fredag 2. mai 2014

Søvnen og døden av A.J. Kazinski - hørt på lydbok

Søvnen og døden er andre bok i serien om gisselforhandler Niels Bentzon. Den første heter Den siste gode mann, og bør kanskje leses før denne her.

Lydbokforlaget oppsummerer:
Gisselforhandleren ved politiet i København, Niels Bentzon, skulle ha snakket henne ut av det. Men han klarte det ikke. Og der ligger hun. Midt på skinnene med bakhodet knust og en kryptisk beskjed skrevet på hånden. Noen eller noe var etter henne – noe som fikk henne til å velge døden fremfor livet. Snart går det opp for Niels Bentzon at kvinnen ikke var psykisk syk, men en solodanser ved Den Kongelige Ballet som har vært forsvunnet i to døgn. Obduksjonen viser at hun er blitt druknet og gjenopplivet rett før hun hoppet fra broen.

Det hele starter veldig spennende, med hendelsene som inntreffer før damen løper naken ut og kaster seg utfor Dybbølsbroen. Det er ikke før senere vi får vite navnet hennes, og hvorfor hun hadde rotet seg inn i den umulige situasjonen som førte til selvmordet.
Den andre tråden i boken er Hannahs historie. Hannah er konen til Niels. De traff hverandre i forrige bok, da de begge var gift på hvert sitt hold. Nå er de gift med hverandre, men Hannah er avvisende og innesluttet og sliter med de store spørsmålene i livet.
I denne boken er det fire handlingstråder, og det er etterforskingen av det mystiske selvmordet som har styringen. De tre andre handlingene får allikevel mye plass, og til tider synes jeg at Hannah presser seg litt for kraftig på. Den siste handlingen synes helt på siden av alt annet, og jeg skjønner lenge ikke hva dette har med noe annet å gjøre. Her møter vi Silke, en ung psykiatrisk pasient, som lider etter at moren ble drept. Hun bor på institusjon og får besøk av en kjærlig far en times tid hver dag.
Spenningen avtar utover i boken, vi får høre mye om Hannah og hennes kvaler, etterforskningen går sin gang, med undersøkelser og intervjuer, Silke takler tankene sine så godt hun kan, og han som skremte offeret ut på broen strever med å finne et nytt offer for å ferdigstille prosjektet sitt.

Niels Bentzon jobber mye alene, og selv på en lang jakt etter en antatt gjerningsmann ber han ikke om hjelp. Omkring halvveis i lyttingen får vi vite hvordan de forskjellige historiene henger sammen, noe som får meg til å himle teatralsk med øynene og pese, "er vi ikke ferdig ennå"... Jeg har begynt å hoppe over kapitlene med Hannah og dupper litt av når det handler om Silje. Det skjer jo ingenting, min tålmodighet blir satt på prøve for dette her er to mennesker som gjør seg selv til offer, mer enn nødvendig i mine øyne.
Tema forfatteren boltrer seg i, er livet etter døden. Sokrates` meninger om sjelens eksistens får mye oppmerksomhet. Dette er interessant nok, men som "fyllmasse" i en krimfortelling tar det vekk spenningen.
I denne boken blir etterforskerens familie veldig involvert i kriminalsaken, og dette er noe jeg alltid reagerer negativt på. Verden er alt for stor til at sånne tilfeldigheter skal skje. Det blir allikevel ganske så spennende mot slutten, alt faller på plass på en fin måte, og jeg puster lettet ut.

Haakon Strøm sin stemme passer flott til denne lydboken, han leser tydelig og med passe dose innlevelse. Tåler du å få røpet litt mer av handlingen må du få med deg
Berits flott omtale av samme lydbok!

Innleser: Haakon Strøm
Lyttetid: 15 timer og 5 minutter
Kilde: Lyttefil

1 kommentar:

  1. Takk for lenking, det var hyggeleg! Eg ser me er ganske enige om boka, innhaldet og opplesaren.

    SvarSlett