tirsdag 8. mai 2018

Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede av Jan Wiese

Jeg var sikker på at jeg hadde lest denne boken for lenge siden, men når jeg nå lyttet til Jan Grønli sin innlesing, tror jeg at jeg må ha husket feil. Eller er det mitt hode og hjerte som lytter annerledes nå enn da jeg var mye yngre. Boken traff meg i alle fall hjemme nå, så den anbefaler jeg gjerne videre.

Forlaget om boken:
På et middelaldertorg i Italia kler en kvinne seg naken for sin elskede. Og den elskede vet å gjengjelde denne kjærlighetserklæring .
Men hvordan har denne historien havnet og blitt glemt i Vatikanets enorme bibliotek? En dag finner en ensom bibliotekar de glemte fortellingene. Beretninger om underet, om kjærlighet og lengsel, hovmod og fristelse. Om kunsten og virkeligheten.

Utgitt: 1990/lyd 2001
Lyttetid: 5:13
Kilde: Lytteeksemplar

De innledende sidene skildrer hvordan den innesluttede bibliotekaren kom sammen med sin kone. Vi hører også om en grusom ulykke i Italia, når en kirke raser sammen og begraver over syv hundre kirkegjengere.

Han har også opplevd en katastrofe i jobben sin, som medførte en rettssak og vanskelige tider, men det er ikke før vi skjønner at det har gått bra med ham, at vi får høre hva som egentlig skjedde.

Denne romanen handler om kunst, vi er i Vatikanet, og bibliotekaren vår som til daglig jobber med gamle skrifter, finner et gammelt bilde, som skal vise seg å være mer spesielt enn han først hadde trodd.

Vi får høre om malerkunsten gjennom århundrer, hva de malte med, og teknikkene de brukte i impresionismen i Italia, og bak det hele svever spørsmålet om hvilken medvirkning kardinalene i Vatikanet har.

Jeg likte boken godt, til tross for at det flere ganger glapp for meg hvem fortellerstemmen er, for det var mange fortellere inni bildet i romanen. Den kunstneriske og historiske tematikken engasjerte meg nok til at oppmerksomheten min holdt seg de drøye fem timene det tok å høre boken.

9 kommentarer:

 1. Skal si du svinger deg rundt med 1001-bøker om dagene, tror jeg må få opp dampen litt jeg også der. Boken ble kjøpt inn for flere år siden så kanskje jeg skal dytte den litt oppover på listen, og ikke minst bli litt flinkere til å lese av bøkene som står i hyllene for der er det sikkert lesestoff for seks år fremover.

  Ha en fin kveld, Tine :-)

  Går utfra at du har benyttet seg av sommeren vi hadde i dag du også :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er det en 1001-bok? så gøy! Det ble overtid til kl. 20 på meg i går, men så var jeg på tur med gullungene mine hele dagen så jeg fikk nok sol.

   Slett
 2. Denne er veldig bra, men jeg slet første gang jeg hørte den også. Jeg har faktisk hørt den 3 eller 4 ganger for den er så fin og man oppdager noe nytt hver gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mange detaljer å huske, hvis en prøver å lære noe, men boken er nydelig å lytte til.

   Slett
 3. Dette er en av mine yndlingsbøker! Den blir bare bedre og bedre for hver gang man leser den!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre, gøy å finne frem gamle bøker også viser det seg å være favoritter hos flere :)

   Slett
 4. Denne må jeg ha hatt altfor høye forventninger til, for jeg oppfattet den som svulstig og full av klisjeer. - Men fin, annerledes, jeg forstår hvorfor mange trykker boken til sitt bryst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei klisjeer og svulst tenkte jeg ikke på da jeg lyttet til boken. Men, lesesmaken og oppfattelsen endrer seg jo med årene (og bøkene) så kanskje du hadde lest den annerledes nå?

   Slett
 5. Denne har jeg vært nysgjerrig på, og nå rykket den i alle fall frem i lesekøen :)

  SvarSlett