søndag 28. juli 2019

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

Leste du trilogien Sirkelen, Ild og Nøkkelen er jeg sikker på et du jubler over at Elfgrens første roman etter denne verdenssuksessen nå finnes i norsk språkdrakt. Norra Latin ble godt mottatt i Sverige da den kom ut, og ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for barne- og ungdomsbøker.

Forlaget om handlingen:
Tamar drømmer om å bli skuespiller. Clea er oppvokst på teater og filminnspillinger. En regnvåt augustdag begynner de på dramalinjen på Norra Latin i Stockholm.

De går i samme klasse, men lever ulike liv. Tamar har reist fra familie og venner og flyttet til en ny by. Clea har bodd i Stockholm i hele sitt liv og har en selvfølgelig posisjon på skolen.

Men den ærverdige skolebygningen rommer mange hemmeligheter. En tragedie som skal ha inntruffet i aulaen da skolen var en ren gutteskole har blitt til en vandrehistorie. Hva er sannhet og hva er myter? Og hva gjemmer seg i skyggene på Norra Latin?


Ikke la deg skremme av antall sider, for mer medrivende og spennende lesestoff skal du leite lenge etter. Mot slutten måtte jeg gjøre avtaler med meg selv, for å få gjort noe annet enn å lese.

Det er en ungdomsroman dette, og handlingen er preget av at det er 15-16 åringer som har de fleste rollene, men det ble ikke for kleint for en gamlis som meg. Det eneste jeg reagerte på var at disse 15-åringene oppfører seg som om de var 2-3 år eldre, men det er gjerne bare meg som er naiv.
Språket Elfgren bruker er nok med på å gjøre det spiselig for oss som er litt utenfor målgruppen, for hun har et voksent språk, bare ispedd noen kule ord og fraser som er helt på sin plass.

Apropos språk, dette er den første romanen jeg har lest hvor en karakter gjennomført blir titulert som "hen". Hen heter Sam, men det kommer aldri frem av teksten om hen er en gutt eller jente. Dette fikk mine tanker i sving, både når det gjelder språk men også hva disse nye ordene betyr for den enkelte.

Enkelt skissert handler Norra Latin om to jenter som begynner i samme klasse på teaterlinjen på den videregående skolen Norra Latin. Vekselvis ser vi verden med disse to karakterenes øyne, og får på den måten innsikt i problemene og utfordringene begge sliter med.

Dette er en fantasyroman, men fantasy"light" vil jeg si, for det er ikke før langt ut i historien at det snører seg til. Nå gjelder det å slippe ungdomsproblemene en liten stund og følge med på handlingen, for det blir ørlite komplisert å følge med på. Heldigvis var det lett å ta seg inn, og slutten var tilfredsstillende ryddig.

Forlag: Kagge
Utgitt: 2017/på norsk 2019
Sider: 617
Kilde: Leseeksemplar


2 kommentarer:

 1. Ungdomsromaner er det lenge siden jeg leste, men leser en akkurat nå.
  Ha en fin sommerdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Gøy med sånne som fenger oss voksne også :) Nyt sommerdagen du også!

   Slett