torsdag 25. juni 2020

Testamente av Nina Wähä

Er du klar for et familieepos av de sjeldne? I denne romanen undres det på om det er mulig å skrive om historien, å forstå hendelser på en annen måte, eller å godta familiemedlemmers beveggrunner. Testamente er Nina Wähäs andre utgivelse, men hun er en allsidig dame som også driver med film og musikk.

Forlaget om handlingen:
Den finsk-karelske storfamilien Toimi slår seg ned i Tornedalen rett etter andre verdenskrig. Familien Toimi består av mor Siri, far Pentti og deres 14 unger, hvorav tolv vokser opp. Da eldstedatteren Annie blir gravid, reiser hun motvillig hjem til gården. Hverken foreldrene eller søsknene er særlig glad for å se henne. Wähä zoomer så inn på hvert enkeltindivid i søskenflokken og forteller deres historie. Slik rulles fortellingen om en dysfunksjonell familie i 1980-årenes grenseland mellom Sverige og Finland opp. 

Omdreiningspunktet i romanen er den lunefulle faren Pentti, som alle følger med et vaktsomt blikk, og så er det denne store familiehemmeligheten som ingen av dem kan unnslippe. 

For en skjønn roman! Jeg likte godt de sekvensene hvor Siri som er mor til 12 barn, reflekterer over sin egen rolle i barnas liv, og de etterhvert voksne barnas selvstendighet.

Romanens handling finner sted når barna er så godt som voksne. Mor og mange av barna får bidra med egne historier, og prege handlingen med sin egen stemme. Hovedpersonen, Pentti, den tyranniske faren i familien, er på en måte den som får minst taletid, men han har en tydelig plass siden han preger hver enkelts historie.

Det kan virke litt oppstykket dette her, men teksten flyter lett og selv om ikke alle karakterene fester seg i minnet så gjør de som får mest plass kraftig inntrykk. Når Homofile Tarmo, som bor i Helsinki, besøker Sibeliusmonumentet frydet jeg meg ved gjensynet, og også skildringen av gravide Anni som tar turen opp til Stockholm når Artos ulykke forener familien, gjør inntrykk.

I tillegg til et rikt persongalleri byr romanen på en god dose spenning. Detaljer avslører seg underveis, som gir vendepunkt og god utvikling i teksten. Testamentet og Penttis historie som avsløres mot slutten, omfavner handlingen på en fengslende måte.

Boken er lett å følge med når en har den på øret, og Nina Woxholtts innlesing er topp klasse. Hører (eller leser) du denne kan du glede deg til en usentimental historie som engasjerer til tusen.


Les gjerne Solgunn sin flotte omtale av boken!


Utgitt: 2020
Spilletid: 16:41:50
Kilde: Lytteeksemplar

7 kommentarer:

 1. Takk for supert tips Tine. Denne fikk jeg lyst til å få med meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror denne er midt i blinken for deg :)

   Slett
 2. 14 barn! Jeg ble interessert av omtalen din, dette hørtes ut som en bok jeg kunne like. Jeg er ikke flink med lydbøker, det blir ofte stykkevis og delt og da mister jeg litt grepet om historien. Og i en bok som dette tror jeg en må ha litt oversikt.
  Men det kunne vært spennende å lese den.
  Takk for tips :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg prøver å slippe opp på behovet for å ha kontroll på historien, og erfarer at det går seg til etterhvert, selv om det er perioder hvor ikke alt er klart. Sikkert en øvelsessak :)

   Slett
  2. Det tror jeg at det er. Jeg hørte hele Harry Potter serien lest av Stephen Fry og da klarte jeg virkelig følge med. Så jeg må bli fanget av historien og. For tiden har jeg hørt på Kransen av Undset, men så forsvant plutselig lydboken fra appen. Jeg aner ikke hvorfor.

   Slett
 3. Høres interessant ut. Noteres. Har knapt hørt om boka.
  God helg. Her er det fortsatt veldig sol og sommer og varmt.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne må du få med deg Anita :) Kos deg i varmen, slenger alltid et blikk på Trøndelag vet du, og så til min store skrekk at dere har passert 30 grader - nyt det hvis du kan :)

   Slett