søndag 16. oktober 2022

Mord og kjærlighet av Atle Nielsen

De fleste i dette landet kjenner nok Atle Nielsen som journalist, sportskommentator, programleder og forfatter av et utall bøker. I 2020 debuterte han som krimforfatter med Ett blod, den gikk meg hus forbi, men en fugl hvisket meg i øret om årets utgivelse fra Nielsen, som er Mord og kjærlighet, oppfølgeren til Ett blod. Forrige helg koste jeg meg med denne boken, jeg fikk meg en rundtur i min kjære hjemby Bergen og en herlig tur til London. 

Forlaget om handlingen:
Vi møter TV 2- journalisten Ole Bull, som trumfer gjennom en kontroversiell reportasje som får store ringvirkninger for et byrådsmedlem og hennes familie. Saken tar en dramatisk vending når Bulls sjef blir skutt og drept utenfor sitt eget hjem et par uker senere.

Politiet, med den oppfarende, men dyktige Ingemunn Fenne i spissen, forstår at drapet kan spores tilbake til TV2s reportasjer om den påstått korrupte byråden. Dessuten mistenker politi og presse at den ukjente drapsmannen kan ha flere navn på listen. Ole Bull går i dekning i London. En by han kjenner godt, og hvor også fotografen Emma Byrnes bor. Lite vet han at et av sporene i drapssaken peker nettopp hit.


Det blir et kappløp på liv og død, både i London og på Vestlandet, og den garvede journalisten Ole Bull stilles overfor sitt livs vanskeligste valg når menneskene bak drapet på TV2s nyhetssjef nærmer seg sitt neste offer.

Handlingen i denne krimromanen foregår i løpet av kort tid, historien har et lineært forløp, med en fortellerstemme. Eller det vil si to, for i små drypp hører vi også ugjerningsmannens stemme, noe som ga et grøss nedover ryggen på denne leseren. Jeg må innrømme at boken ble lagt ut i gangen for å levere den tilbake til biblioteket etter 50 sider, jeg syntes det var vanskelig å få grep om alle karakterene og handlingen føltes litt "tynn".

Etter å ha lest ferdig en annen bok, ble det til at jeg hentet inn igjen Mord og kjærlighet, og sannelig fikk jeg ikke dreis på lesingen. Denne Ole Bull er en særing, som røyker ulovlige substanser og lytter til 70-talls musikk. Litt traumatisert er han også, etter en kjærestes selvmord, men han har ikke mistet interessen for damer. 

Både setninger og kapitler er korte, så lesingen går raskt unna. Som tittelen røper får vi i tillegg til mord også litt kjærlighet på kjøpet, en motpol til mord som ofte sukrer pillen litt. Jeg liker meg godt i London, kjenner hver krok etter utallige besøk, så det var kjekt at deler av handlingen utspilte seg her.

             - Jeg vil gjerne intervjue deg. Men hva er det dere egentlig vil?
            - Vi vil at norsk presse skal få blø litt. Blø litt for sine synder opp gjennom mange år. Jeg er et av ofrene deres. Ett av mange. To av dere har fått betale litt av prisen nå. For å vise at vi mener alvor. Du har foreløpig fått slippe. Ikke fordi du er noe bedre, men fordi vi har plukket ut deg til å fronte unnskyldningen. Den som skal gå direkte i 21-nyhetene deres på mandag.

Forlagets intro sier mye om handlingen, så jeg repeterer ikke det. Jeg likte etter hvert boken godt, den er passe dyster men har alle elementer som skal til for en god krim. Er du i humør for en mørk thriller som på en troverdig måte skildrer journalistenes utfordringer, så er Mord og kjærlighet absolutt et godt valg. 

På bloggen Artemisias verden finner du en flott omtale, og ferske bilder av Anita sammen med forfatteren ☺

Utgitt: 2022
Sider: 384
Kilde: Biblioteket 

19 kommentarer:

  1. En deckare som utspelar sig i Bergen? (Och London). Den skriver jag omedelbart upp!

    SvarSlett
  2. Okänd bok för mig. Tack för smakbiten.

