fredag 25. juli 2014

Har du smakt rå vårruller? - det er lett å lage selv

Ingredienser til rå vårruller
Før sommerferien var jeg invitert med til min kollega/venninne Synnøve sin utrolig vakre hytte i Rosendal. (Se her!) I løpet av en lang forsommerkveld ble jeg introdusert til denne retten, som må kvalifisere til kosemåltid nummer 1.
I dag var jeg i byn en tur, og kom hjem med både rispapir og Hoisin saus, så da var ikke veien lang fra tanke til gjerning, og kveldens kosemat før gutta reiser til Norway Cup ble smakrike vårruller. Det ble dekket på ute, men får vi hadde fått laget til hver vår, var vepsen så innpåsliten at vi måtte trekke innomhus - høsten er på vei folkens, så nyt kveldene!

Rå vårruller er som det ligger i navnet rå, altså kald og skal lages av hver enkelt "as you eat". Det som må gjøres på forhånd er, foruten å handle inn, å strimle grønnsaker.
Når det er gjort er det opp til hver enkelt å lage sin egen vårrull, tykk eller tynn og med den smak en ønsker.

Det som var i våre skåler:
Strimlet gulrot
Strimlet pastinak
Finhakket vårløk
Strimlet ingefær
Strimlet Agurk
Koriander (fersk) 
Ferske nypillede reker
Stekt kyllingfillet til Sondre
Hoisin saus
Husk også rispapir og chillisaus!

Du trenger rispapir og Hoisinsaus til selve vårrullen, og søt chillisaus til å dyppe i. Dette fikk jeg tak i på Olivenmat, den "innvandrerbutikken" i Bergen jeg foretrekker å bruke. Her hadde de også glass med ferdig strimlet ingefær, som smakte veldig godt.

Under construction 
Det ferdige resultatet dyppes i søt chillisaus og stappes i gapet - enjoy!

Det du gjør når du skal spise:
Skjenk i glassene, og ta en skål. Hos oss må vi minne oss selv på at det skal spises sakte, og at meningen med måltidet er å kose oss, ikke bli mett i en fart.
Sett frem skålene med fyll, en skål med chillisaus til å dyppe i, et fat (jeg brukte den store paiformen) med godt lunkent vann til å bløtlegge rispapiret i og rispapir selvfølgelig. Da er du igang!
En og en skal dere bløtlegge rispapiret i det lunkne vannet i 30 sekunder. Ta en slurk av glasset og tell til 30, så er det din tur å trylle frem en deilig vårrull. Legg så papiret på fatet ditt, og fyll på med det du vil ha på (ikke for mye!) Rull stramt sammen og gled deg!
Dypp i chillisausen og nyt!
Enklere enn det blir det ikke. Gjør gjerne som vi gjorde ute i hagen i Rosendal (uten veps!) alle er med å strimle grønnsaker, da blir dette en lang koselig kveld, med masse skravling og latter. Lykke til!


Da jeg var i Rosendal besøkte vi Galleri Guddal og jeg snopte meg en liten akvarell.
Mens jeg var på sommerferie sto det en mann og svettet og rammet inn bildet for meg, og det bildet hentet jeg i dag. Nå henger det ved foten av trappen min og hver gang jeg går ned trappen (som er temmelig ofte) tenker jeg på Synnøve og Rosendal og den vakre hytten hennes.

Bildet heter "Jeg ser toppen" og forestiller selvfølgelig Frode og meg på tur :)

1 kommentar: