søndag 22. april 2018

Istider - ny krimroman fra franske Fred Vargas

Den franske arkeologen og middelalderspesialisten Fred Vargas, har gitt ut krim i mange år nå. Jeg har lest alle bøkene om fullmektig Adamsberg, og liker dem godt. Vargas har vunnet prestisjeprisen Golden Dagger hele fire ganger og er oversatt til over 40 språk. Etter seks års ventetid kommer nå den åttende romanen om Adamsberg og hans team.

Forlaget om boken: 
En kvinne blir funnet myrdet i sitt badekar. Alt er gjort for at det skal se ut som et selvmord. Et underlig symbol som blir funnet på åstedet, gjør at det lokale politiet kontakter førstebetjent Adamsberg.
Når det samme symbolet dukker opp etter et nytt drap, begynner det å likne et mønster: begge ofrene var med under en tragisk hendelse på Island ti år tidligere. En gruppe franske turister ble sittende fast i en ugjennomtrengelig tåke på en liten øde øy. To av dem kom aldri tilbake.
Men hva er det som knytter disse dødsfallene til en klubb der man dyrker den franske revolusjonen, ikledd tidens gevanter?

Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2015/på norsk 2018
Sider: 470
Kilde: Leseeksemplar

Fullmektig Adamsberg er en sindig mann, han har en beroligende virkning på alle, og noen vil kalle ham treg. Han er sær til tusen, går med to ur på armen, som ikke nødvendigvis virker, han liker å tråkke ut av asfalten og gå på gresset, og han tegner sine medarbeidere og andre når det er møter og avhør.

Han leder kriminalavdelingen i Paris, som består av en brokket forsamling mennesker. Danglard er historiekyndig til tusen, den storvokste kvinnen Retancourt imponerer med sin fysikk og ikke minst Mercadet - som lider av hypersomni, noe avdelingen skjuler for politimesteren. Synes du Avdeling Q er en kul gjeng, bør du bli kjent med disse her, som degger for en diger hvit kriminalkatt på kontoret.

Dette er krim for deg som liker at karakterene er så tydelige, at du får lyst å invitere dem hjem på kaffe. Adamsberg og kollegene gjør skarpe observasjoner av menneskene de møter, og dialogene som følger etterforskningen befinner seg på det menneskelige planet, mer enn på det tekniske. Handlingen har få digresjoner og det avvikes bare i liten grad fra rammefortellingen, selv om historien kunne vært kortet litt inn. Vargas bruker noen fiffige gjentagelser for å binde teksten sammen, noe jeg normalt ikke liker, men her fungerer det godt.

Fortellingen tar oss med ut på landsbygda hvor vi møter en plystrende hesteoppdretter. På stutteriet jobber det også en dame som bor i en hytte med jordgulv, og som har et villsvin til vakthund. Vi blir kjent med Frankrike på sitt beste og verste, både i Paris og utenfor. Vi får også en god dose 1700-talls historie, siden etterkommere av noen som falt for giljotinen er involvert. I god kostymedrama-ånd møter vi bøddelen Charles-Henri Samson som under revolusjonen kappet hodet av 2918 mennesker, inkludert kong Ludvig XVI. Jeg endte opp med å google Maximilien de Robespierre, en revolusjonær historisk skikkelse som sto for 1400 hodekappinger, og endte i giljotinen selv.

Og ja, Istider tar oss med til Island, et møte med landet og dets myter som økte spenningsnivået mange hakk. Som dere skjønner, dette er krim som engasjerer, vi møter mennesker som lever på grensen mellom virkelighet og etterligning. Drapene og etterforskningen er ikke bare et skalkeskjul for en historieleksjon, men disse to elementene er nennsomt flettet sammen til en glimrende helhet.

Istider anbefales på det varmeste! 


Norsk tittelUtgittOriginaltittelUtgitt
Mannen med de blå sirklene2003L'homme aux cercles bleus1991
Varulven2004L'homme á l'envers1999
Stikk av og bli borte lenge2005Pars vite et reviens tard2001
Neptuns tenner2007Sous les vents de Neptune2004
Den tredje jomfru2008Dans les bois éternels2006
Vampyrens hevn2010Un lieu incertain2008
Den rasende horden2012L'armée furieuse2011


7 kommentarer:

 1. Flott omtale! Jeg blir glad hver gang nye Vargas-fans dukker opp. Hun fortjener en hærskare av lesere!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Bjørn, og takk for at du gjorde meg oppmerksom på boken. Nå har du fått lenke også, glemte det i farten i morges :)

   Slett
 2. Jeg har også lest alle bøkene til Vargas og liker dem virkelig bra. Det var litt dumt at det gikk så lang tid før denne kom ut for da husker jeg ikke de foregående så godt. Men det overskygger ikke gleden av å lese Vargas :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Betyr det at du har lest Istider? Fant ikke omtale :) Håper hun er i siget nå, og ikke trenger seks nye år.

   Slett
 3. Har bare lest Vampyrens hevn av henne (eller var det Varulven?) , men bør kanskje ta en titt på flere, som denne feks..

  SvarSlett
  Svar
  1. Liker du krim med litt mystikk og historie, så er denne serien midt i blinken :)

   Slett
 4. Ahh, takk for kronologioversikten. Fikk en Vargasbok i gave i januar, men har ikke turt lese, (hverken den eller omtaler om den nye) siden jeg ikke har hatt ork til å lete opp rekkefølgen. Noterer meg De Blå Sirklene og lukker øynene til alt annet..

  SvarSlett