tirsdag 31. desember 2019

Oppsummering av desember - - Godt nytt leseår dere!!

Og vips så var 2019 over også, håper det ble et fint leseår for deg. Det er alltid litt skummelt å skulle se tilbake og finne ut om jeg innfridde de mange leseutfordringene jeg ga meg selv på begynnelsen av året, men denne gangen var målet bare å fortsette i den tralten jeg allerede er fornøyd med.

Av leseufordringer er det Elidas 1001-lesesirkel som har fått høyest score. Jeg har lest og blogget i alle kategoriene, og har med det fullført med glans. Siden dette er sjelden kost, gir meg meg selv et ekstra klapp på skulderen for det. I Beathes utfordring med å lese "Nobelprisvinnerkvinner" har det kommet et par titler til på listen, så nå er jeg oppe i 10 av 15. Lesingen av Knut Hamsuns samlede verker går det seint med, kanskje fordi dette er noe jeg gjør på egenhånd, og ikke blir inspirert av andre bokbloggere til å gasse på. Et par bøker ble det på begynnelsen av året, så det går rolig på frem.

Anitas diktlesesirkel deltok jeg i på begynnelsen av året, men jeg opplevde at jeg strever mer enn koser meg når jeg leser dikt, så jeg ga meg selv "fri". Håper lysten til å lese dikt kvikner til igjen i 2020.

Totalt sett leste jeg 167 bøker i år, noe som utgjør en lavere haug med bøker enn tidligere, men det var da også målet mitt. Av disse er 60 bøker nyutgivelser av norske forfattere, hvorav hele 14 stykker fikk terningkast 6, og er med i kampen om å bli mine nominerte til Bokbloggerprisen.

Slutten av 2019 (og begynnelsen av 2020) er preget av trilogier. Jeg leste Dag Solstads historie om Bjørn Hansen, Margaret Atwoods MaddAddam-trilogi og ikke minst, Jan Kjærstads tredelte historie om Jonas Wergeland, tre ganske forskjellige lang-historier.


Når jeg ser tilbake på året som har gått, så henger det et lite stønn i luften når det gjelder bloggingen. Jeg har noen ivrige lesere, noe jeg er uendelig glad for, men besøkene er færre og kommentarene som holder liv i bloggen enda færre, og dette preger skrivelysten. Diskusjoner om bruk, og merking av leseeksemplarer har fått meg til å ikke ville ta i mot bøker fra forlagene, men biblioteket dekker ikke behovet for å få lest bøkene når de er nye. Heldigvis fikk jeg meg iPad til jul, så nå kan jeg benytte meg av eBokBib, det hjelper. Jeg har flere ganger vurdert å slutte med dette her, og begynne å lese som vanlige folk, men lysten til å formidle flyter nok litt for heftig i blodet mitt. Lesingen er uansett det viktigste, noe innleggene mine bærer preg av, heng med de som vil!

Sånn så desember ut:
 1. Nina Lykke - Full spredning - 6
 2. Jussi Adler-Olsen - Offer 2117 - 3
 3. Margaret Atwood - Den blinde morderen - 4
 4. Liv Køltzow - Melding til alle reisende - 4
 5. Matias Faldbakken - Vi er fem - 4
 6. Merethe Lindstrøm - Fuglenes anatomi - 4
 7. Toni Morrison - De andre - 4
 8. Pierre LeMaitre - Rosy & John - 4
 9. Jan Guillou - Den andre dødssynd - 4
 10. Dag Solstad - Ellevte roman, bok atten - 4
 11. Dag Solstad - 17. roman - 4
 12. Dag Solstad - Roman 2019 - 4
 13. Gillian Flynn - En hjelpende hånd - 5
 14. Camilla Grebe - Skyggejegeren - 4
 15. Margaret Atwood - Oryx og Crake - 5

Krim: 3
Romaner: 8
Sakprosa: 1
Dystopier: 2
Essaysamling: 1
lll
lll13 kommentarer:

