søndag 28. juni 2020

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen

Det er år og dag siden sist jeg leste en ungdomsbok, men mange gode omtaler gjør at jeg lenge har gledet meg til å lese Sinne. Endelig har biblioteket tatt den inn, og jeg fikk full uttelling på mitt siste søk på eBokBib. Boken er bare på 202 sider, så jeg bestemte meg for å holde et skikkelig rolig tempo, og riktig nyte historien.

Fra bakpå boken:
15 år gamle Synne har ADHD. Det boblar og kokar inni henne. Ho skjeller ut lærarar og elevar og endar ofte på kontoret til rådgivaren ved skulen. Rådgivaren vil at ho skal begynne med medisin igjen.
Heldigvis har Synne bestevennen Torunn. Men to nye elevar i klassen skapar problem: Kine, som er ein ufordrageleg influensar med mange følgarar på Instagram, og mystiske og pene Johan, som må ha O'boy og brødskiver med jordbærsyltetøy kvar dag.

Jeg må innrømme med en gang at noe rolig tempo ble det ikke på lesingen av Sinne, for dette var veldig spennende.

Sitter du der og har vokst deg forbi den anbefalte aldersgruppen 12-16 år, og tenker at forelskede tenåringer med ADHD ikke er noe for deg, da du revurdere.

Synne har vært gjennom noen tøffe tak på grunn av diagnosen sin, allerede på barneskolen. Derfor vil hun holde den skjult for klassekameratene, bare Torunn vet. Livet går ikke akkurat på skinner, med en far som nettopp har flyttet fra dem, og et indre som durer og rister, banker og flimrer. Heldigvis har hun bestevenninnen sin, og en gryende forelskelse i den litt mystiske Johan.

  Han krympar mens han pratar, eg blir ein ballong som veks og veks. Han seier vi, og eg veit at han ikkje meiner meg og Ulrik. 
Vi har blitt de, og det riv i meg. Orda hans fyller meg med luft, uendelig mykje luft eg ikkje har plass til. Eg sprekk, og orda mine tar form som skarpe bitar og flyg utover heile bilen. 
   Nokre av dei treffer pappa midt i fleisen, så han bråbremsar og gispar etter luft. Munnen min seier fæle ting om han og Vibeke, og gjer han raud i trynet.

Historien som utspiller seg er handlingsmettet til tusen, og tematikken rundt ADHD er skildret på en utrolig innsiktsfull måte. For meg som ikke kjenner noen med denne diagnosen er det spennende å få innblikk i hvordan dette kan oppleves. Spesielt interessant er det å høre om hvor feil familie og lærere tolker alt dramaet som oppstår rundt Synne. Og med tanke på alle misforståelsene som oppstår, tenker jeg at denne boken bør være pensum for ALLE som jobber med barn og unge!

Det er nesten litt pinlig at en ungdomsroman med et så alvorlig tema som mobbing, skilsmisse og ADHD kan bli så god underholdning. Her blir vi presentert for en tekst med god utvikling og mange uventede vendinger. Karakterene er minneverdige, og måten romanen er skrevet på, er helt etter min smak.

Denne du bare lese!Les gjerne flere bloggomtaler av boken:
Flukten fra virkeligheten, Ellikkens bokhylle, Avenannenverden, Solgunn, Groskro, Myfirstmylastmyeverything, Beathes bibliotek og  Medbokogpalett

19 kommentarer:

 1. det låter som en intressant bok. ska hålla ögonen på den. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 2. Så kjekt at du har lest og likt denne du også,Tine🙂 Som jeg skrev i min omtale så likte jeg disse metaforene som ble brukt og måten hun har skrevet boken på tror jeg kan nå ut til mange og kanskje til de som ikke leser noe særlig til vanlig også.

  Ha en fortsatt fin sommer ☀️

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med deg (og alle de andre) en usedvanlig godt skrevet roman for ungdom i alle aldre. Din omtale dukket ikke opp dag jeg googlet boken, skal legge den til :) God sommer Beathe!

   Slett
 3. Ungdomsböcker läser jag gärna. Det brukar vara mer fokus på väsentligheter i dem, inte så mycket ovidkommande saker.

  SvarSlett
 4. Så kjekt at du likte boka. Tusen takk for fine ord. ❤️

  SvarSlett
  Svar
  1. Gratulerer Ann Helen, Synne har funnet seg en plass i hjertet mitt. Håper romanen havner på mange pensumlister :)

   Slett
 5. Det där lät som en mycket intressant och viktig bok.

  SvarSlett
 6. Eg må bare rette på noko her, for den nye og mystiske guten heiter Johan, ikkje Ulrik :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du gir beskjed Elida, stoler på deg for boken er for lengst levert tilbake til biblioteket :)

   Slett
 7. Denne har jeg absolutt tenkt jeg skulle lese. Det har vært kø på den på biblioteket, men jeg tenkte jeg kanskje fikk lånt den som ebok til ferien.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var heldig å fikk den på eBokBib, helt plutselig. Tror de var treg med å ta den inn, men jeg var på hugget :) Gled deg!

   Slett
 8. Jag har ett barnbarn, nu vuxen, som har ADHD, många stötestenar har det varit längs vägen. Inte lätt att få rätt hjälp. Mycket kreativa personer men klarar ofta inte den stökiga skolvärlden. Tack för smak, trevlig söndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldigvis så klarer de fleste seg veldig fint, og med rett forståelse fra voksne og barn, kan oppveksten bli veldig bra. Denne romanen skildrer så fint hvordan barnet opplever samlivet med andre barn og voksne, utrolig godt skrevet synes jeg :)

   Slett
 9. Låter som en viktig och intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 10. Tack för smakbiten! Verkar som en intressant bok.

  SvarSlett
 11. Tack för smakbiten! Det låter som en intressant bok!

  SvarSlett
 12. Denne har jeg på skal-lese-listen, og nå skjønner jeg at den må snarest leses :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hiv deg rundt, her er det mye god lærdom, og god underholdning :)

   Slett