tirsdag 15. mai 2018

Den evige jøde av Bergljot Hobæk Haff

Bergljot Hobeæk Haff er en forfatter jeg aldri hadde hørt om, ei heller romanen Den evige jøde. Liker du å lese historiske romaner og er interessert i å lære mer om religion, (kristendom og jødedom), så er denne boken midt i blinken for deg! Det er Dennis Storhøi som har lest inn boken, og han er blandt de aller beste til akkurat denne oppgaven, så gled deg!

Forlaget om boken:
Det er 1500-tallets Europa, nye tanker står mot gammel tro, autoritetene utfordres. Glassmakeren, boktrykkeren og legen Isak Juan da Costa er en av dem som tør å sette spørsmålstegn ved de vedtatte sannheter. 1500-tallet er også inkvisisjonens tid, og landflyktighet blir Isaks skjebne. Han lever et omskiftelig liv og søker til slutt et fristed for seg og datteren Juana i Amsterdam. 


Under navnet Johannes Cartophilus får han arbeid på et glassverk, og Juana må leve forkledd som unggutten Juan.
Spørsmålet er hvor lenge Juana kan skjule at hun er i ferd med å bli kvinne og hvordan hun kan unngå at katastrofen rammer både henne og faren.

Denne romanen er inspirert av sagnet om den evige jøde, hvor jøden som spotter Jesus er den drivende kraften. Historien er fin, spennende til tider og ganske så lærerik - vel verdt å bruke tid på.

Balansen mellom besnærende refleksjoner og skildringer av kultur og landskap er perfekt. Handlingen begynner tilbake ved hovedpersonens besteforeldre, og før vi kommer til begivenhetene rundt Juana sitt liv, har vi vært gjennom flere spenningshøydepunkter.

Dette er en roman med god fremdrift, som byr på fakta og romanens sødme, en bok det var godt å lytte til (takk Dennis!) og som jeg gjerne anbefaler videre.


Utgitt: 2013
Lyttetid: 5:30
Kilde: Lytteeksemplar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar