fredag 18. april 2014

Tur til Telavåg og Hellesøy på langfredag

Et fornøyd firkløver på vei ut av museet på Telavåg
Etter å ha lest om krigsseilerne, var det på tide å besøket Nordsjømuseet på Telavåg, som jeg aldri har besøkt før. Kjøreturen fra Åsane var drøyere enn antatt, men vi kom da frem i tide til å få med oss visningen av en film, som snurret igang da vi ankom. Den er jeg glad for at vi så, for den var både lærerik, spennende og tildels tåredryppende. Resten av museet var så vidt verdt de 70,- kronene det kostet å komme inn, for det var ikke mye annet på utstilling. Kanskje ikke så rart siden hele Telavåg ble brent ned av tyskerne i april 1942. Historien til motstandskjemperne er i alle fall verdt å holde ute av glemmeboken, og det føltes godt å besøke minnesmerket over de fra Telavåg som falt under krigen.

 Utenom filmen, var det ikke så veldig mye å se på museet, men vel verdt turen 

Historien kort fortalt: Med sin perfekte lokasjon helt vest med direkte linje til Shetland, var mange av innbyggerne i Telavåg med på å smugle rømlinger, våpen og mat mellom Norge og England. I et håndgemeng med tre tyske offiserer, ble to av dem skutt, og som hevn for dette slettet tyskerne hele lokalsamfunnet med jorden. Mennene ble sendt først til Grini og så videre til Sachsenhausen, hvor mange døde før krigen var omme. De som overlevde ble fraktet hjem med de hvite bussene.
Kvinnene, barna og de gamle ble fraktet til Bergen og videre til Framnes skole i Hardanger. Her bodde de, de tre årene til krigen sluttet. Da innbyggerne i Telavåg vendte tilbake til hjembygden sin var alt utslettet, til og med brønnene hadde de bombet i stykker.

Minnebautaen ligger ikke ved museet, men en liten kjøretur i fra - få kart i resepsjonen!
Etter besøket vårt på Nordsjøfartmuseet kjørte vi de 60 kilometerne helt ytterst i Øygarden. Her hadde vi bestilt bord og vi koste oss med deilig fiskesuppe og pavlova til dessert. Været er nydelig i Bergen i dag, og varslene fremover lover fortsatt sol, så i morgen blir det en tradisjonell tur over "Vidden", etter vi har kjørt svigers på Flesland.

God påske fra ytterst i havgapet på Hellesøy i Øygarden

2 kommentarer:

  1. For en flott tur dere har hatt! Det ser ut som at dere har hatt like nydelig vær som oss, og en sånn herlig soldag var jammen deilig. Nå øser regnet ned igjen her nord, men jeg håper på bedring i morgen. Kos deg på påskeaften, klem fra Anette :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, vi hadde en fin dag med mye inntrykk, god mat og frisk luft. I dag blir det fjelltur i 5 timer i solkinn og knekort.

      Slett