fredag 8. juli 2022

Saturns sønn av Rita Indiana Hernàndez

Rita Indiana regnes som en av dagens mest lovende unge karibiske forfattere. Hun kommer fra Den Dominikanske Republikk, og er i tillegg til forfatter, også musiker og performance-kunstner. Hun har to bøker oversatt til norsk allerede, Tjenestepiken til Omicunlé og Papi, men dette er mitt første møte med dette forfatterskapet.

Forlaget om handlingen:
Her møter vi Argenis, en begavet, men svært innbilsk og slesk kunstner som er blitt avhengig av heroin etter å ha gjennomgått en psykose. Flere hendelser fører ham hjem til Santo Domingo, og vel hjemme oppdager han hvordan han kan benytte seg av farens heltestatus i den dominikanske frigjøringsbevegelsen til å få det som han vil - for i det dominikanske maktapparatet er alle like korrupte og maktsyke, og har like lite integritet som ham selv.

Forlag: Solum Bokvennen
Utgitt: 2022
Sider: 207
Oversatt av: Signe Prøis
Kilde: PDF fra forlaget


Før Argenis Luna kommer hjem befinner han seg på en avrusningsklinikk på Cuba. I kulissene finnes faren hans som har besørget oppholdet, men som også stopper å betale, så sønnen kommer i vanskeligheter.

Han har levd et privilegert liv på klinikken i Havanna, noe som får frem kontrastfylte følelser i ham. Det gjør også forholdet hans til faren som skildres inngående, en far han hater og elsker. Historien fortelles i nåtid (ca. 2007) men vi hører mye om oppveksten til hovedpersonen, hvor faren var en mye mer dominerende i livet hans. 

Selv lurte jeg litt på hvor tittelen kom fra, og ble glad da det gikk opp for meg at det handler om gresk mytologi og om kunst. Goyas maleri Saturn fortærer sin sønn er en av flere innslag som bærer historien fremover. Argenis selv er utdannet kunstner og kunne blitt en anerkjent maler, hadde det ikke vært for misbruket hans. 

En kan ikke skrive en roman fra Den dominikanske republikk og Cuba, uten det naturlige bakteppet som ligger i revolusjonen. Her er det ikke utpreget, det ramses ikke opp fakta, men revolusjonen finnes der som en rød tråd og en dirrende stemning.

Jeg likte denne romanen veldig godt, den er skarp i tonen, men tar opp vanskelige følelser som vi mennesker møter i livet, uten å smøre tjukt på. Karakterene vi møter er flerdimensjonale, jeg både likte og mislikte hovedpersonen, både han og flere andre var både sjarmerende og sleip. Boken ble lest i en eneste jafs, en deilig sommerdag på terrassen - jeg anbefaler den gjerne videre! 


I henhold til markedsføringsloven er jeg forpliktet til å merke bokomtaler som er skrevet på grunnlag av et mottatt leseeksemplar fra forlaget, med «reklame». At jeg har mottatt et frieksemplar påvirker ikke det jeg skriver om boken.

2 kommentarer:

  1. Du er flink til å lese Solums bøker. De har mye bra. Selv leser jeg helst ikke PDFèr og kvier meg samtidig for å øke ulestbunken min med leseeksemplarer for tiden.
    Denne boka ser ut til å være i min gate. Noteres! Bra at du skriver om bøkene:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig med deg, de har mye bra og for meg er Kindle midt i blinken :) Velger pdf når jeg kan, for mine bokhyller er også sprengt.

      Slett