tirsdag 29. juli 2014

Første "Boken på vent" etter sommerferien!


Det jubles ikke over at sommerferien er over, for den gikk alt for fort, men det er også noe behagelig over at hverdagen inntar sin normaltilstand. Håper alle bokelskere har hatt en like deilig sommer som jeg har. Beathe er heldigvis igjen klar for å sludre litt om bøker som vi venter på å få lest.


Jeg har lest en del bøker fra Tiden forlag i sommer, og i går kom det meg for øret at Gaute Heivoll kommer med ny bok nå i august. "De fem årstidene" heter den, og denne er forhåpentligvis på vei til min postkasse i Bergen.


Sånn ser omtalen fra forlaget ut:
Han vil male. Når han pensjoneres skal han endelig få tid. I trettifire år har han vært konduktør på toget mellom Oslo og Stavanger, og til sammen har han tilbakelagt en strekning tilsvarende femtini ganger rundt jorden. Nå skal han hjem. Til malingen. Til hagen. Til henne. Men året som kommer skal bli helt annerledes enn det han har sett for seg. Høsten 2012 får Gaute Heivoll for første gang se de mange filmopptakene bestefaren gjorde våren og sommeren 1978. Der får han se mormoren, sine unge foreldre, og ikke minst seg selv som nyfødt gutt. Men det mest fremtredende i opptakene er likevel hagen, som besteforeldrene pleiet med kjærlighet og omsorg. I De fem årstidene har Heivoll skrevet fram en tapt verden, som tross sin lille utstrekning framstår i stor prakt og rikdom. 

Det er en roman om å kjempe mot elg og grevling, om å skaffe vann til blomstene, om å holde seg fast i hverandre. En roman om å dø. En roman om å elske. Om nødvendigheten av å skape mens man ennå har mulighet.

Jeg har tidligere lest hans bok Over det kinesiske hav, som jeg likte veldig godt, så dette er en bok jeg ser frem til å lese. Den kommer i ut i begynnelsen av august, så det er bare å notere den bak øret :)

7 kommentarer:

 1. Har ikke lest noe av forfatteren men jeg har "Før jeg brenner ned" som jeg kjøpte for noen år siden til full pris siden det hastet med å få lest den. På en eller annen måte så fristet det ikke likevel, men siden du likte "over det kinesiske hav" så kanskje jeg skal gi forfatteren en sjanse likevel.

  SvarSlett
 2. Å, det har jeg ikke fått med meg .. Har lest tre av hans siste romaner . Me like :)

  SvarSlett
 3. Jeg har ikke lest noe av denne forfatteren, men denne boken høres helt nydelig ut! Takk for boktips :)

  SvarSlett
 4. Jeg har hørt så mye motstridende om Heivolls bøker, at jeg tror jeg snart må få lest de selv og gjort opp min egen mening :-) Denne høres jo veldig fin ut, da :-)
  Kos deg på jobb igjen! Jeg har heldigvis en uke igjen :-)

  SvarSlett
 5. Jeg har ikke vært fristet til å lese noen av hans bøker. Kanskje dette er boken som kan få meg til å få lyst til å lese Heivoll. Liker at du leser og promoterer så mange norske forfattere (sjøl er jeg så dårlig på det)

  SvarSlett
  Svar
  1. Promoterer er vel et ord som kan brukes... Har ikke tenkt på det på den måten, tenker at jeg liker å dele leseopplevelser, men selvfølgelig er det på grunn av "reklamen" at forlagene gidder å sende oss bøkene. Vi har mange utrolig dyktige forfattere i Norge, og jeg synes ofte de skriver mer "nært og kjært" enn mange oversatte utenlandske. Jeg skal skrive omtale av boken så snart jeg har lest den, så kan du jo se om jeg liker den (om mulig) enda bedre enn den forrige :)

   Slett
 6. Misunner dere alle som ikke har sommerferie lenger og er tilbake til en strukturert hverdag. Jeg har hatt sommerferie/vært sykmeldt i snart ett år. Jeg vil også tilbake til hverdagen:)

  SvarSlett