fredag 29. juli 2022

Mimbo Jimbo lager kunst av Jakob Martin Strid

Strids fargerike bøker er ikke til å unngå å få øye på, hvis du titter rundt i barneavdelingen i en bokhandel. Jeg har lest Den kjempestore pæra en gang, og likte den godt, og Da lille Larsens hus blåste vekk leste jeg mange ganger en periode, for barna digget den. Dette er mitt første møte med Mimbo Jimbo, selv om det ser ut til, at det allerede har kommet ut fire bøker i denne serien.

Forlaget om handlingen:
Ta en elefant, en tapir, en gepard og en jeep – og vips blir det kunst. 

I denne boken vil Mimbo Jimbo lage kunst! Og det gjør han med alle mulige farger og teknikker, men det vil liksom ikke bli helt bra. Heldigvis kommer vennene hans til unnsetning – med både kanoner og jeeper. 

Forlag: Vigmostad Bjørke
Utgitt: 2022
Sider: 64 illustrerte
Oversatt av: Håkon Viggen
Kilde: Leseeksemplar

For meg som er sammen med masse glade barn hver dag til vanlig, var det rart å sette seg ned å lese barnebok midt i sommerferien. Men, etter å ha lest denne (høyt og med fynd & klem) gleder jeg meg til å introdusere den for barna. 

Boken har korte tekster på hver side, det er fint, for da kan den voksne lett lære seg hva som skal sies utenat, og holde boken opp mot barna hele tiden. For, bildene er til å synke inn i, her er masse fine detaljer som barna kan henge blikkene sine på. Min erfaring er at barna ikke får øye på de samme detaljene de første gangene vi leser, men utvider blikket sitt, etter hvert som vi prater om hva som skjer.
Mimbo Jimbo har bestemt seg for å lage kunst i dag, han har funnet frem det som trengs for prosjektet, og så setter han i gang - rulle ut lerretet, åpne malingspannet, og helle ut over lerretet. Det er nå det begynner å bli gøy, for på neste bilde trakker han bortover lerretet med den våte malingen, og får gulmaling oppover beina.

Av erfaring vet jeg at dette kommer vi til å snakke om, men det barna ikke vet at det blir verre, myyyye verre ☺ Mimbo Jimbo tramper og blander og spruter mer maling, han tyvlåner bilen til Frede og kjører rundt på maleriet sitt, men han er ikke fornøyd. 

Det fortsetter og fortsetter, og blir ganske så ellevilt en stund, for Mimbo Jimbo har en helt bestemt mening om hvordan bildet skal se ut når han er ferdig.

Jakob Martin Strid sin bok om å lage kunst er en glimrende innfallsvinkel til en maleøkt i barnehagen. Når barna har lest den noen ganger, blir den et fint verktøy for å få i gang praten, om farger, tall, følelser, griseri? you name it. 

Teksten sier nesten ingenting om følelser, men de talende illustrasjonene sier mye, og samtale rundt handlingen, er en fin metode å bruke, for å få i gang språktrening med de minste barna. 


Får du ikke bare lyst å sette i gang selv? Jeg gleder meg til å vekke kunstgleden hos
2-åringene jeg skal leke med det neste barnehageåret.


I henhold til markedsføringsloven er jeg forpliktet til å merke bokomtaler som er skrevet på grunnlag av et mottatt leseeksemplar fra forlaget,
med «reklame». At jeg har mottatt et frieksemplar påvirker ikke det jeg skriver om boken.

3 kommentarer:

 1. Eg kan glatt koma og vera assistent hjå deg :-) Sjølv er eg ikkje så glad i maling og graps, men med ei bok som innfallsvinkel er det rett i mitt hjarte :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja sant bøker løser det meste? Er ikke så glad i maling jeg heller, prøver å "ta tyren ved hornene", og da er inspirerende bøker gull verdt. Hadde vært kult å jobbe sammen :)

   Slett
 2. Jeg fikk boka i dag og kastet meg over den Jakob Martin Strid er så god på de tilsynelatende enkle tegningene! Fin omtale!

  SvarSlett