 1. Flott oppsummering Tine! Sender en hilsen fra toget. Håper dekningen er med meg 😀 Har lest 8 av dine denne måned, Atwood , Solstad, Lykke, Faldbakken og Olsen.
  Flink du har vært på 1001. Det er artig når man er flere og kan inspirere hverandre. Synd dikt er et slit, men d er en ærlig sak det. Du GSR da virkelig prøvd 😀
  Å blogge gjør jeg like mye for min egen del som for andres. Har opplevd ofte at d er kjekt å ha et arkiv å gå tilbake til.
  Ønsker deg en fin nyttårsfeiring og til lykke med det nye året!

  SvarSlett
  Svar
  1. Satser på god inspirasjon til diktlesing i året som kommer, jeg har på ingen måte "gitt opp". Jeg tenker som deg, bloggingen er for det meste min egen huskelapp over hva jeg har lest, men at det er litt liv er utrolig kjærkomment. Takk for at du er der, nyt kvelden og all the best (som de sier i utlandet) for det nye året :)

   Slett
 2. Kjekt når man klarer å nå de målene en setter seg. Men hvorfor lese dikt når det ikke er noe du koser deg med eller liker å lese? Bokbloggerprisen hopper jeg galant over i år også selv om jeg har lest 48 nye norske, det tallet må ned i 2020.

  Når det gjelder bloggingen er det nesten litt befriende å se at andre har det på samme måte for når jeg har kommet med hjertesukk så har det virket som jeg var alene om dette og at dette med besøk og kommentarer var noe man ikke brydde seg med og at det i hvertfall ikke skulle gå ut over skrivegleden. Men samtidig tenker jeg at når man har en åpen blogg hvor alle kan gå inn å lese så ligger det vel likevel en slags forventning om å få feedback på det man legger ut eller i det minste at noen besøker innlegget. Besøk og kommentarer kan ikke være hovedgrunnen til at man blogger, det må nødvendigvis ligge en skriveinteresse til grunn og et genuiunt ønske om å formidle litteratur.Men likevel tenker jeg at besøk og kommentarer er en viktig del av dette også, ellers kunne man hatt en lukket blogg eller skrevet omtaler i word.
  Jeg har som du vet vært på nippen til å slutte flere ganger, helt ærlig så gir det meg ikke så mye lenger, men samtidig er det så kjekt de gangene jeg får i gang en dialog men en annen blogger og man diskuterer en bok begge har lest og akkurat disse dialogene er gull verd og det er de som gjør at jeg ikke klarer å holde meg helt unna.

  Når det gjelder leseeks så skal antallet ned også for min del, men jeg merker at jeg ikke bryr meg noe særlig om denne merkingen, det er noe jeg aldri kommer til å gjøre så det er noe jeg ikke tenker på.

  Jeg har brukt eBokBib igjen en liten stund nå men det er en app jeg ikke er helt fornøyd med for det er vanskelig å orientere seg og det er veldig mye kiosklitteratur der inne, men det skal jo snart komme ny app så jeg håper på å bruke det fremover jeg også.

  Litt kult at jeg har lest flere bøker enn deg i desember det skjer ikke ofte, jeg har lest 2 av dine, nummer 1 og 5, du likte Lykke sin bedre enn meg mens jeg likte Faldbakken bedre enn deg.

