tirsdag 6. desember 2022

Saltstøttens sønn av Carl Henrik Berge

Bergenseren Carl Henrik Berge er journalist, han har gått Skrivekunstakademiet og studert litteraturvitenskap. I år debuterer han som journalist med denne romanen, som er noe helt for seg selv. Dystopien han har skrevet er mørk til tusen, litt burlesk i enkelte scener men historiens røde tråd holder det hele godt sammen.

Forlaget om handlingen:
En by i ørkenen rammes av en himmelsendt straff, som gjør de fleste innbyggerne om til saltstøtter. En mor og hennes sønn er de eneste overlevende, og på sin søken etter barnets far må de ta seg frem i en verden som rykker stadig nærmere ødeleggelse.

Saltstøttens sønn er en historie om tap og forsoning, selvoppofrelse og jakten på en bortkommen far. Romanen er skrevet i et enkelt og klart språk som blander gammeltestamentlig realisme, elementer av modernitet og psykedelisk fantasteri – konkret, brutalt, vakkert og lekent.

Forlag: Kolon
Utgitt: 2022
Sider: 138
Kilde: Leseeksemplar


Ryktet sier at ingen som har gått inn i jernsengens by, har kommet ut igjen. Forviller du deg inn her, blir du lagt i jernsengen for å se om du er passe stor, er du for lang kapper de av deg armer og bein. er du for kort strekker de deg.

For en åpningsscene! jeg får knapt pusten igjen, før vi tas med videre til et ektepar som har seg med andre kreaturer enn sin egen make. Kanskje det er Guds dom over de bedervede menneskene som skjer, når alle, bortsett fra et menneske blir til saltstøtter. 

Fortsettelsen tar oss med fra en alenefødsel, i et miljø med gneldrende løshunder, spedalske som knuser porten og truer damen til å ta på dem for helbredelse. Hun føler seg utsatt og tar med seg sin sønn og saltstøtten av hans far, på en lang vandring.

Reisen blir begivenhetsrik, og selv om de møter på kannibaler og ser barn som blir pisket til å dreie møllehjul, så møter de etter hvert også godhet, på sin vei mot Havbyen. 

Mens jeg leser dette prøver jeg å finne den dypere meningen i historien. Er det en kritikk til dagens samfunn? vel, den er ikke god å se. Jeg ser heller spor av Dantes inferno og selvfølgelig også flere bibelhistorier, men noe lengre enn det greier jeg ikke å trekke det. 

Saltstøttens sønn er velskrevet, historien har en intensitet som skjerper oppmerksomheten min, så fortellerkunsten er det ingenting å si på. Det må komme et "men" her, siden det mangler to prikker på terningen, og det går vel mest på at jeg rotet meg vekk, og måtte lese på nytt noen ganger. Tips, les sakte og konsentrert!

Romanen har god framdrift og et godt språk, så liker du historiene dine i overkant fantasifull, så er dette nettopp noe for deg. 

***********

I kveld da boken skulle lanseres på Litteraturhuset i Bergen, var Alver full av ivrige litteraturmennesker. Carl Henrik Berge fikk spørsmålet, "hva i alle dager er det du har tenkt på"? Til dette svarte Berge  at han ville utforske det bibelske språket, og det bekrefter også mine antakelser da jeg leste. Han har brukt fire år på å skrive disse 138 sidene som utgjør debutromanen hans, men lover at det kommer mer, muligens i en annen sjanger, om ytterligere fire år, no pressure altså ☺

4 kommentarer:

  1. Vurderte å lese denne i dag, siden jeg trenger en kort bok før jeg skal hente Colgan #2 på biblioteket, men tematikk fristet ikke nå. Tenker jeg venter til formen er bedre.. ser ut som jeg har rett i mine antakelser om at her bør jeg være litt skjerpa. den så sånn ut boka da jeg bladde i den.

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt tenkt, spar den til en dag du kan gi den full oppmerksomhet, god bedring Anita!

      Slett
  2. Jeg får se på denne i romjula om jeg får tid, kanskje den vil være passende da, mellom slagene av familie og annet. Har den liggende i min høye bunke uleste. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den bunken, den bunken, kanskje romjulen er perfekt for denne korte flisa av en bok :)

      Slett