fredag 12. august 2022

Eg blir her av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen

Eg blir her er forfatterens andre bok. Jeg leste Sinne da den kom ut for et par år siden, og gledet meg over at hun nå har skrevet en ny fortelling. Dette er en ungdomsroman, som handler om forelskelse, tilhørighet på landsbygda, og om å ha en litt annerledes pappa enn de andre. 

Forlaget om boken:
Oda er 16 år og bur saman med faren og besteforeldra sine i ei lita bygd på Vestlandet. Ho gler seg til å henge med kjærasten Sondre heile sommaren og til å vise han den vakre naturen på heimplassen sin. Men når Daniel kjem til bygda, blir sommaren ganske annleis enn ho først hadde tenkt seg. 

Samstundes må Oda takle ein pappa som drikk for mykje, og som har starta pub for turistane heime i stova si. Kan han ikkje vere meir til stades for ho i staden for å leve i fortida?

Vi følger Oda gjennom nokre dramatiske dagar der ho strevar med å akseptere faren si rolle som bygdeoriginal, samtidig som ho prøver å finne ut av kjenslene sine for kjærasten Sondre og Daniel.

For en nydelig historie! Oda har fått sin første kjæreste, Sondre som bor på andre siden av fjorden. Fergen som fører dem sammen, og tar dem fra hverandre, er den første av flere tråder som hekter leseren fast i romanen.

Oda elsker hjemstedet sitt, og vil aldri dra herfra. Moren hennes døde tidlig, så hun har vokst opp hos besteforeldrene, med faren som en kuriositet i skuret, nedi hagen.

Det er bonderomantikk på sitt beste, med fjord og fjell, vidt utsyn og plass til å puste, jeg fikk nesten lyst å flytte på landet selv, da jeg leste denne boken. Om ikke det er nok, så har Oda verdens beste venninne, Emma, i nabohuset, og kjæresten Sondre som er veldig forelsket i henne.

Hele skoleferien bor Daniel hos sin far i denne idyllen, han gjør tilnærmelser til Oda, men hun oppfatter ham som ekkel og frekk, når han gjør seg morsom på hennes bekostning. Oda har jo en fin kjæreste, og Daniel er bare teit, men allikevel gir han henne et perspektiv på forholdet hun har til Sondre.

Følelsene som skildres her er de vi alle var gjennom i tenårene, og selv om det er førti år siden for min del, så er det gjenkjennelig til tusen. Usikkerheten som følger med, at Oda ikke skjønner sine egne følelser og bruker tid på å forstå hvorfor hun vegrer seg for å gå hele veien, er troverdig fremstilt. 

Men, romanen handler om mye mer enn bare usikre tenåringer. Tilhørigheten til bygda, og forholdet til faren bygger ut historien, også har vi Emma da. Ofte er det slitsomt med venninneforhold, men i denne boken er bestevenninnen en trygg havn å ankre opp i.

Eg blir her har et nydelig språk, lettlest nynorsk så ikke kvi deg for å lese, selv om du normalt bare leser bokmål. Historien har flere spenningstopper, som jeg har valgt å ikke røpe noe av, og avsluttes på en fin måte. Jeg kunne sagt at det gikk som det måtte gå, men siden det underveis kom flere uventede vendinger i historien, så føltes avslutningen helt på sin plass. 

Elida har også lest boken, se gjerne hennes flotte omtale!


Forlag: Samlaget
Utgitt: 2022
Sider: 155
Alder: 12-16
Kilde: Kjøpt selv

7 kommentarer:

 1. Takk for lenke, Tine! Anmeldelsen din er meget bra, eg må bare pirke på at Daniel bur hjå faren i bygda, og hjå mora i byen ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fine ord, og for rettelse, det fixer jeg med en gang :) Har nettopp vært og sett Der krepsene synger, filmatisering av en bok som begeistret, og filmen var bra den og :) Ha en super helg Elida!

   Slett
  2. God helg, Tine! Togtur heim frå Oslo i dag og fotballkamp i morgon. Blir bra det!

   Slett
 2. Dette blei eg skikkeleg glad for å lese. Tusen takk, Tine! ❤️

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var en glede å lese boken din, så jeg ble skikkelig glad jeg også. Gleder meg til neste!

   Slett
 3. Artig å lese at boka begeistrer. Leser ikke så mange ungdomsromaner, men jeg leste og likte Sinne, så jeg skal nok lese denne etterhvert også:)
  God helg Tine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leste flere før, men Ann Helen fikk meg tilbake i ungdomshyllen. Håper du har en fin fin helg, her i Bergen er det sol i dag, så jeg har holdt meg utomhus :)

   Slett