  Nå må det lages saus til riskremen og støvsuges litt før gutta skal ut å gå i TDS så jeg må løpe. Godt nyttår, Tine og ha en fin dag:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du har landet både riskremsaus og seier hos skiguttene. Her er tv`en av, vi leser bok begge to mens tåken siger inn samtidig med at mørket faller på.
   Det virker som mange "blogger" i worddokument, for vi er en liten gjeng som holder koken. Er enig med deg at litt kommunikasjon gjør det mer interessant, og for oss som husker tiden da besøkene var mange, så har det vært litt stusselig det siste året. Reklame gidder jeg ikke tenke på lenger, det ser ikke ut som forlagene går videre med dette heller, men leseeks vil jeg prøve å unngå. Jeg har lånt en bok på eBokBib, og reservert to. Ser at ventetiden er like lang her som på biblioteket, det var litt skuff. Enig med deg, det var veldig masse kiosklitteratur som dukket opp, håper ikke at dette er en trend som holder stand.
   Det er gøy når vi leser de samme bøkene, alltid kjekt å sammenligne terningkast.
   Kos deg i kveld, takk for det gamle Beathe og riktig godt nytt år!!

   Slett
  2. Suasen gikk det fint med og kalkunen er snart ferdig, det gikk verre med gutta våre i dag gitt,men sånn er det. Kan ikke vinne hver gang.

   Ja, jeg liker ikke eBokBib og håper at det skjer endringer der inne med det nye som kommer.

   Jeg har aldri "blogget" i word men lurte på å teste det ut til neste år, når jeg bruker 4-5 timer pr omtale så orker jeg ikke skrive om alt, da kunne det vært fint med stikkord en plass.
   Har egentlig ikke behov for å skrive om alt jeg leser heller, kan ikke huske at jeg har hatt behov for å gå tilbake for å sjekke.

   Godt nyttår til deg også og ha en fin feiring! :-)

   Slett
 3. Å blogge om bøker skal vere gøy, men eg merker at eg gjer det mest for egen del fordi det er kjekt å blogge. Eg sakner det vesle hjørnet av sfæren når eg ikkje bruker det, så det er min inspirasjon og motivasjon.

  Kjekt å ha deg med i lesesirkelen, Tine. Godt nyttår!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det må være gøy å blogge, ellers er det ingen vits å bruke så mye tid på det, men det er vel som med alt her i livet, engasjementet går i bølgedaler. Når det er som lavest velger jeg å skrive kort, for jeg vil holde ajour min statistikk. Lesesirkelen gir meg et perspektiv som forsvinner litt når nyutgivelser tar overhånd, så den er jeg med på så klart.
   Takk for det gamle Elida, og riktig godt nytt år!

   Slett
 4. Flott Tine, jeg er enig med deg at det er oppmuntrende med tilbakemeldinger og diskusjoner om bøker. Jeg synes blogging er moro også får jeg orden i mitt eget liv, hva jeg har sett på tur og lest. Den er åpen så jeg håper at jeg kan inspirere noen, det er også viktig for meg.
  Jeg har lest nr. 1, 5 og 12 av dine, men du er jo en reser.
  Ha et godt nyttår og jeg blir på bloggen i 2020 også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er glad vi er en gjeng med gamle travere som holder koken, det gir mening til bloggingen. Tenker som deg at bloggen er med på å holde orden i tanker og statistikk over lesingen.
   Godt nyttår Ingun, gleder meg til å følge bloggen din i året som kommer :)

   Slett
 5. Hei Trine:)
  Jeg har aldri kommentert her før, men ville bare si at jeg har bloggen din som snarvei på mobilen og er innom så og si hver dag for å se om du har lest noe nytt. Har fått mange gode tips til gode bøker fra deg, Er utrolig imponert over hvor mye du får lest, og ikke minst at du også får tid til å skrive om så mye av det! Det er så inspirerende. Håper du ikke har tenkt å gi deg med bloggingen, jeg ser fram til å følge deg videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, det første jeg leste da jeg åpnet bloggen i det nye året :) Veldig kjekt at du blir inspirert av det jeg tenker om bøkene jeg leser, du er velkommen tilbake :)

   Slett
 6. Leser alle innleggene dine, men kommenteringen går i bølger. Jeg kan helt klar bli flinkere på det. Jeg setter stor pris på at du tar deg tid til å skrive og inspirere, Tine. Takk

  SvarSlett