tirsdag 3. april 2018

Barnet av Fiona Barton

Barnet er journalist Fiona Barton sin andre roman. Hun gjorde stor suksess med den psykologiske thrilleren Enken, og selv om jeg ikke har lest den antar jeg at Barnet er helt på høyde, for dette var spennende lesning, og en perfekt thriller å ha med på påskeferie.

Fra bakpå boken:
Da et gammelt hus rives i et boligområde i London oppdager en av bygningsarbeiderne et barneskjelett, begravet mange år tidligere. For tre kvinner, som aldri har møtt hverandre, er funnet umulig å ignorere. For en kvinne er det en påminnelse om det aller verste som noen gang har skjedd henne. For den andre kvinnen vekkes en frykt for at hennes mørkeste hemmelighet skal avsløres. Og for den tredje, journalist Kate Waters, er det starten på en jakt etter sannheten. 

Hvem var barnet? Hva skjedde? Hvem kjente til det? Kate finner forbindelser til en forbrytelse som oppskaket byen flere tiår tidligere. Bit for bit avdekker Kate den spektakulære historien.

Denne historien fortelles, som du ser med tre stemmer. Vi møter først den nervøse og litt surrete Emma Simmonds, akademikerfruen som på si redigerer romaner.

Så blir vi kjent med sykepleieren Angela, som på årsdagen for Alices fødselsdag 20 mars alltid har en dårlig dag.
I skildringene av disse damene kommer det ikke klart frem, hvem av disse to, om noen av dem, som evt. er mor til det lille barnet, men intrigene bygges og som leser blir jeg engasjert til tusen.

Journalist Kate Waters er den som stiller spørsmålene i denne historien, og som ikke er personlig involvert i skjebnen til det lille liket som blir funnet.

De to damene med mørke hemmeligheter skildres med mye fortidshistorie, og for min del ble det en utfordring å se klart for meg de to karakterene. Historien er fortalt kronologisk men plottet er langt fra enkelt. Fra de finner babyliket til de har funnet ut hvem moren er, har det gått 6 uker, men de mange tilbakeblikkene i livene til Emma og Angela utfyller historien.

Jeg likte journalisten Kate Waters veldig godt, hun er ærlig og hardt arbeidende, og tar seg godt av jyplingen hun plutselig blir nødt til å "drasse på". Hun samarbeider godt med Førstebetjent Sinclair, en politimann med integritet og hodet på rett plass (for en gangs skyld)

Handlingen har gode skildringer av liv og oppvekst i utkanten av London på 70- og 80-tallet. Det er spennende å lese om den tiden hvor vi mennesker sluttet å gå direkte fra barn til voksen, og hvor ordet "ungdom" ble vanlig. Betraktningene rundt "sex, drugs and rock`n roll" er skremmende men troverdig til tusen.

Barnet er en velskrevet krim som byr på overraskelser underveis, og leseren skjønner ikke hvordan tingene forholder seg før helt mot slutten. Den heller mørke handlingen er skrevet i et språk tro til sjangeren, uten bruk av sarkasme og ordspill, for å "lette på stemningen".

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2018
Sider: 432
Kilde: Leseeksemplar

10 kommentarer:

 1. Helt ukjent bok og forfatter for meg, men så er jeg heller ikke vel bevandret i krimverden! Men kanskje denne hadde vært noe for meg til neste gang jeg får "krimdilla", noterer meg boken.Tusen takk for tips! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gøy at du har fått smaken på krim, så du får notere deg den til neste gang :) Her er mye personlig krise i denne krimmen, så en får mer enn bare etterforskning. Ha en super dag Beathe!

   Slett
 2. Krim er ikke det jeg leser noe særlig av, men ser du har startet med Hamsun. Den likte jeg veldig godt og har blitt hekta på Hamsun. Så kona Marie har jeg blitt opptatt av nå, jeg har iallefall lånt en bok om henne så langt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg falt pladask for innlegget ditt så nå er jeg igang med Hamsun. Gleder meg til fortsettelsen :)

   Slett
 3. Hei Tine og vel overstått påske.
  Jeg har lest begge bøkene til Fiona Barton. Jeg ble faktisk skuffet over Enken så jeg hadde ikke de helt store forventingene til Barnet. Synes de var av samme kvalitet men ettersom forventningene var lavere nå, likte jeg på sett og vis denne bedre 😂

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke så galt utgangspunkt å starte med lave forventninger, men noe må da ha fristet siden du til tross for skuffelsen over Enken valgte å lese Barnet?

   Slett
 4. Jeg blir lett hekta på krim, og denne frister meg. Men nå skal jeg lese Jonas Lie: Familien på Gilje. (Bokhyllelesing i april) Og mange spennende bøker venter i kø på å bli lest, så nå gjelder det å prioritere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånn er det med oss bokelskere, luxusproblemer er til for å nytes :)

   Slett
 5. Alt hva du får lest! Sier nå jeg bare :-O Jeg leser og lytter på travelt, men lurer på om du faktisk har fått utdelt noen flere titalls timer i døgnet enn alle oss andre?? :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan du si, jeg gjør ikke så mye annet er jeg redd :)

   Slett