onsdag 27. juli 2022

Lincoln highway av Amor Towles

Amor Fowles var et helt nytt navn for meg, men etter å ha lest denne boken fant jeg ut at Lincoln Highway er hans tredje roman. En gentleman i Moskva er en av dem, og den er allerede hentet hjem fra biblioteket. Likte du Redderen i rugen, Der krepsene synger eller Drep ikke en sangfugl, så vil du elske denne. Av de fem bøkene jeg leste i førstedel av sommerferien, er det denne jeg likte aller best ☺

Forlaget om handlingen: 
Juni 1954. Atten år gamle Emmett Watson blir kjørt hjem til Nebraska av bestyreren på straffeanstalten i Kansas hvor han har sonet femten måneder for uaktsomt drap. 

Med en mor som forlot dem for mange år siden, en far som nylig har dødd, og familiegården lagt ut på tvangssalg, har Emmett en plan om å hente sin åtte år gamle bror og dra vestover for å starte et nytt liv. Men etter at bestyreren kjører sin vei oppdager Emmett at to venner fra straffeanstalten hadde gjemt seg i bilens bagasjerom. 

Sammen har de to lagt en helt annen plan for Emmetts fremtid, en plan som vil ta dem på en skjebnesvanger reise i motsatt retning – til New York City. 


Aldri før har 559 sider gått så fort å lese, det var ikke jeg som slukte boken, det var boken som slukte meg. I tillegg til en nydelig skrevet oppveksthistorie, får vi også fine skildringer av et Amerika preget av tiden vi befinner oss i. 

Vi møter fire gutter, som bortsett fra lillebror Billy på 9 år, alle har oppholdt seg på Salina, en forbedringsanstalt for gutter. Storebror Emmett slipper ut, og Duchess og Woolly rømmer. Emmett har lagt en plan for seg og lillebroren, men Billy har også en plan, men ingen av disse planene skal bli så lett å gjennomføre. 

Det er reflekterte og kloke gutter vi møter, de er alle snille men vurderingsevnen til flere av dem, er ikke av den beste. Dette fører til "uhell", som er gjort i beste mening, men som går ut over andre. På sin livsvei møter de flere kloke mennesker, som hjelper dem videre.

Handlingen dreier seg mye om å gjøre opp gamle synder, og å bli skuls. Dette tar flere av dem veldig seriøst, det holder ikke bare å si unnskyld, her skal regnskapet gjøres opp en gang for alle, for den andres del, men også for sin egen. 

Selv hadde jeg bare lest tittelen på boken før jeg satte i gang, og trodde jeg skulle lese en roman som tok meg de 5445 kilometerne fra Times Square i New York til Lincoln Park i San Fransisco. Jeg fikk meg en positiv overraskelse, for boken er så mye mer enn "bare" en roadtrip. 

Lincoln Highway byr på litterære referanser, jeg kjenner igjen navn som Jason og Sinbad, og ikke minst alle navnene som nevnes fra den greske mytologien. Her gjenfortelles gamle historier om utbryterkonger, om ville skypumper, og det snakkes om det mest amerikanske av alt, baseball. Referansene er ikke påtrengende, som de ofte blir, men blandes inn og løfter historien. Nå skal det sies at utålmodige meg ble frustrert på Emmetts vegne flere ganger, jeg liker å komme meg av gårde når jeg skal på tur, men her var det mange skjær i sjøen. 

Jeg anbefaler boken på det varmeste!

 

Forlag: Press
Utgitt: 2021/på norsk 2022
Sider: 559
Oversetter: Eve-Marie Lund
Kilde: PDF fra forlaget

I henhold til markedsføringsloven er jeg forpliktet til å merke bokomtaler som er skrevet på grunnlag av et mottatt leseeksemplar fra forlaget, med «reklame». At jeg har mottatt et frieksemplar påvirker ikke det jeg skriver om boken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar