onsdag 7. mai 2014

Vurderer du lydbok men kvir deg for det tekniske?

Sånn ser det ut på bordet mitt for tiden - mye spennende på gang
I gamle dager grislet jeg i evigheter med å få laste inn lydbøker fra cd`er til iPod`en, men etter forlagene har begynt å gi ut bøker på lydfil har det hele blitt mye enklere. Nå er det iPhone`en som gjelder, og etter min kjære har vist meg hvordan jeg skal gjøre det, gjør jeg det i en håndvending.
Til alle dere racere på tekniske duppeditter: Dette innlegget er ikke til dere, men til de av mine likemenn som finner det litt uoverstigelig å skulle gjøre en lydfil mottatt på mail klar for lytting på smarttelefon. Det du trenger i tillegg til smarttelefon er pc med mail og iTunes.

 • Du mottar en mail fra Lydbokforlaget eller evt. andre du har handlet hos.
 • Klikk på filen, så den kommer opp i en ny fane på internett
 • Velg filformat: MP3 short files og klikk på denne for å laste den ned 
 • Dette tar noen minutter, legg merke til nederst på skjermen hva filen heter
 • Gå til utforskeren din og velg nedlastninger
 • Finn filen som nå er i en lukket mappe med glidelås
 • Høyreklikk på filen 
 • Velg: Pakk ut alle - pakk ut
Nå skal du over i iTunes og resten av arbeidet gjøres her
 • Åpne iTunes og klikk på den lille boksen helt oppe i venstre hjørne
 • Velg: Legg til fil i biblioteket
 • Klikk på nedlastninger og finn filen som nå stikker ut av en åpen mappe
 • Dobbeltklikk på filen
 • Velg CTRL A for å merke alt og klikk ÅPNE
 • Du finner igjen lydboken i "nylig langt til"
 • Velg CTRL A igjen for å merke 
 • Dra det over i en egen mappe beregnet for det du skal ha inn på mobilen
 • Når dette er klart kobler du telefonen på pc`en og synkroniseringen starter automatisk
Jeg vet at det jeg har skrevet her er sånt som de fleste bare vet helt intuitivt, men det finnes nok noen få rundt om som er like treg som meg på sånt som dette, og dette er til dere. Nå vet jeg også for min egen del at "oppskriften" min ligger på bloggen, sånn hvis jeg skulle kjøpe meg en lydbok når jeg er på ferie, og ikke har med meg huskelisten min. 

Lydfiler på mail er praktisk, raskt og enkelt å legge inn på telefonen, de er også en liten hundrelapp billigere enn tilsvarende bok på cd`er eller digikort. Når lydboken ligger klar på telefonen er du rustet for soling, tur eller det du måtte ønske å gjøre - lykke til!!

8 kommentarer:

 1. Skulle ønske biblioteket begynte med lydfiler man kunne laste ned, jeg har i mange år "ripped" CD-er, lydbøker lånt på Biblioteket, lastet de inn i iTunes og lagt de over på iPod/iPhone - ingen vanskelig oppgave, men nokså tidkrevende. Gjør andre ting imens, men løper da hele tiden til og fra for å sette inn ny CD - liker også å ha med alle opplysninger om innleser, filens lengde, når lastet inn etc, så det er litt tidkrevende. Dette har jeg gjort med mange hundrede lydbøker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff ja, jeg minnes ikke alt det arbeidet med glede, men det må til. Håper biblioteket kommer etter :)

   Slett
 2. Man trenger vel kanskje ikke å gå via mac/pc hvis man åpner e-posten og filvedlegget direkte på smart-telefonen? (Jeg har ikke iPhone, men en annen sånn smart... android... xperia...) Når jeg åpner e-posten, klikker på filvedlegget og deretter på "mp3 short files", lastes det pent og pyntelig ned og legger seg inn på "walkman" som musikk-programmet kalles på min mobil.
  Du kan jo teste om det funker på iPhone også? Det vil overraske meg om det ikke gjør det, Apple er jo generelt de beste på smarte og enkle løsninger ;o)

  Enda enklere er det faktisk hvis man kjøper lydbøkene direkte fra mobilen, f.eks via lydbokforlagets app! Man finner boka man vil kjøpe, legger inn betalingsinfo (som man kan lagre til senere bruk) så snurrer det rundt noen sekunder- og boka er klar til å spilles av!! Hvis jeg ikke teller feil, er det virkelig ikke mer enn TRE tastetrykk fra du finner boka du vil høre til den er klar på mobilen!!!
  Lydbokforlaget har forresten nylig lagt ut en hel haug med nye bøker til pocketpris, (149,-) så nå er det til og med blitt veldig billg med lydbøker også ;o)

  Ha en fin dag- med eller uten lydbok på øret!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Genialt Berit! Det er så bra at du kommer med innspill. Som du skjønner er jeg helt blank når det gjelder mobil. Er aldri på internett eller mail på mobilen, kun sms. Skal sjekke ut den appen og telle tastetrykk :)

   Slett
 3. Tusen takk for informativt innlegg, Tine:-) Dette må jeg teste ut men er redd je gikke kan bruke itunes på min eldgamle mobil men jeg skal vise innleggert til Patrick og forhåpentligvis kan han hjelpe meg slik at jeg kan høre lydbøker på mobil også, eller nettbrettet i hvert fall.

  SvarSlett
  Svar
  1. iTunes`en er på pc`en, så hvis du kan legge inn musikk på mobilen kan du nok legge inn lydbøker også :)

   Slett
  2. Ok, da må jeg teste:) Beathe

   Slett
 4. Kvier meg ikke for det tekniske, men har aldri vært noen lydbok fantast generelt. Enten leser personen for tregt, eller så klarer jeg ikke å høre på stemmen osv ... Da hører jeg heller radioteateret. Det er mer spennende med visuelle effekter angående lyd osv. Drama på øret. Men vanlige lydbøker klarer jeg ikke å bli fortrolig med ...

  SvarSlett