld, og med det mener jeg at jeg spolte over innslagene med de andre bloggerne for dette er ikke min type program men fikk med meg Linnea Myhre sine sekvenser siden vi får se litt av prossessen med denne boken og det var litt interessant å se.Jeg likte jo ikke den forrige boken hennes men de to første likte jeg godt så jeg kvir meg ikke for å ta fatt igjen. Godt det ikke var en prepubertal skildring da, men så nærmer vel forfatteren seg 30 og er vel ikke en ungdom i den forstand lenger.

  Jeg får vel børste støv av bokhyllene som har fått stå i fred i flere uker nå, og ta fatt på denne jeg også.

  Ha en fin søndag, Tine! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønner at jeg har gått glipp av noe på tv igjen, hadde vært interessant å se hvor mye av romanen som er faktisk hennes opplevelser, for det er jo en roman...
   Veldig kjekt å se at det er liv i leiren hos deg, kiker etter livstegn hver dag, var til og med innom insta for å se om du var der :) Gled deg til denne, jeg leste den i ett strekk, og fikk en fantastisk leseopplevelse :)

   Slett
  2. Altså Bloggerne er ikke noe program å se på sånn egentlig, en gjeng med selvopptatte kvinner men de sekvensene med Myhre var interessante syntes jeg og skal spole meg gjennom episodene etter hvert som de kommer ut.

   Holder på med en bokomtale i dag så litt liv i leiren er det nå,jeg sliter kraftig med motivasjonen for tiden, når det gjelder lesing og blogging. Vurderer nesten å legge bloggen på hyllen og bare holde til på insta men aberet er at jeg liker plattformen på bloggen bedre.

   Slett
  3. P.s. Hun nevnte faktisk det et sted, at mye av det som skjer i romanen er tatt fra egne erfaringer og at hun ikke kan komme utenom at folk tror alt som skjer i bøkene hennes er om henne og hennes liv, men hun understrekte at det er romaner hun skriver.

   Men vi som lesere har vel kanskje ikke noe behov for å vite hva som er hva, i hvertfall har ikke jeg det.

   Slett
  4. Heldigvis er hun åpen på dette og ikke lager noe rabalder. Det er ingen grunn til å ettergå detaljene med lupe, en flott roman ble det i alle fall.
   Bli på blogg Beathe, vil ikke miste deg :)

   Slett
 2. jag blir nyfiken på denna. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 3. Ett annorlunda grepp att ha Britney Spears som måttstock. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 4. Verkar vara lite annorlunda bok, med Britney Spears som måttstock.. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 5. Jeg må innrømme at jeg blir nysgjerrig på denne selv om jeg ikke har lest noe av Myhre før. Jeg har ikke følt noen tiltrekning til bøkene hennes og har valgt henne bort i jungelen av bøker jeg virkelig ønsker å lese :-)
  Ha en fin søndag, Tine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne typen bøker frister normalt sett ikke i det hele tatt, så jeg priser meg lykkelig for at jeg leste Evig søndag, og fikk øynene opp for henne :)

   Slett
 6. Tack för smakbiten! Kände inte till den boken, speciell titel. :)

  SvarSlett
 7. man kan vara rädd för mycket, tack för smakbiten.

  SvarSlett
 8. Oj, jag som inte har någon synpunkt alls om Britney Spears, hon har aldrig berört mig...tack för smakbit, kan tro att perspektivet är annorlunda och säkert intressant.

  SvarSlett
 9. Akkurat ferdig med denne boka, i sola på verandane. (endelig sol, men ikke så varmt, men varmt nok her)
  Likte boka godt, hun skriver godt om håpløse ting. Spiseforstyrrelsen, angsten og foholdet til sin musikerkjæreste er nok brukt i denne boka, men hvordan hun bruker det, forstørrer, forminsker , det vet vi jo ikke. Undrer meg på om hun var på en slik Britney-seanse..Men ellers har hun nok vært med noe lignende sammen med sin musikerkjærste antar jeg.
  Måtte inn på Britneys instakonto i går for å se hvordan hun lever/ser ut for tiden. Trodde vel ærlig talt at hun hadde lagt opp, men kontoen lever i alle fall i beste velgående med trim, musikk og dansebilder med og uten kjæresten. (hvem det er nåvet jeg ikke). Ungene har blitt ganske store, det så jeg bilde av..
  hehe..

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldige deg som har hatt sol i dag, vi hadde bare noen timers opphold, grått men varmt. Veldig gøy å høre om Britneys instakonto, jeg tenkte ikke tanken en gang, å gå inn der. Følte jeg lærte mye om henne, ting jeg ikke ante hadde skjedd en gang.

   Slett
  2. Husker jo godt da det gikk nedover med henne, ungene- episoden med sønnen i fanget i førersetet, rehab etc... fordi det fikk så enormt med mediaoppmerksomhet..så ble det stille.

   Håper på litt sol i morgen, så blir det kanskje tur i marka, men meldingene er usikre.

   Slett
 10. Den lät riktigt intressant. Verkar tyvärr inte vara översatt till svenska. Nu går det för all del att läsa på norska också, men norska (och danska) böcker är ju så förbaskat dyra.

  SvarSlett