torsdag 25. august 2022

Houellebecqs hytte/En lange rekke ulykker av Per Schreiner

Jeg har lest både Per Schreiner og Michel Houellebecq flere ganger, så denne korte fortellingen gledet jeg meg til å lese. Det er ikke tvil, jeg leste historien med et smil om munnen, en deilig avveksling til de mer seriøse bøkene jeg har lest den siste tiden. 

Forlaget om handlingen: 
En fremmed mann har flyttet inn på hyttefeltet. Han er tynn, har bustete hår og er ikke mye for øyet. I tillegg er han fransk. Det er Michel Houellebecq, forfatteren. Hyttenaboene Claes og Henrik blir venner med ham, tar ham med på fisketurer og nyter soft-is på kaia. Men hvor lenge vil idyllen vare? Hvor mange sesonger tar det før man er norsk?

Forlag: Tiden
Utgitt: 2022
Sider: 111
Kilde: PDF fra forlaget


I god Schreiner-stil ønskes vi velkommen inn i et scenario bygget opp av hverdagslivets små og store hendelser. 


Mest små egentlig, men av en sånn art som de fleste av oss kan kjenne oss igjen i. Det er en snodig idè å bruke en nålevende forfatter, kjent for de fleste som hovedperson i en roman. Per Schreiner sies å være stor fan av Houellebecq så en må bare anta at han synes dette er greit. 

Som leser fikk jeg egentlig bekreftet, det bildet jeg selv har dannet meg av Houellebecq, etter å ha lest flere av bøkene hans, uten at det behøver å bety at han faktisk er sånn, som han fremstår i denne romanen. 

De to hyttenaboene Claes og Henrik er to artige typer, litt sånn knoll og tott som koker godt i hop, og sånt blir det jo humor av. Hyttelivet skildres på en troverdig måte, med diverse gjøremål som hører med, åpning og stenging av hytten for sesongen, fisketurer, sammenkomster og konflikter, hytteeierne i mellom. 

Silje bor i en av nabohyttene, en dame de to kompisene sikler litt etter. Det pleier å være litt sikling i Per Schreiners bøker, så jeg tenkte først "å nei", men han har moderert seg siden sist, heldigvis. Det er hos Silje denne eksotiske mannen dukker opp, og de to som begge var hypp på Silje blir nå veldig interessert i mannen hennes. 

Romanen er kort men sier mye om identitet og tilhørighet, om hvordan det er lett å dømme andre, ut i fra sine egne preferanser. Den mangslungne handlingen er rett og slett gøy å følge med på, jeg koste meg med boken, og syntes egentlig at den var alt for kort, så nå gleder jeg meg til neste utgivelse fra denne kanten.

Boken inneholder også kortromanen En lang rekke ulykker, som er en artig liten detektivfortelling, som i følge Beathe kanskje er inspirert av en reell kriminalsak. 

På bloggen Beathes bibliotek kan du lese en flott omtale av boken!


I henhold til markedsføringsloven er jeg forpliktet til å merke bokomtaler som er skrevet på grunnlag av et mottatt
leseeksemplar fra forlaget, med «reklame». At jeg har mottatt et frieksemplar påvirker ikke det jeg skriver om boken.

5 kommentarer:

  1. Likte også boka godt. Fort lest. Selv om jeg leste den over flere dager i små porsjoner på iPad. Kunne vært lengre ja.:)
    (nei, ikke blogget om den)

    SvarSlett
    Svar
    1. Boken kunne med hell vært lengre. Godt du sier fra at du ikke har blogget om den, ellers hadde jeg leitet. God ferie Anita, kjekt å se glimt fra din ferietur på Kreta :)

      Slett
  2. Du får lest mye, det er bra. Jeg har hatt tusen andre ting og gjøre i sommer, men fikk endelig lagt ut et innlegg i dag :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er godt å ha det travelt av og til, bøkene venter. Jeg har vært på hyttetur i helgen, nå en dusj og litt mat, og så videre på opera ute i solskinnsbergen :)

      Slett
  3. Denne vil jeg også lese! Har lest flere av Schreiner, og stort sett likt dem godt. Han er også en av forfatterne til boka bak serien "Gutta på skauen" som går på NRK nå, har du fått med deg den?

    SvarSlett