tirsdag 20. august 2019

Lavterskeltilbud av Jens M. Johansson

Når en forfatter har skrevet en roman som handler om en forfatter, så blir tankene ledet mot den aktuelle forfatteren, av boken, ikke han i historien. I Lavterskeltilbud blir ikke dette en utfordring, og oppmerksomheten forblir hos karakteren i boken.

Forlaget om handlingen:
Adam Berg er førtiseks, og han er jævlig forbanna. Han er forbigått av sine forfatterkolleger, bedratt av sin kone, og usikker på hvor det ble av det politiske engasjementet han en gang hadde. Så da han opplever at også resten av verden har gått av hengslene, bestemmer han seg: Det er på tide å skrive et føkkings mesterverk om det som brenner i vår tid. Han må bare finne ut hvordan først.
Lavterskeltilbud er en sann, sint og sår roman, en politisk og aktuell roman. Men det er også den morsomste boken du leser i år. For Jens M. Johansson er førtiåtte, og han er jævlig forbanna.
Forlag: Tiden
Utgitt: 2019
Sider: 337
Kilde: Leseeks

Adam Berg er en intellektuell og litt forfinet mann, som skal skrive en roman som skal omhandle arbeiderklassen og deres levekår. Han begynner sin research med å intervjue aktuelle kandidater, men det går ikke så bra. Hovedpersonen vår vil være en revolusjoner, en opprører, men fremstår i egne øyne som alt for pliktoppfyllende og forståelsesfull. Han blir med sin bestekompis fra barndommen på en antiglobaliseringsdemonstrasjon i Praha, og får kjent litt på hvor utenfor og keitete han føler seg sammen med denne gjengen.

Han får seg en jobb på Kiwi, men sier ikke til sine nye kolleger at han egentlig er der som iakttager av hvordan de oppfører seg. Han blir fortrolig med gjengen på Kiwi, og lærer mye om seg selv og sine borgerlige holdninger.

Det er ikke lett å sette seg inn i andre menneskers livssituasjon og -vilkår, så når han blir avslørt på Kiwi skjønner han nesten ikke hva galt han har gjort.

Adam har en gammel far som lenge har mast på om de kan kjøre til Ulsteinvik å hente en båt som faren laget i sin barndom. Når de så legger ut på tur nordover, følte jeg at romanen tok en ny vending. Sidene føk plutselig avgårde og oppmerksomheten min ble fanget på en annen måte, for dialogen mellom far og sønn var veldig fin. To menn, som ikke er vant med å snakke om følelser gir hverandre små drypp av informasjon om seg selv.

Lavterskeltilbud er en velskrevet roman, den er skrevet i moll, selv om det er ganske mye humor her også. Handlingen er fremstilt logisk og ryddig, og skriveteknikken gir ikke leseren noen utfordring med å henge med i svingene. Det analytiske blikket hovedpersonen forsøksvis vil presentere i romanen han til slutt får gitt ut, kommer ikke til noen egentlig konklusjon, og i mine øyne er avslutningssetningene med på å å gi meg frysebyger, stakkars, stakkars Adam.


6 kommentarer:

 1. Interessant. Denne boka har jeg, og ser den også har fått god kritikk i Adresseavisa.:)
  *legger den lenger opp i køen*

  SvarSlett
  Svar
  1. Opp med den, det er en artig, litt annerledes roman, vel verdt å lese.

   Slett
  2. Leste hans forrige, men ble ikke spesielt begeistret for den. Forhåpentligvis klaffer denne bedre.

   Ser du leser Feiring. Venter på den..

   Slett
  3. Har lest denne ferdig. Likte den ganske godt,- særlig delen med faren- og da han jobbet på Kiwi. Kommer vel en omtale omsenn..
   Enig ang slutten- så ironisk den var, stakkars..

   Slett
 2. Ser nesten ut for at jeg må skaffe meg denne. Lest litt ymse om boka, men den er spesiell nok til å fange interessen likevel. Omtalen din likeså. Jeg tror jeg må høre med Tiden, gitt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er gøy når flere leser og vi har ulike meninger, spennende å se som du kommer så langt :)

   Slett