tirsdag 15. juli 2014

Slovenia og atter en nydelig tur for familien med lopper i blodet

Vi koser oss på fjelltur i alpene i Slovenia
Etter en god natts søvn på hotell Kompass i Kranjska Gora la vi i dag i vei mot nærmeste fjelltopp. Planen var å besøke den høyeste toppen i Slovenia, Triklov men vi har blitt skremt av det vi har lest om diverse klatring og luftige svev, så vi nøyde oss med Spik som er litt høyere en Galdhøpiggen og "bare" rager 2472 moh.

En flott sprekk å kaste stein i
Fra parkeringen fulgte vi en kjerrevei innover et godt stykke før vi begynte oppstigningen. Etter 200 høydemeter lå der en hytte, som vi bare tittet på før vi forsvant inn i skogen med kurs mot toppen.
Stien opp var variert, gjennom en stor, forhekset skog, hvor Gandalf med staven (Sondre) gikk først og Frodo og Frodolino kom bak.
Området er preget av mange steinras, men stien er trygg og god og gå på. Problemene med skligrus merket vi ikke før vi gikk ned igjen, så på tur opp var alt fryd og gammen.
Pulsen raste i ho mor, mens de to spreke guttene gikk og pratet og tullet foran meg. Vi ligger som alltid før estimert tid, så det går fort for seg. Før vi har nådd toppen var fjellet begynt å bli temmelig bratt, og fra fortoppen var det montert via ferata, dvs. et eneste steg, men gjerde å holde seg i. Det var temmelig bratt, men jeg hadde fått blodtrykket under kontroll, og Sondre er kvitt høydeskrekken sin, så vi la i vei mot toppen.


Muskler i armene hadde gjort seg

Vel oppe var vi rask med å ta bilder og begynne på returen, for vi hørte torden buldre i det fjerne, og skyene som omkranset toppene omkring begynte å bli temmelig innpåsliten. Litt duskregn fikk vi på oss på vei ned, men det var bare deilig. I tillegg til et følge med 19 utrolig spreke sauer som gikk rett opp en kjempebratt snøfonn, så vi ca. 30 fjellgeiter som gikk å beitet i en steinrøys. Vi fikk også besøk av to kaier som fløy rundt ørene på oss under en av pausene våre.
Turen var på tilsammen 20 kilometer, 1600 høydemeter og vi brukte 7,5 time. Vurderer du å oppsøke alpefjell for å gå turer i ferien, er fjellene i området rundt Kranjska Gora virkelig å anbefale. Veldig godt fjell å gå på, lite insekter og ikke så varmt. Vi har gått i Østerrike og i Italia, men dette var desidert det mest behagelige.

To glade sprekinger på toppen av fjellet Spik 2472 moh. 

Se skyene som tårner seg opp over hodene våre

Det er kjempebratt, men 19 sauer ga på oppover den snødekte skråningen
Det er en vanvittig god følelse å titte ned på disse tindene

6 kommentarer:

 1. For en flott tur dere har hatt og for en inspirerende og flott gjeng dere er! :-) Ha en fortsatt fin ferie, Tine:-)

  SvarSlett
 2. Ser herlig ut, jeg vet om flere som har vært på fjellturer i Slovenia og har vært veldig fornøyde.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er et land som få reiser på sommerferie til, men for oss ga det definitivt mersmak. Flotte motorveier har de og, mye bedre kvalitet enn veiene i Norge :)

   Slett
 3. Så flott. En skikkelig frisk tur dette ser det ut til. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fikk oss noen utfordringer her gitt, med klyving og tordenbrak på toppen - kjekt å kjenne at en lever :)

   Slett
 4. Imponerende! En slik fjelltur kunne jeg tenke meg :)

  SvarSlett