søndag 30. august 2015

Historien om et godt menneske av Birger Emanuelsen

Historien om et godt menneske er Birger Emanuelsen sin andre roman. Det første jeg tenkte da jeg fikk boken i hendene var, "heldigvis er den over hundre sider lengre enn den forrige". Det var med frydefull forventning jeg startet lesingen, og jeg kan røpe at jeg ikke ble skuffet.

Forlagets presentasjon:
Da Thomas vokste opp, brøt samfunnet rundt ham sammen. Ekteskapene gikk i oppløsning, og dopet skyllet innover strendene. De heldige reiste bort for å studere, de uheldige ble værende. Tjue år senere lever gamle barndomsvenner vidt forskjellige liv. Dette er historien om hva som skjer når de møtes igjen.

Historien om et godt menneske er en roman om å tvile på sannheten om seg selv. En intens fortelling båret frem av et rikt persongalleri, som hele tiden stiller nye spørsmål om hvem vi er for hverandre. Boken utfordrer stadig skillet mellom det gode og det onde, det ærlige og det iscenesatte, bildet vi ønsker å tegne av oss selv, og hvordan verden virkelig ser oss.


Er det i det hele tatt mulig å være et godt menneske?

Thomas og Hedda er gift og har lille Tobias sammen. Hedda drømmer om at de skal flytte tilbake til bygden de begge vokste opp i, og når Thomas uventet mister jobben, er muligheten for å flytte hjem til plassen hvor moren ligger for døden på pleiehjem, plutselig aktuell.
Vi følger også Nicholas Råna sin historie, både i nåtid og fortid. Han er en gammel barndomsvenn av Thomas, og sammen med Elly sin historie, som innleder romanen, møter vi mange flere av de Thomas vokste opp med.

I snart tjue år hadde livet mitt handlet om hvem jeg klarte å bli. Jeg hadde greid å riste av meg den jeg var da jeg vokste opp. Det var derfor sjelden jeg tillot meg å tenke over hvor betydningsfull den tiden hadde vært.

Forholdet som Thomas har til sin mor har ikke vært uvanlig, men nå når hun ligger hjelpeløs på det siste, blusser det opp en kjærlighet til henne, som forbauser ham. Sekvensene som omhandler dette er skjøre og fine, og setter ord på følelser som helt sikkert mange i samme situasjon har.
Glenn er lillebroren til Nico, og også ham møter vi i nåtid. Nå er han gift og har barn, og tankene rundt eldstebarnet med Downs er spesielt godt formulert.

Henvisninger både til facebook, instagram og mobilvaner gjør romanen moderne og tidsriktig. En enkel setning som alle kan kjenne seg igjen i, beskriver Thomas sitt forhold til den fraværende broren:
Jeg satte meg inne på soveværelset til mamma og tastet inn nummeret til Jonas. Han svarte ikke, så jeg sendte en melding og skrev at vi måtte prate om huset. Det tok ikke lang tid før han ringte opp, og broren min dukket opp med fullt navn på skjermen, som om selv kontaktlisten forstod avstanden mellom oss. 

Hoppingen i tid kan kanskje føles litt forvirrende. Jeg antok at Elly var noen år yngre enn guttene, men et sted er Nico en voksen ansvarsperson på en anstalt, hvor Elly som umyndig blir plassert som en slags avlastning. Nå er Nico en skrue som lever på kanten av samfunnets normer, så han kan selvfølgelig ha elget til seg en stilling han ikke skulle ha hatt. Bortsett fra dette, fløt lesingen uten at jeg gjorde annet enn å sukke dypt og fornøyd over det flotte språket og de briljante formuleringene.

Dette er en roman med dybde og med en treffsikkerhet som overgår alt jeg har lest. Nerven blir sådd med noen enkle grep helt tidlig i handlingen, både med Ellys brev, oppsigelsen og ikke minst i kapittel 9, lighteren som blir kastet ned. Resultatet av møtet med innvandrerne som nesten ble skadet av eksplosjonen ga meg en skikkelig støkk, og er et kraftig spark til rådende fordommer.

Hva kan jeg si, jeg elsket denne romanen! Emanuelsen trenger ikke mange ord eller kompliserte setninger for å få frem det han vil si. Oppbyggingen og avslutningen av romanen er perfekt skalert, og jeg likte den litt gåtefulle stilen forfatteren bruker. Historien om et godt menneske er absolutt en roman jeg anbefaler deg å se nærmere på!

Birger Emanuelsen imponerte stort med debutromanen Fra jorden roper blodet, som kom ut i fjor. Han debuterte som forfatter med novellesamlingen For riket er ditt i 2012. Denne har jeg også lest og anbefaler den gjerne videre.

Forlag: Tiden
Utgitt: 2015
Sider: 339
Kilde: Leseeks

19 kommentarer:

 1. Takk for boktips.
  God søndag! :)

  SvarSlett
 2. Tack för smakebiten är nog ingen bok som finns på svenska.

  SvarSlett
 3. Verkar intressant. Tack för smakebit.

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten, ha en fin söndag :)

  SvarSlett
 5. den här författaren låter intressant. kände inte till honom tidigare. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten. Blir alltid intresserad när du skriver så engagerat!

  SvarSlett
 7. Tack för smakbiten och som sagt det är tur att det finns bra böcker när vädret inte är det bästa.

  SvarSlett
 8. Tack för smakbit! Verkar vara en intressant bok.

  SvarSlett
 9. Bra omtale som gjør at en får lyst til å lese boka! Ønsker deg en god dag!

  SvarSlett
 10. Låner denne på ebokbib og blir vel en av de første bøkene for september sammen med en ny Helle Helle bok tenker jeg. Ha en fin søndag :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at vi følger hverandre på leseveien nå Beathe. Gled deg til denne, han imponerer stadig :)

   Slett
  2. Jeg har lest og likt romanen hans og har novellesamlingen på vent, så jeg innbiller meg at jeg har mye godt i vente her. Så har jeg planer om å få lest Mnem av Stranger også i september.... Vi får se hva det blir.

   Slett
 11. Tack för ett intressant boktips.

  SvarSlett
 12. Denne var ukjent for meg. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 13. Nå har jeg lest boken, men denne likte jeg ikke noe særlig dessverre. Men jeg likte til deg da :)

  Jeg syntes boken ble litt rotete, det ble hopping i tid og synsvinkel, nei dette var en nedtur i forhold til fjorårets gode bok!

  SvarSlett