lørdag 10. desember 2022

Hjemmekontoret - essaysamling redigert av Lars Saabye Christensen

Det siste året har det kommet ut mange bøker som mer eller mindre skildrer pandemien vi har vært gjennom. Hjemmekontoret er satt sammen av bidrag som er forfattet i kjølvannet av disse årene, med skråblikk på de menneskene som visste bedre enn oss andre hva hjemmekontor betyr. Disse ti historiene byr på mange gullkorn, og imponerende små tankevekkere - denne må du få med deg!

Forlaget om boken:
De siste par årene har mange av oss jobbet mye hjemmefra, noe som har brakt med seg brå og omfattende endringer i hverdagsliv og arbeidsrutiner. Men det er én yrkesgruppe som i liten grad har latt seg affisere av denne unntakstilstanden; nemlig forfatterne. 

For dem er hjemmekontortilværelsen den normale, da kun et fåtall av dem lever opp til den romantiske forestillingen om den rotløse bohemen som bærer med seg sine skriveredskaper og dikter overalt.

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2022
Sider: 170
Kilde: Biblioteket


Ti forfattere inviterer med dette leseren inn på sitt kontor. Ordet må forstås i videste forstand, for her åpnes det for utallige varianter av "kontor". Alt fra gutterommet, hotellrom, loftet, hytta i hagen og Dag Solstad, som har hjemmekontor i drømmene sine. 

Noen kan skrive nær sagt hvor som helst, mens andre må føle seg usett for å greie å skrive. Disiplin er en viktig del av forfatteryrket, skorter det på disiplinen kan det jo være, at ambisjonsnivået ikke er tilstrekkelig høyt? Christensen innleder med disse tankene, og tråden tas opp i Ravatn sitt bidrag mot slutten. Impulskontroll og viljestyrke er noe en må være bevisst på, det lærte Agnes Ravatn oss i 2014 med boken Operasjon sjølvdisiplin. Hun avslutter med å erkjenne, at et hjemmekontor i verdensklasse (som hun har) ikke hjelper hvis en ikke er dedikert nok.

Jan Kjærstad sier at ting eller artefakter, er minner i konsentrert form, som gir inspirasjon, som igjen kan katalysere den kreative prosessen. Kjartan Fløgstad omgir seg også med gjenkjennelige private trofèer, og er en av flere som også legger vekt på betydningen av utsikten fra skrivepunktet.

En følge av koronaepidemien er at noen har fått sitt hjemmekontor invadert, både fysisk av hjemmeboende barn og ektemake som må ha rommet for teamsmøter, men også av vår kollektive nye forståelse av hva hjemmekontor betyr. 

Det er alltid ekstra kjekt å lese tankene til forfattere som en kjenner litt til fra før. Vigdis Hjorth og Olaug Nielsen sine bidrag fikk derfor en ekstra dimensjon av noe gjenkjennelig hos meg. Ikke til forkleinelse for de andre, for alle disse essayene er skrivekunst av høy klasse, noe som førte til at jeg kan kalle boken en slukebok. 

Alle bidragsyterne: Vigdis Hjorth, Dag Solstad, Agnes Ravatn, Kjartan Fløgstad, Olaug Nilssen, Jan Kjærstad, Selma Lønning Aarø, Cecilie Enger, Thorvald Steen og Lars Saabye Christensen. 

2 kommentarer:

  1. Enig, denne boka var en fornøyelse å lese:) God helg:)

    SvarSlett
  2. Den får jeg sette på lista. Selma Lønning Aarø,sin bok "Privatlivets fred" leste jeg i november, det handlet en del om å skrive under pandemien. Den var fin. :)

    SvarSlett