    SvarSlett
  3. Så gøy å lese omtalen din :) Tenker det er ekstra gøy når du er så kjent i London og bor i Bergen:)
    Ja, litt for mye snikk-snakke de hundre første sidene, men etterhvert ble det jo mer sus i serken :)
    God søndags kveld til deg Tine:)
    PS. nå er det i orden med bøker til Kindlen. Det var vare bare en liten feil i epostadressen jeg la inn til forlaget. Vi fant det til slutt:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja visst ble det sus i serken etter hvert. Godt du har fått dreisen på Kindelen, tenk alle de gode bøkene du kan lese fra Bokvennen, Tiden, Liv og Oktober som sender pdf :) Spent på hva du fyller opp med før du skal på tur igjen.

      Slett
    2. Ja, kan det. Men Oktober får jeg ikke svar fra, har prøvd flere ganger. Spurte om N Lykkes siste bok på pdf før helga her. Kan jo få svar i morra;
      Vet ikke hvem du har kontakt med. Send meg gjerne pm om du vil:)

      Slett
    3. Jøsses Anita har fått kindle. Håper du blir fornøyd med den. Bokvennen hva er det for noe?

      Slett
    4. Anonym er Henning

      Slett
    5. Jepp, på prøve;) Solum Bokvennen er et forlag , Henning:) Men spennende bøker fra hele verden.

      Slett
    6. Solum har jeg hørt om. Lykke til med Kindle Anita

      Slett
  4. Tack för smakbiten. Ny bok för mig.

    SvarSlett
  5. Ukjent forfatter for meg. Kjenner ansiktet ser jeg, men dett er det :-) Det er altfor mange krimforfattere der ute jeg ikke har lest, nå også fra en sportskommentator. Jeg ser du ikke er over-the-top engasjert, da får denne pent vente bak i rekkene. Jeg har nettopp lest ei bok "alle" andre elsker, unntatt meg. Kanskje jeg er i en dårlig modus? Eller bare veldig ærlig?

    SvarSlett
    Svar
    1. Alle bøker kan vel ikke treffe innenfor bulls eye :) Ser du har skrevet om Drømmen om et tre, jeg har den til gode, skal inn å lese omtalen din, alltid litt ekstra spennende å lese når boken ikke er en favoritt.

      Slett
    2. Man vet jo aldri hva man får, om forfatteren er kjent eller ikke. De beste overraskelsene kommer jo når man minst forventer det.. Jeg er enig, det er interessant å lese omtaler av bøker som ikke falt helt i smak. Det er mye positivt her ute, og for lite negativt, om jeg kan kalle det det. Jeg tror flere velger å la være å skrive om bøker de ikke liker. Det er definitivt vanskeligere, synes jeg ihvertfall.

      Slett
    3. Jeg er nok en av dem som dropper omtale hvis jeg synes boken er dårlig. Det er som du sier mye vanskeligere å skrive om, for en god begrunnelse hører jo med, også har en kanskje brukt opp tålmodigheten med boken underveis :)

      Slett
    4. Enig i det med tålmodigheten.. Det skal litt til å skrive om dårlige opplevelser. Treboka leste jeg for ti dager siden. Det tok tid å fordøye hva jeg skulle skrive og hvordan. Jeg liker ikke å mislike bøker. Jeg vet altfor godt hvor mange timer og tenners gnissel som ligger bak en lang tekst, men det er mest ærlig å skrive hva man mener. Uansett om det koster med tid og anstrengelse å komme opp med gyldige argumenter. For det er det jeg sliter med når jeg skal skrive om dårlige leseopplevelser. Er argumentene mine gyldige nok til å dele med andre? Eller er det bare jeg som ikke "forstår" boka? Vi har jo alle våre (sære) preferanser :-)

      Slett
  6. Kände inte till författaren. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  7. Denne likte jeg. Synes dette var god lettlest journalistkrim. Kjekt å se du og likte den.

    SvarSlett