torsdag 31. mai 2018

Alias Grace av Margaret Atwood

Margaret Atwood er en spennende forfatter, som jeg så vidt har begynt å bli kjent med. Tjenerinnens beretning har jeg både lest og sett som serie, to opplevelser som ble ganske så forskjellige. Etter å ha lest noen rosende omtaler av Alias Grace satte jeg likegodt igang med denne også, noe jeg ikke har angret på.

Forlaget om boken:
Hva er en sann historie?
Det er spørsmålet i denne fascinerende beretningen om 16 år gamle Grace Marks som blir dømt til livsvarig fengsel for det brutale drapet på sin arbeidsgiver, Thomas Kinnear og hans husholderske og elskerinne Nancy Montgomery i 1843. Men hvilken rolle spilte egentlig Grace i det grusomme dobbeltdrapet? Var hun en femme fatale som stod bak forbrytelsen og som manipulerte James McDermot, som ble hengt for drapene? Eller var hun tvert imot en vettskremt jentunge som ble trukket inn i et drama hun ikke kunne ane rekkevidden av?

Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2017
Sider: 525
Kilde: Biblioteket

Det at romanen er bygget på virkelige hendelser i Canada på 1800-tallet, gjør handlingen ekstra interessant. Når vi først møter Grace Marks befinner hun seg allerede i fengsel, dømt for drapet. Fortellingen følger en lineær oppbygging, men i lange bolker hvor hun forteller om sin fortid til doktor Simon Jordan.

Det er tydelig at de profesjonelle og meningmann har mange forskjellige tanker rundt det faktum at Grace er skyldig eller ikke. Psykologen Jordan ser på henne som et interessant tilfelle, og han har fått tilgang til henne av fengselsdirektøren, for å studere hennes sjels og hjernes irrganger.

Det er skrekkelig å høre om hennes barndom og oppvekst, og ikke minst hva som skjedde da de emigrerte til Canada. Atwood er flink til å skildre tidsånden på midten av 1800-tallet, og jeg kan lett forestille meg fattigdom, angst, lyder og lukter som omgir Grace og søsknene hennes under og etter overfarten.

Margaret Atwood har glimrende karakteroppbygninger, plottet tendenserer mot det spennende, men det er de mellommenneskelige forholdene og ikke minst synet på vår psyke på denne tiden, det er interessant å lese om.

Gjennomgående har kapitlene startet med små tekster som angår saken, fra aviser, utsagn fra rettssaken og andre detaljer. Mot slutten tar teksten form av brevskriving mellom de medvirkende karakterene, som nå befinner seg andre situasjoner, men enda ikke har gitt opp Grace.

Boken er god underholdning, velskrevet til tusen og lærerik 
- hva mer kan en ønske seg ☺
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar