torsdag 3. desember 2015

Huset - bind 1 i en ungdomsserie på 3 av Yves Grevet

Ja da, voksne damer kan også lese dystopier for ungdom. METO som serien heter, har vunnet, intet mindre enn 13 franske litteraturpriser, og når Belinda på Bokvrimmel skrev varmt om denne, kom den raskt ned fra hyllen. Sondre på 14 har også lest boken, hans kommentar til den står helt nederst.

Forlagets presentasjon:
64 gutter lever på en isolert øy stengt inne i et stort hus. De vet de må dra når de blir store, men hva skjer med dem etter Huset?
Guttene, som er delt opp i fire aldersgrupper, lever innestengt i et stort hus under et strengt regime. De følger et program med sport og utdannelse, og alt de gjør, kontrolleres ned til den minste detalj. Ingen av dem kan huske fortiden eller hvordan jenter ser ut. Guttene lever alle i frykt for den dagen de når en bestemt høyde og må forlate huset. Ingen vet hva som skjer med dem da.

Vi følger Meto som nekter å underkaste seg blindt. Han leter etter allierte blant de andre barna.


Serien er det de kaller "kontrafaktisk", dvs. den beskriver hva som kunne ha skjedd dersom den kalde krigen ikke tok slutt.

Heldigvis er dette fri fantasi, for scenarioet som males frem her er skremmende. Jeg liker dystopier som beskriver en virkelighet som kunne vært sann, men for å klare å tenke dette må en ikke forvente svar på alle spørsmål.
Guttene lever i dette store huset. De har ikke noe minne om livet sitt før huset, og aner ikke hvem de er eller hvor de kommer fra. De vet ikke at det finnes jenter, eller at de har hatt en mor eller far. Det eneste de vet er at når de når puberteten, blir de tatt vekk fra det kjente, og muligens dukker opp som tjenere.

Meto finner ut at de blir dopet om kvelden, og når han slutter og drikke det infiserte vannet de får til kvelds og er våken når Cæsarene kommer på inspeksjon etter leggetid, begynner han å finne ut mer om det oppkonstruerte samfunnet de lever i.

Det var mange ting jeg fikk lyst å utforske nærmere når jeg leste; hvor de får mat fra, hva overgriperne vil med barna, og hva som finnes utenfor huset eller øya det står på, for den saks skyld. Siden dette er første bok i en serie antar jeg at vi får vite disse tingene etter hvert, og det føles ikke som en mangel ved boken at vi må vente.

Dette er en handlingsmettet roman med høyt tempo, noe som gjør at det aldri blir kjedelig. Språket passer til handlingen og er fritt for ungdommelige fraser og ord, som vi godt voksne kan irritere oss over. Jeg gleder meg til å lese andre bok Øya, som kommer til våren!

Sondre på 14 sier dette om boken: Det passer til både jenter og gutter på hans alder, men ungdommen bør være reflektert og ha interesse for hva som skjer i verden. Boken ble lest fort, så mor tolker dette som at den fenget. Selv håpet han på at Meto og de andre kom seg ut av huset i denne boken, og ble litt irritert på den brå slutten, som henviser til neste bok. Alt i alt, en spennende og fornøyelig leseopplevelse, i følge Sondre.

Forlag: Mangschou
Utgitt: 2008/på norsk 2015
Sider: 238
Kilde: Leseeksemplar

10 kommentarer:

 1. Så utrolig bra at du har fått med sønnen din sin mening også :) Har tidligere overveid samme greia. Få kusinen min til å lese samme bok og komme med en liten frase.
  Det er jo en ting å høre det fra oss og våres innsikt i hva de vil like, men å få det rett fra aldersgruppa er enda bedre :)

  Var litt skeptisk til denne boken grunnet coveret. Men etter å ha lest anmeldelsen deres får jeg lyst til å plukke opp boka likevel. Har også fått leseeksemplar, så mon ikke denne blir lest tidlig i nyåret :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har gjort det noen ganger når vi leser boken begge to. Artig å høre at han henger seg opp i eller fryder seg over forskjellige ting enn meg. Enig med deg, coveret er ikke noe som hadde solgt seg inn hos meg, men boken overrasket, så plukk den gjerne ned fra hylla :)

   Slett
 2. Så gøy at boka falt i smak hos både deg og sønnen din, Tine! Og tusen takk for link til min anmeldelse av boka også! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er så glad for at du leste og skrev om den, da fikk jeg fingeren ut også. Tema eller cover er ikke noe jeg normalt tenner på, men som noen kloke hoder har sagt, "døm ikke boken på coveret". Takk for supert tips Belinda!

   Slett
 3. Jeg er litt mett på denne typen bøker, men omtalen din får meg til å vurdere å lese den allikevel :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den følger en kjent "oppskrift" så sånn sett forstår jeg deg. I METO er det mye vi ikke får vite i første bok, så jeg er faktisk veldig nysgjerrig på fortsettelsen :)

   Slett
 4. Jeg derimot, ikke i målgruppen riktignok, tenkte at denne boken var helt i min gate. Jeg likte den godt, den er handlingstettet som du sier, drivende, interessant og spennende. Jeg tenker at denne passer for den nedre skalaen av ungdom også da språket er så enkelt og rett frem, og jeg hadde ikke nølt med å gi den i presang eller anbefale den på skolebiblioteket. Jeg leser og liker mange ungdomsbøker, og denne også, men den ble språklig litt for enkel for at jeg fikk en stor opplevelse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enkelte har skjønt det for lenge siden, at bøker beregnet på ungdom er glimrende litteratur :)

   Slett
 5. Jeg er helt enig i at voksne damer kan lese bøker for ungdommer :-) Så bra du fikk sønnen din til å lese og fortelle om boken. Det var fint å lese deres to meninger samtidig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leser oftere og oftere ungdomsbøker, og i mange av tilfellene er bøkene riktig så gode, uten spesielt barnslig språk eller tema. Prøver å få Sondre til å lese mer enn han gjør, og han bidrar gjerne når jeg leser sånne bøker som dette :)

   Slett