fredag 28. desember 2018

Til ungdommen av Linn Skåber og Lisa Aisato

Denne boken ønsket jeg meg til jul, og fikk den! For en vidunderlig bok, jeg nøt tekster og illustrasjoner i en lang, lat første juledags formiddag, og kan ikke si annet enn at jeg er mektig imponert. Illustrasjonene er snappet fra boken ☺

Forlaget om boken:
Ungdomstiden er spennende, fin, morsom og noen ganger både vanskelig og rar. Foreldrene står på sidelinjen og prøver å forstå, men det er ikke lett. Det er brytningstid. Man står midt imellom. Sammen med andre og helt alene.

Linn Skåber har intervjuet ungdommer og spurt dem om livet, kviser, fred og savn. Om det å være litt barn og litt voksen. Hva er det beste med å være ungdom? Verste? Hva burde vært annerledes? Hvorfor er de voksne så kjipe? Hva er du redd for?
Materialet har hun brukt til å skrive fiktive monologer der hun forsøker å si noe om denne fine og håpløse tiden – fra barn til voksen. 

Tekstene i denne boken kalles monologer. De fremstår som små noveller, taler eller dikt med historier sett fra en ungdoms perspektiv. Den som snakker er en ungdom som ofte ikke har det så bra, men teksten fremstår allikevel som positiv og full av håp.
Jeg likte boken veldig godt, og som svoren Aisato-fan, kommer dette til å bli en bok jeg tar frem igjen, om ikke annet for å nyte de talende illustrasjonene hennes. For meg som ikke ser tv er Linn Skåber bare en fjern karakter fra underholdningsdelen av dette mediet, men jeg har sett så pass mye til henne at jeg ble positivt overrasket over alvoret hun tar frem i poesien sin.

Jeg er glad det er 
jeg som har angst

Venninnene mine 
hadde ikke tålt det
Til alle dere som skal kjøpe gave til en konfirmant til våren, her har du et hett tips!


Forlag: Pitch
Utgitt: 2018
Sider: 255
Kilde: Julegave

9 kommentarer:

 1. Ja,denne var fin. Jeg har sansen for Skåber som komiker og det var fint å se en litt annen side av henne. Det har jeg også forsåvidt gjort i et annet program hvor hun skulle finne ut av forfedrene sine. Hun jobbet litt på samme måte som Julie Andem gjorde før hun laget Skam,intervjuet mange ungdommer. Kjekt å se at du også likte denne ☺

  SvarSlett
  Svar
  1. Der minnet du meg på at jeg glemte å ta en runde for å se om andre bloggere har skrevet om boken. (Hm... kanskje jeg skal slutte med det også?) Kjekt å høre at du likte den, og nå har jeg lest omtalen din en gang til :)

   Slett
  2. Nja,det hender jeg glemmer å ta en bloggrunde i etterkant av en bokomtale men jeg kommer ikke til bevisst å kutte det ut.

   Slett
  3. Det skjer så ofte at jeg ikke finner noen bloggomtaler, så da glemmer jeg det. Du har rett, det er ikke noe poeng i å ikke dele andres omtaler, men jeg lurer litt på hvor ofte "utenforstående" klikker seg videre på andres omtaler.

   Slett
  4. Om folk klikker seg videre eller ikke vet jeg ikke og det er heller ikke interessant for meg heller. Tenker at det kan være en fin gest til medbloggere og ikke minst om noen har skrevet en knallbra omtale av en bok så håper jeg jo at flere kan få den med seg også! :-)

   Slett
 2. Denne kan jeg tenke meg å lese en dag..)

  SvarSlett
 3. Fine boka! Denne bestilte eg ganske kjapt etter utgivelse, og las den like kjapt. Elsker Aisatos illustrasjoner :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ønsket meg den lenge, og dessverre var den rask å lese. Vet at dette er en bok som vil bli tatt frem igjen, så da gjør det ingenting.

   Slett
  2. Den blir nok tatt fram igjen, om enn bare for dei nydelige illustrasjonene :-)

   Slett