lørdag 3. mars 2018

Etter dette skal vi bestandig være fra hverandre av Eivind S. Larssen

Forfatterens romandebut Ingen savner Edward Niema gjorde sterkt inntrykk på meg, noe årets utgivelse også gjorde. Jeg tenkte Bokbloggpris etter få sider, og håper mange vil finne frem til denne romanen, som for min del er årets beste.

Fra bakpå boken:
Etter dette skal vi bestandig være fra hverandre er en velkomponert og gripende roman om hva store hendelser gjør med små liv. Den handler om forskjellige forsøk på å komme seg til hektene igjen og om hvordan livene våre henger sammen, ofte på uante måter. Kanskje er vi i stand til å se noe annet i våre medmennesker enn vi i utgangspunktet trodde var mulig?

Fotografen Sigrid Bakken reiser tilbake til barndomshjemmet for å komme seg etter et opprivende samlivsbrudd. Der finner hun lindring i kontakten hun gjenoppretter med en barndomsvenninne. Forfatteren Thomas møter vi i en annen del av verden, på vei til morens begravelse i hjembyen Lillehammer. Et tilfeldig møte med en tidligere kjæreste setter alt i spill.


Allerede etter to sider sitrer det i kroppen min, for jeg har blitt dradd inn i et tablå som både gir og holder igjen, og jeg vil ha mer.

Vi får tidlig i handlingen vite hvorfor Sigrid kaster ut Thomas fra livet sitt og fra leiligheten sin. Dette er en handlingstråd som holder romanen sammen, men det er alle de små øyeblikksbildene som romanen er bygget opp av som får meg til å sukke tungt og fornøyd flere ganger.

Som når Sigrid har sin aller første fotoutstilling, og det går opp for henne at publikum ser og tolker bildene fra et annet ståsted enn henne selv. Hun blir fortvilt når alle lovordene blir gitt henne på feile premisser, hun klandrer seg selv og begynner å jobbe på en annen måte. Eller når vi blir med på kunstutstilling, og jeg godt kan kjenne meg igjen i Sigrids måte å tenke på blant kunstverk og andre publikummere.

Romanen tar for seg hvordan de små detaljene ofte spiller en stor rolle. Som når Sigrid og faren tolker en film sammen, eller ikke minst når vi hører om detaljene faren legger inn i glassmaleriet han reparerer for gamlekirken.

Uten å se dagene opp mot hverandre, ukene og årene, opp mot hverandre, uten sammenligningen, betyr ingenting mer enn noe annet. Alt blir like viktig. Like gyldig. Likegyldig. 
En dag av gangen er en oppskrift på et meningsløst liv. En dag av gangen hindrer en i å lade fortidens hendelser med mening, eller å glede seg til fremtiden. En dag av gangen gjør at det eneste du står tilbake med er et eneste stort og tomt nå. En dag av gangen!


Litt over halvveis er det Thomas sin fortellerstemme som "bryter inn". Det føltes litt brutalt, for jeg var på lag med Sigrid og hadde virkelig ikke lyst å høre noe mer om denne drittsekken, eller elskerinnen hans Thea.

Heldigvis blir vi kjent med Thomas som en ung, usikker mann og tematikken dreier seg om hvordan et jeg og et du med litt jobb nærmer seg et vi. Vi tilpasser oss og spiller skuespill for hverandre, og jeg begynte å få, om ikke varme så i alle fall "aksepterende" følelser for ham. Det er Thea som ødelegger idyllen som var iferd med å utbre seg i mitt hode, når hun for første og eneste gang var med Thomas hjem i leiligheten han bodde i sammen med sin mor.

Men, så svinger det igjen og når vi får høre om Kunsten som grep, og det å komme over en tekst som forklarer noe for en, som en ikke helt hadde forstått at en lurer på.... Igjen er vi tilbake i tematikken, om å leve bevisst og ikke bare la livet passere. Vi må endre perspektiv og våge å være enkeltindivider. Ah... dette er skjønn lesning, som mot slutten krever litt av leseren som tvinges til å velge personlighet, Sigrid eller Thea.

Dette er som du sikkert skjønner en innholdsrik roman, som via betraktninger får leseren til å erkjenne saker og ting, også om seg selv. Karakteroppbyggingen er glimrende utført, språket av aller beste sort, og handlingen til de grader tankevekkende.


Etter dette skal vi bestandig være fra hverandre anbefales på det aller varmeste!

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2018
Sider: 176
Kilde: Leseeksemplar

4 kommentarer:

 1. Oj,var ikke klar over at han var kommet ut med ny bok! Denne må jeg få med meg for jeg også likte godt debutromanen hans. Du skriver så fit om boken, Tine, en fryd å lese!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper å få deg på lag, du er god på framsnakking :) Les, jeg gleder meg til å høre hva du synes.

   Slett
 2. Jeg falt for omtalen og skal sjekke om den er på biblioteket. God helg, Tine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja, you made my day! Gleder meg til å høre hva du synes :) Riktig god helg til deg også!

   Slett